Oranjeklant levert FC Groningen miljoenen op

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: archief Jan Kanning

Vrijdag 5 juni wordt weer een bijzondere dag in de historie van FC Groningen. Voor het eerst sinds 25 jaar zal een speler van de Trots van Noord-Nederland weer in het shirt van Oranje te bewonderen zijn. Tjaronn Chery is de naam. Aan te nemen valt dat bondscoach Guus Hiddink de kleine dribbelaar, smaakmaker en schutter van de FC speeltijd in de Amsterdamse Arena zal gunnen in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten. In dat geval mag Chery zo rond 22.30 uur na afloop in de kleedkamer het traditionele Haasje voor debutanten van de KNVB in ontvangst nemen.

FC Groningen vaart er in financieel opzicht wel bij. De afkoopsom voor Chery zal ongetwijfeld met een miljoentje of twee opgeschroefd worden. Naar schatting volgens de internationale normen is Chery dan circa acht tot tien miljoen euro waard. Mooie handel dus voor algemeen directeur Hans Nijland en de zijnen, die de superambitieuze jongeman twee jaar geleden voor circa 800.000 euro kochten van ADO Den Haag.

Het allerliefst zou FC Groningen het op 1 juli 2016 aflopende contract van Chery willen openbreken en met enkele jaren willen verlengen. Die gedachtengang is evenwel onhaalbaar. Chery, geboren op 4 juni 1988 in Den Haag, wil beslist hogerop na acht investeringsjaren in de eerste- en eredivisie waarin hij kwam tot 210 wedstrijden en 42 doelpunten. In dienst van FC Groningen speelde de dit seizoen productiefste middenvelder van Nederland in totaal 69 wedstrijden en fabriceerde hij 25 goals.

Vorige week liet zelfs Wesley Sneijder zich vanuit Turkije lovend uit over de capaciteiten van Chery. Volgens diverse Turkse en internationale media heeft de sterspeler van Oranje bij de clubleiding van de Turkse kampioen Galatasaray aangedrongen op de komst van de veldheer van de Euroborg en omstreken. Sneijder en Chery, een paar apart van dezelfde lengte in Turkse dienst. Het zou wat zijn.

De uiterst sluwe koopman Hans Nijland heeft al veel gedroomd en de laatste weken ook visioenen gehad. In een visioen zal hij het privévliegtuig van de voorzitter van Galatasaray op de luchthaven Groningen Airport Eelde hebben zien landen met in de vrachtruimte vier hutkoffers met in totaal tien miljoen euro. Het fortuin kan FC Groningen ook heel goed gebruiken. Een slagvaardige spits en een kundige flankaanvaller staan met stip op het verlanglijstje en een goed gevuld reservepotje is ook nooit weg.

Over de positie van Chery achter de spitsen hoeft FC Groningen zich geen zorgen te maken. Die leemte wordt vakkundig ingevuld door in januari al aangetrokken Slowaak Albert Rusnak, die de FC onlangs via twee doelpunten naar de historische bekertriomf in de Rotterdamse Kuip leidde tegen PEC Zwolle.

Chery is het afgelopen seizoen vooral tot wasdom gekomen na de winterstop en de komst van twee echte voetballers: Simon Tibbling en Albert Rusnak. En hoe gek het ook lijkt en klinkt, het overlijden van z'n boezemvriend Rico heeft hem een boost gegeven. Pal voor de thuiswedstrijd op 8 maart tegen FC Dordrecht. reed z'n maatje met z'n auto tegen een boom en was hij als gevolg van de crash onmiddellijk dood.

Van trainer Erwin van de Looi mocht Chery zelf beslissen of hij in de Euroborg wilde acteren. De diepbedroefde Chery wilde beslist spelen en ook een doelpunt maken als eerbetoon aan Rico. Zijn gebeden werden vervuld. Hij scoorde en rende door emoties overmand naar de zijlijn. Daar had hij een shirt klaargelegd met de tekst: "Rust zacht Rico". Chery zakte na het aantrekken van het shirt in elkaar en huilde tranen met tuiten. De hele Euroborg leefde enorm mee en huilde ook. Gedurende z'n rouwproces ondervond Chery massale steun van z'n medespelers, trainers, clubmensen en trouwe fans.

In de daarop volgende acht competitiewedstrijden acteerde Chery als een echte veldheer en maakte de geboren Hagenees maar liefst zeven doelpunten. Daardoor kwam hij op het netvlies van Guus Hiddink. Sportjournalisten alom in den lande hadden Chery het hele seizoen al op de korrel, maar raakten nu helemaal in vervoering. In het spelersklassement van de Telegraaf viel hij nipt buiten de prijzen. Chery finishte als vierde pal achter z'n teammaatje Eric Botteghin, die derde werd en door die prestatie de alom gerespecteerde Bronzen Schoen veroverde.

In het jaarklassement van Voetbal International eindigde Chery als vijftiende en in het lezersklassement van de Groninger Gezinsbode werd hij weer vierde achter respectievelijk winnaar Sergio Padt, nummer twee Eric Botteghin en nummer drie Simon Tibbling. De trouwe fans van FC Groningen in de Euroborg kozen de balgoochelaar tot speler van het jaar in thuiswedstrijden.

Voetbal International trok onlangs een vergelijking tussen vijf spelleiders van eredivisieclubs. Uit de statistieken blijkt dat Chery en Hakim Ziyech van FC Twente er duidelijk bovenuit springen. Zij geven Lex Immers (Feyenoord), Jesper Drost (PEC Zwolle) en Adam Maher (PSV) met afstand het nakijken. Naast Chery was ook Ziyech geselecteerd voor Oranje. De voormalige smaakmaker van Heerenveen kreeg gedurende het trainingskamp in Hoenderloo evenwel met pech te maken. Hij liep een enkelblessure op.

Mede daardoor is het debuut van Chery vrijdag tegen de Verenigde Staten vrijwel zeker.
Temeer omdat vaste kracht Wesley Sneijder pas daags voor de interland in Nederland arriveert omdat hij met Galatasaray nog de bekerfinale moet spelen. Hiddink kennende zal hij Sneijder tegen de VS rust gunnen. Guus Geluk heeft immers Chery achter de hand!!!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.