De portemonnee van MJ

Door: Floris van der Veen

Angstaanjagende berichten over de financiële positie van de FC in de afgelopen maanden. Een structureel begrotingstekort en daarbij ook nog eens de verstrekkende gevolgen van Corona die in mei van dit jaar werden geschat op 5 miljoen voor 2019/2020 en 400.000 per wedstrijd zonder publiek voor het komende jaar. Gedwongen ontslagen. Tegelijkertijd zijn met onder meer Doan, Sierhuis en Reis ook toptransfers gemaakt. Hoe zit het nu eigenlijk met de financiële positie van de FC, heeft MJ nog wat centjes in de portemonnee? 

Feit: Groningen maakte de afgelopen 5 jaar winst
De startsituatie is wel duidelijk. Groningen heeft –met uitzondering van het Europese jaar na de bekerwinst- de laatste jaren een structureel begrotingstekort. De omzet is de afgelopen jaren gedaald van 18 naar 16 miljoen. Het spelersbudget daalt. Het bedrijfsresultaat (voor transfers) is gestegen van 1 naar 3 miljoen negatief. Verontrustende cijfers.
Er zijn transfers nodig om dit tekort te compenseren. Dit lukt de club echter wonderwel. De club heeft in totaal over de jaren 2014/2015 tot en met 2018/2019 een netto winst geboekt van 3,5 miljoen euro. Oftewel: de opbrengst van de transfers was nog de afgelopen 5 jaar een stuk hoger dan het negatieve bedrijfsresultaat.   

Bron: jaarverslag FC Groningen 2018-2019 

Voorspelling I: ook Corona jaar 2019-2020 wordt met flinke winst afgesloten

Ondanks Corona verwacht Beau Dollar ook winst in het afgelopen jaar. De FC verwachtte bij start van het jaar een bedrijfsresultaat van ongeveer 2 miljoen negatief. Dit bedrag ligt lager dan de afgelopen jaren vanwege een flinke stijging (0,8 miljoen euro) aan tv-gelden. Aan de transfer van Doan heeft Groningen netto 4,3 miljoen overgehouden, aldus het afgelopen jaarverslag. Daarmee staat de teller op 2,3 miljoen positief. Hierbij ga ik er wel vanuit dat het bedrijfsresultaat door de FC is gebaseerd op reeds gecontracteerde sponsorinkomsten.    

Daar komt nog bij de transfers van Sierhuis naar Stade Reims (2 miljoen), Memisevic (gegokt op 1 miljoen) en Benschop (gegokt op gratis) bij. In totaal 3 miljoen aan extra transferinkomsten dus, waardoor de teller op 5,3 miljoen positief staat. Daarbij is geen rekening gehouden met de lagere salariskosten als gevolg van de transfers van de genoemde spelers.

En dan het Corona effect. Kaartverkoop, sponsoring en televisierechten zijn met afstand de drie belangrijkste inkomstenbronnen van een profclub. Natuurlijk zijn geen losse kaarten meer verkocht voor de laatste wedstrijden van het jaar. Met dank aan de sponsors en supporters die massaal hebben afgezien van compensatie voor de niet gespeelde wedstrijden lijkt het effect behoorlijk kleiner dan in mei door de FC werd ingeschat.  Dan komen daar nog bij het gebruik van de NOW regeling van de overheid en lagere salarissen voor de spelers, staf en management. Als het effect van Corona al met op ruim 1 miljoen negatief wordt ingeschat, dan komt de Trots van het Noorden uit op een winst (voor belasting) van ongeveer 4 miljoen euro.  

Bron: jaarverslag FC Groningen 2018-2019

 
Voorspelling II:  zonder Corona en transfers maakt Groningen komend jaar een bescheiden winst 
Arjen Robben maakt het verschil. Hopelijk ook vaak op het veld, maar nu al zeker daarbuiten. Directeur Gudde heeft het Robben effect op de verkoop van onder meer seizoenkaarten, merchandise  en skyboxen ingeschat op 1,5 tot 2 miljoen. Daarmee is het begrotingstekort van 2 miljoen al bijna weggewerkt. Met de extra verkoop van losse kaarten zal uiteindelijk een ruime winst worden gerealiseerd, nog zonder rekening te houden met een transfer van de gewilde Matusiwa. Signalen dat de transfermarkt door Corona opdroogt zijn er vooralsnog niet, de gekte houdt gewoon aan.

Met Corona is het financieel resultaten nog moeilijk te voorspellen. De bereidheid van supporters en sponsors om af te zien van compensatie is groot, maar daar zal ook een grens aan zitten. Zeker voor de supporter die samen met zijn twee kinderen naar de Euroborg gaat is volledige compensatie een flink offer. Idem dito voor sponsors die het moeilijk hebben. Ook met Corona lijkt een financieel resultaat van maximaal 2 miljoen negatief haalbaar te zijn. 

Ik concludeer dat het met de portemonnee van MJ behoorlijk goed zit. In hoeverre de bankbiljetten gaan rollen is sterk afhankelijk van de mate van risicoaversie van de prima werk leverende directie van de FC. Voor investeren  spreekt –naast het verwennen van de supporters met lekker voetbal- dat er in de ratrace met Heerenveen om de tv gelden ook dit jaar weer 800.000 euro op het spel staat. Prudent financieel beleid kan er dus zo maar voor zorgen dat er volgend jaar veel minder geld is te besteden. 
De ongekende steun van supporters en sponsoren pleit ook voor investeren. De onzekerheid rondom Corona is weliswaar een reden om beperkt te investeren, maar de FC kan financieel echt wel een stootje hebben. Er komen dit jaar nog behoorlijk wat transfergelden binnen van reeds verrichte transfers die voor verlichting kunnen zorgen.
De selectie is met alle uitgaande transfers inmiddels behoorlijk uitgedund. Natuurlijk is het spelersbudget ontoereikend is om een blik topspelers op te halen, maar de FC is het aan de supporters en technische staf verplicht om de selectie nog substantieel te versterken. Een talentvolle Noorse spits  is een mooi naar klein begin.


Floris van der Veen

Over Floris van der Veen

Hij is geboren en getogen in Stad. Voetbalde vele jaren bij Lycurgus en tenniste bij Cream Crackers. Nu doet Floris van der Veen z'n sportieve kunstjes bij clubs in Den Haag. Hij woont met partner Dorien en kids Merle, Koen en Lotte in Voorburg. Floris is financieel strateeg van de Rebel Group Energy. De hoofdvestiging is in Rotterdam. Van jongs af aan is hij fervent aanhanger van FC Groningen. Floris beschikt over een drietal seizoenkaarten van de Trots van het Noorden.