Het resultaat is altijd terecht

Door: Roel Boomstra

Bij sommige sporten lijkt me het relatief makkelijk te zeggen of je in vorm bent of niet. Neem baanwielrennen. Je bekijkt je trainingstijden en je ziet al dat je sneller bent dan ooit. In de race rijd je een PR. (Deze voorstelling staat wel enigszins haaks op het krantenartikel dat ik onlangs las over de behaalde Europese titel door Jeffrey Hoogland, die juist verwachtte niet in vorm te zijn, maar toch overtuigend won!) 

Zelf probeer ik ook vaak de goede vorm op te roepen voor belangrijke toernooien. Om die te bereiken doe ik meerdere dingen. Ongeveer 2-3 weken voorafgaand aan een toernooi onderga ik een zwaar damtechnisch trainingsblok. Verder bekijk ik nog wat openingen en los ik een set van combinaties op om met vertrouwen aan het toernooi te beginnen. De laatste week voor het toernooi schroef ik de damtrainingen juist terug en doe ik meer fysieke trainingen. Als de energie er dan vanaf spat weet ik vrij zeker dat ik het toernooi in (top)vorm begin.

Daarna hoop ik dat die goede vorm er ook uitkomt bij het toernooi. Deze zomer speelde ik twee damtoernooien. Bij het eerste damtoernooi, Nijmegen Open, dacht ik niet in bijzondere vorm te zijn. Ik had geen tijd gehad voor een zwaar trainingsblok. Bij het tweede toernooi, Polish Open, dacht ik juist wel in goede doen te zijn. Resultaat: een fraaie 1e plaats in Nijmegen, een teleurstellende 7e plaats in Polen.

Wat moet ik nou denken van zulke uitslagen. Een van de favoriete uitspraken van mijn coach Rob Clerc is: ‘het resultaat is altijd terecht.’ In Polen was ik meerdere keren dicht bij de winst, maar tot driemaal toe wisten mijn tegenstanders op het nippertje remise af te dwingen. In Nijmegen zat vanaf ronde 4 juist vrijwel alles mee. Misschien waren de resultaten terecht, maar het voelt nog wat apart.

Eind van dit jaar speel ik naar alle waarschijnlijkheid een match om de wereldtitel tegen de Rus Alexander Shvartsman. Vooralsnog heb ik het idee dat mijn vorm stijgende is en hoop ik in december echt te pieken. Het voordeel van een match is dat je het resultaat geheel in eigen hand hebt. Dat in tegenstelling tot een open toernooi, waarbij je vaak niet eens tegen je directe concurrenten hebt gespeeld, maar juist tegen de subtop het toernooi moet proberen te winnen. Bij de match zal het resultaat zeker terecht zijn. En met mijn groeiende vorm heb ik goede hoop!

Foto: In actie tijdens Polish Open 2018 tegen de Pool Filip Kuczewski.


Roel Boomstra

Over Roel Boomstra

Hij heeft al een vrachtje damtitels op z'n erelijst prijken. Veroverde wereldtitels in 2016&2019, werd Europees kampioen in 2014 en Nederlands kampioen in 2012&2015. Stadjer Roel Boomstra was op z'n 14e al internationaal grootmeester. Volbracht de studie MSc Physics aan de RUG. En heeft met enige regelmaat even tijd om een column voor Sport in Stad te fabriceren.