Natuurijs

Door: Albert Bakker

Beeld: Jan Kanning

Woensdag 18 januari 2017, werd de eerste marathon van het schaatsseizoen 2016-2017 op natuurijs verreden. Plaats van handeling was de ijs- en skeelerbaan van schaatsvereniging De Hondsrug in Noordlaren. Als kersverse voorzitter van de afdeling maratonschaatsen van het gewest Groningen, mocht ik het knotsgekke media- evenement van dichtbij mee helpen organiseren.

Een dag daarvoor was het duidelijk geworden dat de concurrent, ijsbaan Haaksbergen, niet aan de verwachtingen en gewenste ijsdikte kon voldoen. In Noordlaren daarentegen was juist het omgekeerde proces gaande, daar had het de nacht ervoor bijna 10 graden gevroren en waren de mannen zeer alert geweest waardoor ze van kansloos in 1 klap kandidaat-organisator werden. En dat lieten ze zich niet meer afpakken, ook niet toen na meting op dinsdagmorgen bleek dat de ijslaag op diverse plekken in plaats van 3 cm, maar amper 2 cm dik was. Of je gunt ons de wedstrijd op woensdagmorgen, of we gooien de baan vanmiddag nog open voor publiek, waren de woorden van voorzitter Jan Geert Veldman aan de wijze heren van de KNSB. Toen was de beslissing snel genomen, want nog een dag wachten met kans op invallende dooi zou kunnen betekenen: helemaal geen marathon op natuurijs en einde verhaal.

Die woensdagmorgen aangekomen in Noordlaren waren de koppies gespannen bij de mannen van De Hondsrug. Zou de laag dik genoeg zijn, zou de zon niet te hard schijnen, zou de temperatuur wel lang genoeg onder 0 blijven, zou er wel genoeg publiek komen en last but not least, zouden de rijders wel op komen dagen?

Aan een ding hoefden ze in ieder geval niet te twijfelen: zouden de media wel voldoende belangstelling tonen. Tot 9.00 uur nog geen publiek te zien, een enkele rijder, de zon die al een beetje door de wolken breekt, maar wel overal camera’s, schrijvende pers, reporters etc. Allemaal gekomen om de eerste marathon op natuurijs mee te maken en onder het voetlicht te brengen aan de rest van Nederland.

De zon gaat nog wat meer schijnen, de temperatuur blijft ver onder 0, de rijp zit aan de bomen rondom de baan en aan de molen van Noordlaren, het ijs ligt er fantastisch bij en om half 10 hebben meer dan 60 Dames uit het hele land getekend voor deelname. Het publiek stroomt toe en de weilanden rondom de ijsbaan lopen langzaam vol met geparkeerde auto’s.

De Dames maken er een mooie wedstrijd van met een kopgroep, een enkele valpartij, maar verder niet superspectaculair. Een verrassende winnares, dat wel, maar dat  kwam door die ene misslag van de favoriete als gevolg van een kleine scheur in het natuurijs. Bij de mannen idem dito, weinig verrassends, de verwachte winnaar en 2 Groningers op het podium. Maar wel een prachtig plaatje, rijp aan de bomen, een mooie ijsvloer en 3000 mensen rond de baan!

Zaterdag 21 januari wordt de 11de cupwedstrijd van de marathoncompetitie verreden, in Kardinge, op kunstijs. Er staan 3 verschillende categorieën op het programma, de wedstrijden worden minstens net zo spectaculair als in Noordlaren, zo niet nog mooier aan alle voorzieningen wordt gedacht en het ijs is fantastisch, maar ik weet nu al zeker dat de organisatie blij is als er 1000 mensen komen kijken, want het is geen natuurijs.


Albert Bakker

Over Albert Bakker

Als enige won hij tweemaal de vermaarde schaatsklassieker de Noorderronritten over 150 km. Dat gebeurde in 1985 en 1986. Daarnaast manifesteerde Albert Bakker uit Scharmer zich in de Elfstedentochten over 200 km in diezelfde jaren. Hij finishte respectievelijk als vijfde en zevende.
Ook vestigde Albert in 1993 op de ijsbaan Stadspark een wereldrecord lange afstandschaatsen. Hij reed 628 kilometer. Voor Sport in Stad produceert Albert met regelmaat een column.