Sleutel tot succes

Door: Wouter Sipma

Het is herfstvakantie en de handen van Wim Koopman, voorzitter van damclub Hijken DTC, hebben weer eens gejeukt. Hij heeft namelijk weer een toernooi uit de grond gestampt, de ‘Damweek Hijken’. Het begint met het WK rapid (partijen die ongeveer een uur duren) op zondag, daarna gedurende de week het ‘Open Herfsttoernooi’ voor diegenen die liever gewoon lange partijen spelen en afsluitend op zaterdag het NK rapid.

Ik besluit Wim te ondersteunen in de voorbereiding door mijn buitenlandse contacten aan te boren en zoveel mogelijk grootmeesters naar de Drenthehal in Beilen te halen. Niet zo slim natuurlijk, omdat ik zelf meedoe en daarmee alleen maar de concurrentie vergroot. Maar wel een goede manier om me in te dekken, want op deze manier kan ik mezelf natuurlijk niet optimaal voorbereiden.

Roel Boomstra doet uiteraard ook mee aan het wereldkampioenschap rapid en heeft een al even goed excuus: hij is bezig met zijn afstudeeronderzoek en daarom ook niet helemaal met zijn hoofd bij dammen. Deze strategie blijkt goed uit te pakken want Roel en ik worden respectievelijk kampioen en derde!

Terwijl we op het podium staan en het Wilhelmus meeneuriën denken we allebei terug aan tien jaar geleden (we worden al oud…), toen we in dezelfde sporthal op hetzelfde podium stonden: in 2009 werd ik op het Europees kampioenschap aspiranten (t/m 16 jaar) eerste en Roel tweede. Hij heeft zijn revanche eindelijk binnen.

Niet geheel irrelevant is de winnaar van het zilver: dat is de Rus Alexander Georgiev. De tegenstander van Roel in de WK-match 2020 vertoeft die week in de buurt om mee te doen in de amateurgroep van het Hoogeveen Schaaktoernooi (‘ik weet wel hoe goed ik kan dammen, dus ik vind het interessant om uit te vinden hoe goed ik kan schaken’). Daarin doet hij het overigens niet onverdienstelijk en wordt zesde.

Dit alles geeft stof tot nadenken voor een goede aanpak van de match Roel-Georgiev. Misschien net als deze keer maar niet dammen in de voorbereiding? Kleine kans dat dat weer werkt en bovendien heeft Georgiev daar ook wel een handje van. En dan juist spelen in de Drenthehal of niet? Aan de ene kent is heeft de Drentse lucht Roel en ook mij als secondant al behoorlijk wat successen opgeleverd, maar aan de andere kant moet Georgiev niet net als Roel extra gebrand zijn op revanche.

Maar goed, terug naar de Damweek. Het Open Herfsttoernooi heeft een tegenvallend aantal deelnemers, maar dat maakt de sfeer er misschien wel gezelliger en in ieder geval gemoedelijker op. Winnaar wordt geboren Hoogezander Jos Stokkel, die enkele Nederlandse subtoppers maar ook twee Russische vrouwengrootmeesters van zich af weet te houden. Zijn sleutel tot succes blijkt zijn hotel in Witteveen; tijdens het toernooi is hij opvallend amicaal aangezien waar hij verblijft ‘in the ‘middle of nowhere’ alleen maar oude mensen zijn’. Schrijven we ook op.

En dat laatste toernooi, het NK rapid? Ook daar besluit ik zelf aan mee te doen en ondervind concurrentie vooral van meervoudig kampioen Alexander Baljakin. Na een week partijen invoeren en praktische zaken regelen ben ik blij dat ik zelf weer mag schuiven.

Dat spelplezier lijdt ertoe dat ik pas in de zesde ronde besef, spelende tégen Baljakin, dat ik er eigenlijk best goed voor sta: in de eerste vijf rondes reeg ik de overwinningen aaneen, terwijl Baljakin al puntverlies leed. De partij eindigt in de remise en dat blijkt uiteindelijk net genoeg voor de eerste plek, mijn eerste (individuele) nationale titel bij de senioren!

En misschien komen we daar dan bij het belangrijkste ingrediënt voor succes: plezier hebben in wat je doet. Al helpt het natuurlijk ook als je de eerste vijf rondes gewoon weet te winnen. Hoe dan ook, in aanloop naar de WK-match heb ik nu een idee waar ik me als Roels secondant op moet richten!


Wouter Sipma

Over Wouter Sipma

Hij is geboren en getogen in Hijken, maar woont al jaren in Stad. Wouter Sipma was nr. 5 van Europa en nr. 8 van de wereld wat het betreft het dammen. In 2019 werd bij tweede op het NK. Studeerde Natuurkunde aan de RUG en mag zich Master of Science noemen. Produceert met regelmaat een column voor Sport in Stad.