Corona en de sportwereld

Door: Jack Suiveer

Sinds halverwege maart houdt corona Nederland in zijn greep. De gevolgen zijn enorm. Veel doden, ziekenhuisopnamen, geen school, geen sport, bedrijven die het moeilijk hebben, mensen die in de financiële problemen komen en ouderen die geen vrienden, bekenden en familie mogen zien. Erg triest.

Men zegt vaak dat sport de belangrijkste bijzaak in het leven is. Toch wil ik graag wat dieper ingaan op de gevolgen die de huidige status in de hele wereld heeft voor de sport. Als een wervelwind raast corona langs de diverse sporten en zal een ravage achterlaten.

Als we dan kijken naar de stad Groningen, dan hebben we het vooral over FC Groningen, Donar en Lycurgus. Zij spelen allen op het hoogste niveau. FC Groningen heeft gelukkig de tv-gelden van FOX ontvangen of krijgt deze binnenkort. Dat is een enorme opsteker. In de landen om ons heen is dat juist een probleem en proberen ze in bijvoorbeeld Duitsland alles op alles te zetten om de competitie uit te spelen, zodat de tv-gelden veiliggesteld worden. Begrijpelijk, aangezien er maandelijks voor 125 miljoen aan spelerssalarissen wordt uitgekeerd in Duitsland. Nu de voetbalcompetitie in Nederland definitief niet doorgaat, geeft dat de clubs de ruimte en tijd om zich te richten op de toekomst. Hoe onzeker die ook is. Wat FC Groningen betreft maak ik me daar minder zorgen. Er staat een directie die geen gekke dingen doet en daarom zullen ze voorlopig de crisis kunnen managen. Er is zelfs al een nieuwe speler aangetrokken.

De vraag is echter hoe lang de stadions leeg blijven. Dan kan bij veel gezonde clubs alsnog voor problemen zorgen. Ook voor spelers heeft dat gevolgen. Aflopende contracten worden niet verlengd of tegen een lager salaris. Clubs die interessante spelers hebben met nog een contract voor 1 jaar, kunnen hiervoor toch niet de hoofdprijs vangen en oudere spelers moeten wellicht vanwege hun leeftijd stoppen terwijl ze hun laatste wedstrijd al hebben gespeeld. Heel vreemd.

Donar heeft de competitie ook niet kunnen afmaken en dat heeft een hoop geld gekost. Een play-off serie tot en met de finale betekent rond de EUR 200.000 aan (hopelijk) niet begrote inkomsten (verkoop normale tickets, extra verkochte BBC-plaatsen, wedstrijd- en balsponsoren, boarding, vloerstickers, arrangementen, et cetera). Die loopt men nu mis. Ook de losse verkoop van de resterende wedstrijden in de reguliere competitie ging aan de neus van Donar voorbij. Hopelijk heeft men wat kunnen besparen door enkele spelerscontracten voortijdig te ontbinden. Daarnaast is het te hopen dat supporters en sponsoren afzien van compensatie van de gemiste wedstrijden. Dat laatste verwacht ik wel, gezien de liefde voor het spelletje en de club die fans en sponsoren hebben.

Voor komend seizoen is dat anders. Komt er een competitie? Zo ja, wanneer en mag het starten met toeschouwers in de hal? Kun je het maken de jaarlijkse verhoging van seizoenkaarten door te voeren? Die onzekerheid zal er toch toe leiden dat een aantal fans en wellicht sponsoren niet zomaar een seizoenkaart en BBC-stoel gaan afnemen. Dit zullen eerst afwachten wat er gaat komen. Er zal wel geleverd moeten worden. Dit geldt ook voor FC Groningen. Uiteraard zijn er bij beide clubs diehard fans die sowieso een kaart nemen of er nu wel of geen zekerheid is. Dat is natuurlijk prachtig! Voor Donar geldt dat men volledig afhankelijk is van verkoop van tickets en sponsorinkomsten. Tv-gelden of transferinkomsten kent men in het basketbal niet en daarom is spelen met fans een must voor komend seizoen. Tot slot levert het vermaakten van de oefencampagne ook geld op. Omdat de sport tot 1 september stil blijft liggen, is het lastig afspraken te maken met organisaties in de regio. Gelukkig heeft Donar een Eigen Vermogen, zodat er wat vet op de ribben zit.

Samen Lycurgus heeft het seizoen ook niet afgemaakt. Gelukkig is er bij het volleybal net als bij het basketbal geen kampioen benoemd. Dat zou ook te zot voor woorden zijn. Kampioen ben je als je na een volledig seizoen en/of play-offs de beste was en niet ergens op ¾ van de competitie. Daarom vind ik het sportief gezien ook een slecht plan dat de bekerfinale in het basketbal volgend seizoen alsnog gespeeld wordt. Twee clubs die met hun nieuwe selectie aan een bekerfinale beginnen. Dat heeft alleen maar te maken met geld en niet met sportiviteit. Een finale speel je met het team dat de finale bereikt heeft en niet met een ander team in een ander seizoen. En dan wordt er in dat jaar ook een bekercompetitie gespeeld. Oftewel, een team kan in één seizoen twee keer in een bekerfinale komen. Ook door de supercup moet in mijn optiek een streep. Er is geen kampioen. Dan moet je je sport en competitie serieus nemen en besluiten dat beide wedstrijden helaas niet door kunnen gaan. Hoe jammer dat ook is. Vooral voor de spelers die de finale bereikt hebben en komend jaar elders spelen. Het sportieve moet echter altijd voor het financiële gaan. Alhoewel het vanuit de clubs begrijpelijk is dat men de inkomsten niet wil laten lopen.

