Kijk eens in de spiegel

Door: John Schurer

Met onze club gaat het op allerlei gebied niet zo goed. Dat is een gegeven. Ik lees alle commotie erover. Meningen van mensen die nooit bij de club komen of zijn geweest tot aan de harde supporter die nog zou komen als de club onderafdeling zou spelen komen voorbij. Dat betekent dat de club leeft in onze regio, anders kreeg deze niet zoveel aandacht. Bij alle meningen hierover, ook van journalisten zie ik weinig nuances. Het niet dieper induiken van de problemen van het Nederlands voetbal in het algemeen. Het blijft beperkt tot het cluppie waar de mogelijkheden heel beperkt zijn om mee te blijven doen in de Nederlandse competitie. Ik vind het knap dat het de laatste jaren nog op dit niveau mee kan draaien afgezien van het voetbal wat neergezet wordt in het stadion.

De voetbal piramide in Europa bestaat en is gecreëerd door zakenmensen die alleen maar met een ding bezig zijn, namelijk gewoon keihard geld verdienen zonder enige voetbal gevoel. Deze mensen hebben meestal totaal geen geschiedenis met het voetbal in het algemeen. Laat staan met een club. De Nederlandse clubs bungelen bijna onderaan in die piramide. Bovenaan verdienen de topspelers pak hem beet honderdduizend Euro per dag. En misschien nog wel meer wat je niet ziet. Olieboeren, Sjeiks, miljardairs, aandeelhouders, grote sportmerken en nog veel meer van die loverboys spelen met hun dingetje. De stap daarna is de kinderhandel in het voetbal. Jonge talenten rond de 10 a 12 jaar worden weggeplukt uit hun omgeving en de club en worden ondergebracht bij zogenaamde super opleiding instituten. Pa en moe krijgen een ton in hun achterzak en hoppa daar gaan ze. Sterker, clubs als Chelsea, Barcelona en Real Madrid organiseren in onze eigen achtertuin voetbal kampen. De clubs in Nederland hebben het nakijken. Vele clubs ook Groningen verliezen hun talenten aan deze loverboys. De KNVB in Nederland is de zwakke schakel al die jaren geweest. Michael van Praag zit al duizend jaar bij de UEFA maar heeft totaal geen hand uitgestoken wat betreft dit probleem. De UEFA- en de FIFA- bestuurders zijn zakkenvullers in dienst van de loverboys van de grote clubs. Johan Cruyff, een grote voetballer, kwam in Nederland met Gods woord “wij moeten alles op de jeugdopleiding zetten. Investeren in opleiding, je talenten koesteren”. Op het zelfde moment dat hij dat zei gingen er dat jaar weer drie twaalf jarige Nederlandse talenten naar Barcelona. Johan Cruyff was een onderdeel van de loverboys.

Moeten wij ook de hand in eigen boezem steken? Jazeker. De KNVB is jaren een verschrikkelijk oud en conservatief instituut geweest. Deze mensen zaten er puur voor zichzelf zonder ook maar één keer in te grijpen gezamenlijk met andere Europese bonden in deze ontwikkeling van het voetbal. De kwaliteit van trainers die in opleiding zijn in Nederland is verworden tot een farce. Het alsmaar benoemen van de Hollandse school waarbij de stadions leeg lopen brengt ergernis met zich mee. Het teruglopen aan kijkcijfers in drie jaar tijd van de CL zegt veel. De mensen hebben er genoeg van. Het stadion is niet alleen leeg door matig voetbal of een gehaktbal die minder smaakt dan thuis. Er speelt veel meer mee. Het identificeren met spelers of het identificeren met een club valt weg. Het identificeren met een echte held van de club is ook weggevallen. Als mijn vrouw trainer is van Chelsea of Barcelona wordt ze ook kampioen het is allemaal niet zo moeilijk meer. De sjeu is eraf.

Sommige clubs in Nederland proberen geforceerd op allerlei manieren om overeind te blijven en vooral mee te doen in de eredivisie. Velen gaan op hun bek. Jarenlange schulden, de onmogelijke eisen aan supporters om de club te blijven steunen zonder dat deze club ook maar enige bezieling meer heeft. Dat blijft er vaak over. Supporters die nog steeds denken dat alles nog zo is als 10, 15 jaar geleden. Zowel bij topclubs als de middenmoot. En zolang de supporter, die niet door wil hebben wat er in de voetbal wereld gebeurt en zich meer zorgen maakt om een combiregeling, zal het alleen maar erger worden. In mijn tijd als voorzitter van de SV werd het stadion omgedoopt tot het Noordlease stadion. Er waren mensen die mij er op aan spraken omdat ik hier niet op tegen was. Deze zelfde mensen gingen 6 weken later tegen betaling van zeshonderd euro pp twee dagen naar Barcelona om daar een wedstrijd te gaan bezoeken. Anderen gingen naar Manchester United. Ondertussen werd er ook nog gevraagd om nieuwe investeringen qua spelersmateriaal omdat dit wel heel matig is. Dan heb je de keuze om je gigantisch in de miljoenenschulden te steken, of je hebt de keuze in een 3e rangs speler van de 2e Bundes liga, Engeland, Frankrijk en zelfs Noorwegen waar je nog iemand kan krijgen voor een ton of acht. Dan is er nog een derde keuze. De 4e rangs spelers van de loverboys te huren tegen een gereduceerde prijs. De cirkel is rond.

Zolang supporters in Nederland dit allemaal accepteren en kijkend naar mijn cluppie, met de druk die toeneemt op trainer, spelers en directie zou ik zeggen, kom met een goed plan. Kom met een goed plan, goed onderbouwd waarbij het bovenstaande kan worden omzeild. Kijk eens in die spiegel, wie houdt wie nu voor de gek. Sta eens op steun je club ook in deze moeilijke tijden en sta eens op, ook Europees gezien, om het voetbal weer in proporties te krijgen zoals het hoort. De voetbalbubbel zal eerdaags knappen, net zoals een paar jaar geleden met de hypotheken in Amerika is gebeurd. Dan zullen de financiele clubs die echt gezond zijn overwinnen.


John Schurer

Over John Schurer

Hij is al een jaartje of zestig behept met het FC Groningen-virus. John Schurer heeft een groen-wit hart. Hij huilde tranen met tuiten na de bekervictorie van de FC. John was ook vele jaren preses van de Supporters Vereniging. Hij produceert met enige regelmaat een column voor Sport in Stad.