Wonderlijke snuiters

Door: Jan A. Van der Veen

Basketballer Sean Cunningham van Donar en voetballer Lorenzo Burnet van FC Groningen hebben overeenkomsten. De jongeheren bedrijven topsport en zijn nog niet zo heel lang geleden door ondermaats gedrag in opspraak geraakt. De op 20 december 1986 in Los Angeles geboren Cunningham was in juli 2014 door bondscoach Toon van Helfteren geselecteerd voor het Nederlands team, dat zes kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap moest spelen. De pointguard/shootingguard heeft namelijk ook een Nederlands paspoort. De teammanager van Oranje en ook Van Helfteren himself wilden Cunningham op de hoogte stellen van het heuglijke feit dat hij tot de uitverkorenen behoorde, maar vingen telkens bot. Cunningham was en bleef spoorloos tot woede en verdriet van de basketbalbaasjes.

Het was in augustus in MartiniPlaza al opgevallen dat Cunningham niet van de partij was tijdens een voorbespreking in de foyer over de die avond te spelen interland tegen Israël. Later die avond, op de vraag waar Cunningham eigenlijk was, werd gezegd dat hij er even niet was. Men wilde op dat moment de vuile was niet buiten hangen.

Met twee maanden vertraging kwam kortgeleden de waarheid aan het licht. Tijdens een live uitzending van de NOS van de competitiewedstrijd tussen Den Bosch en de helaas nog altijd sponsorloze landskampioen en bekerhouder Donar prezen de commentatoren met regelmaat het prima spel van de geboren Yank, die goed was voor 17 punten, 6 rebounds en 4 assists. Hij speelde verreweg de meeste minuten van alle spelers: 39!! Donar werd overigens van onder tot boven gewassen door de superieure Brabanders en import-Brabanders. Opeens vertelden de commentatoren het verhaal van die andere Cunningham. Zonder Cunningham, met de uitblinkers Thomas Koenis en voormalig Donar-aanvoerder Arvin Slagter, die nu acteert bij Shoeters, kwalificeerde Oranje zich sinds mensenheugenis verrassend voor de eindronde van het Europees kampioenschap. De grote vraag is nu, strijkt Van Helfteren tijdens het samenstellen van z'n nieuwe selectie over z'n hart of heeft hij het helemaal gehad met de speler, die hij het vorig seizoen ook dagelijks onder z'n hoede had bij ZZ Leiden?

Lorenzo Burnet is ook een gevalletje apart. De op 11 januari 1991 in Amsterdam geboren linksback met Surinaamse roots maakte medio 2011 z'n debuut in het betaald voetbal bij FC Groningen. De groenwitte scouting had hem opgespoord in de jeugdopleiding van Ajax. Burnet kon en kan een aardig balletje trappen, maar was af en toe ook helemaal de draad kwijt. Z'n onvoorspelbaar gedrag leidde enkele malen tot disciplinaire straffen met ondermeer verbanning naar de tweede selectie. Hoogtepunt was zijn Houdini-act van twee seizoenen terug. Burnet was niet opgenomen in de selectie voor de uitwedstrijd tegen z'n oude club Ajax. Hij was helemaal van de leg. Op de wedstrijddag bleek Burnet toch nodig in verband met de afzegging van een geblesseerde collega. Teammanager Bas Roorde belde van 's morgens vroeg tot het tijdstip van vertrek van de bus permanent het GSM-nummer van Burnet. Het bleek een mission impossible. Burnet was en bleef spoorloos tot ontzetting van Roorda en de trainer Robert Maaskant.

De maandag daarop moest Burnet op het matje komen. Hij betuigde spijt en probeerde de leiding van FC Groningen wijs te maken dat z'n GSM in het ongerede was geweest. Weer viel hem een disciplinaire straf ten deel Z'n capriolen waren, voor zover ik weet, daarna voorbij. Na verloop van tijd draaide hij weer volop mee in het keurkorps van de FC en werd Europees voetbal bereikt. Burnet kreeg zelfs een nieuw contract tot 1 juli 2016. Helaas vertoeft de kleine linksback met ongebreidelde aanvalslust dit seizoen in de lappenmand met blessures. Er wort nu zelfs gezegd dat zijn absentie een van de redenen is dat het FC Groningen niet voor de wind gaat. Het kan verkeren zei Bredero ooit. 

FOTOCREDIT: (c) Jan Kanning


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.