Terug naar Samen Lycurgus: ze richten zich duidelijk al op komend seizoen. Enkele spelers gaan weg en er zijn nieuwe spelers aangetrokken. Wat betreft de financiën is ook Lycurgus afhankelijk van verkochte tickets en sponsorinkomsten, waarbij het laatste voor de meeste inkomsten zorgt. Wat dat betreft maak ik mij over Lycurgus geen zorgen. Doordat het aantal toeschouwers vaak tussen de 200 en 400 ligt en de prijzen van kaartjes redelijk laag liggen, wordt de begroting grotendeels bepaald door sponsorinkomsten. Als de sponsoren de club trouw (kunnen) blijven, zal Lycurgus de draad komend seizoen weer op kunnen pakken. Alleen als er geen fans bij wedstrijden mogen komen of bij het veel later starten van de competitie kunnen er problemen komen. De vraag is dan namelijk of sponsoren dan de volle pond willen betalen. Tevens zou Lycurgus een paar aantrekkelijke wedstrijden in MartiniPlaza kunnen missen, wat ook in de portemonnee merkbaar zal zijn.

Als we over de grens kijken, dan zien we overal dezelfde problemen. In Duitsland, waar alleen rondom het voetbal al 56.000 mensen hun geld verdienen, hebben veel sportclubs het moeilijk en zijn reeds drie Bundesliga volleybalclubs gesneuveld en heeft Schalke 04 besloten hun basketbalteam terug te trekken uit de aantrekkelijke 2e Bundesliga. Wel zie je veel initiatieven ontstaan van clubs met fans om geld in te zamelen. Basketbalclub Gladiators Trier uit de 2e Bundesliga heeft op die manier EUR 130.000 binnengehaald en ook Bundesliga club MBC haalde tienduizenden Euro’s binnen. In Nederland staan zowel de basketbal- als de volleybalcompetitie minder aangeschreven en hebben de meeste clubs een lage begroting. Vooral in het volleybal. Dat kan op dit moment ook een geluk bij een ongeluk zijn, omdat clubs daardoor waarschijnlijk in de been blijven en doorgaan met spelen op het hoogste niveau. In Duitsland moet een basketbalclub een begroting hebben van 3 miljoen Euro en gemiddeld komt 35% daarvan binnen via ticketverkoop. Als er komend seizoen ook geen toeschouwers bij wedstrijden mogen komen, dan komen clubs daar gigantisch in de problemen en zullen veel clubs omvallen. Duitse basketbalclubs krijgen wel tv-gelden, maar de EUR 250.000 per club maakt slechts een klein deel uit van de begroting (voor kleine clubs iets minder dan 10%, voor de grote clubs is dat percentage nog lager).

Wat opvalt is dat de Duitse clubs ontzettend veel en goed communiceren met hun achterban. Fans worden gemaild over hun seizoenkaart en gevraagd of ze willen afzien van compensatie. Ook richting sponsoren gebeurt hetzelfde, inclusief een te downloaden formulier om af te zien van een creditnota voor de sponsorkosten. Mensen die wel compensatie wensen, kunnen er ook voor kiezen om dit beschikbaar te stellen aan een goed doel. Clubs stellen zelfs 4 of 5 goede doelen voor.

Ook in Nederland ontstaan leuke initiatieven. Van BG Göttingen-coach Johan Roijakkers ontving ik per WhatsApp een link op YouTube van basketbalclub Heroes Den Bosch, waarbij men heel duidelijk en open een toelichting gaf op de huidige situatie en diverse vragen van fans ging beantwoorden. Ontzettend transparant en goed voor de binding met fans.

Kijk je naar de Europese competities, dan is de vraag wat er kan en mag. Welke landen mag je in, in welke landen mogen fans naar wedstrijden komen en hoe gaat het verder met het coronacrisis? Houdt deze aan? Men heeft het in Nederland over de inkomsten van de EC-wedstrijden. Moeten Ajax, AZ, PSV, et cetera dit in een pot gooien ten behoeve van alle clubs? Ik vind van wel. En dan het gehele bedrag, minus de kosten die men moet maken voor de EC-wedstrijden. Dan ben je solidair en denk je aan het groter belang als topclub. Maar de vraag is of er überhaupt wel EC-wedstrijden zijn komend seizoen. Misschien krijgen de Nederlandse clubs wel helemaal geen EC-gelden omdat er gewoonweg geen competitie komt.

Als je kijkt naar de EuroLeague, de hoogste Europese basketbalcompetitie, dan houdt men daar hun hart ook vast. De hoofdsponsor is namelijk Turkish Airlines. Ik denk dat die op dit moment wel iets anders aan hun hoofd hebben dan het sponsoren van de Europese topbasketbalcompetitie.

Kortom, er is een hoop onzekerheid in sportland en bovenstaande wordt vervolgd. Iedereen heel veel gezondheid gewenst, dat is het allerbelangrijkste!


Jack Suiveer

Over Jack Suiveer

Hij is een geboren en getogen Stadjer doch resideert tegenwoordig in het zo rustieke Bedum. Z'n liefde voor de sport kent geen grenzen. Jack Suiveer volgt alles wat los en vast zit in binnen- en buitenland. Basketbal en volleybal staan met stip in z'n agenda. Jack schrijft met regelmaat voor Sport in Stad.