Pasen = Holland Nordic Basketball Tournament!

Door: Marion Arends

Voor de 22e keer staat het paasweekend in Groningen in het teken van internationaal jeugdbasketbal (U19/20) op hoog niveau. Waarom zou je in het paasweekend buiten eieren gaan zoeken terwijl je ook binnen naar mooie basketbalwedstrijden kunt kijken in Sporthal Vinkhuizen (Radiumstraat). Bovendien is het met Pasen in Nederland toch altijd koud. Naar buiten kunnen we wel weer met Pinksteren als het wat warmer is.  

Wat maakt dit basketbaltoernooi zo bijzonder? Al jarenlang weet initiator en voorzitter Bart Prak jeugdteams uit alle hoeken van Europa (en ook daarbuiten trouwens) naar Groningen te krijgen. Samen met bestuur en een batterij aan vrijwilligers wordt een toernooi neergezet waar nog vaak lang over wordt nagepraat. Het zal niet de eerste, en ook zeker niet de laatste, keer zijn dat een speler (of coach) van het HNBT later naam en faam maakt in Nederland of Europa (of Amerika). Het HNBT draait overigens niet alleen om het hoofdtoernooi; in Groningen en Haren ook worden jeugd- en coachclinics georganiseerd en tijdens het toernooi verheugt iedereen zich ook op de dunkcontest en 3-point shoot-out.

In de editie van 2017 verwelkomt het HNBT de volgende teams: Meyersough College uit Preston (Engeland), BCM Orli (Tsjechië), Young Rasta Dragons uit Quakenbrück en Vechta (Duitsland), Lotto Limburg United Academy uit Hasselt (België), OKK Sloboda uit Tuzla (Bosnië), Basketball Academy Tornado’s uit Kaunas (Litouwen), KK Jance-Helios uit Ljubljana (Slovenië). Daarnaast wordt ons eigen land natuurlijk vertegenwoordigd door de jongens van het Dutch Talent League team van Donar uit Groningen.

Sommige buitenlandse teams maken van het HNBT zelf ook een traditie. Zo waren het Duitse Artland Dragons (nu in samenwerking met Rasta Vechta) en het Sloveense KK Jance-Helios al eerder van de partij en ook het Bosnische OKK Sloboda wist de weg naar Groningen al eerder te maken. Het Belgische Lotto Limburg United Academy komt ook niet voor het eerst en kennen de basketbalfans overigens ook op een andere manier. De mannen van Donar kwamen de mannen uit het Belgische Hasselt al tegen in de Europese competitie, waarbij Donar als winnaar uit de bus kwam.

Zelf heb ik mij een tweetal jaren actief met de communicatie rondom het HNBT bemoeid. Het is ontzettend leuk om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt en ook om daar actief een bijdrage aan te leveren. Er wordt volop gebruik gemaakt van sociale media en de laatste jaren ziet HNBT de bezoekersaantallen ook groeien. Basketbal als zodanig wordt als sport volgens mij ook steeds populairder, maar ik moet u eerlijk bekennen dat ik niet geheel objectief ben. Ondanks mijn minder actieve rol nu, draag ik het toernooi een warm hart toe en zou ik iedereen willen aanraden om één of meerdere wedstrijden te komen bekijken. Ik maakte drie of vier jaar geleden voor het eerst kennis met het toernooi. Ik zou één wedstrijd komen kijken om de sfeer te proeven maar ben vervolgens het hele paasweekend blijven ‘plakken’ (met veel plezier overigens terwijl het buiten toen wél mooi weer was!).

Het HNBT kan niet bestaan zonder vrijwilligers maar zeker ook niet zonder financiële ondersteuning van bedrijven en overheden. Elk jaar wordt er hard aan getrokken om de benodigde euro’s bij elkaar te krijgen. Met mijn eigen kantoor ben ik inmiddels lid geworden van de Company Support Club (CSC), een soort businessclub van het HNBT zeg maar. De CSC is in 2017 in het leven geroepen en ten tijde van het schrijven van deze column hebben zich inmiddels zeven bedrijven aangemeld als CSC lid, zo lees ik op de website van het HNBT (www.hnbt.com). Als lid van de CSC ontvang je in ieder geval het wereldberoemde HNBT T-shirt en, nog veel belangrijker, je draagt bij aan het voortbestaan van een fantastisch internationaal basketbaltoernooi in ons eigen Groningen.

Over twee weken is het zover. We gaan basketballen. Ik heb er zin in en ik wens u op voorhand prettige wedstrijden!


Marion Arends

Over Marion Arends

Ze is opgegroeid in Roden en Bedum, woont sedert 1998 in Stad. Marion Arends runt met zakelijk partner Louise in Assen LM advocaten. De initialen LM staan voor lange meisjes. Marion ademt vooral basketbal. Ze is hartstochtelijk fan en voormalig bestuurslid van Donar. Met enige regelmaat produceert Marion een column voor Sport in Stad.