Nic dreigt af te haken in evolutie topkorfbal

Door: Dick Heuvelman

Beeld: Archief Jan Kanning

Nog altijd wordt Nic/ Alfa College als een topclub gezien, althans naar de maatstaven van Energy Valley Topclub. Het conglomeraat van bedrijven dat de topsportclubs in de stad Groninger financieel ondersteunt, gaat er vanuit dat het vlaggenschip van Groninger korfballerij nog altijd de potentie heeft om terug te keren in de Korfbal League, waaruit het twee jaar geleden degradeerde. Daarom bleef de geldkraan richting Alfa College, het winterse thuishonk van de groenwitte tijgers, open staan. EVT-voorman Gerard van Pijkeren is geen man die opportunisme hoog in het vaandel heeft staan en wil Nic. alle kans geven zich weer te nestelen in het korfbalwalhalla van Nederland.

Dat lijkt vooralsnog een utopie, afgaande op inschatting van Niels van Marle. En ja, als hoofdredacteur van Korfbal.nl, als ook korfbalspecialist van de Leeuwarder Courant, weet hij hoe de vlaggen er bij staan in korfballand Nederland. Die van Nic. niet al te best, blikt hij vooruit op de belangrijkste periode voor 's lands beste spelers, het spel in de zaal. Promotiekansen ziet hij voor Nic. niet in het verschiet, het wordt eerder een gevecht tegen nog een degradatie. “Maar ja, jij weet net zo goed als ik dat je nooit nooit moet zeggen in de sport. Verrassingen zijn natuurlijk altijd mogelijk, maar de pionnen in korfballand zijn toch duidelijk aan het veranderen.”

In die evolutie die gaande is, zit Nic. aan de verkeerde kant van de streep. De club is haar status als aantrekkelijke club voor spelers van buiten Groningen kwijt geraakt, stelt Van Marle onomwonden vast. “Kijk, in het verleden gingen spelers en speelsters als Michiel Gerritsen, Yvo Wiebering, Friso Boode, Rianne Echten en Geertje Hoekstra naar Nic. als ze hogerop wilden. Maar die tijd is voorbij. Qua faciliteiten is Nic voorbijgestreefd door andere clubs in de regio Noord-Nederland en dan noem ik DOS '46, LDO en ook AVO in Assen. Deze clubs hebben inmiddels allemaal meer te bieden dan Nic.”

Eigenlijk zou het korfbal in Groningen een voorbeeld moeten nemen aan dat in Assen, waar AVO (het DNA is afkomstig van Asko, VDW en OLS) het als fusieclub heel goed doet. Niet alleen met de senioren, maar vooral ook met de jeugd. Die krijgt daar een prima opleiding. Dat zie ik niet in Groningen. Het beste zou zijn als de hele boel in de stad op één hoop zou worden geveegd tot één nieuwe sterke club. Nic. heeft nu wel een samenwerkingsverband met Hoogkerk, maar dat levert, althans tot dusver, niet veel op.”

Als voorbeeld haalt Van Marle het talent Diana van der Vorst aan. “Zij woont in Hoogkerk, maar is inmiddels van Nic. naar LDO gegaan. Die overgang naar de Friese vertegenwoordiger in de Korfbal League werd voor haar aantrekkelijk gemaakt doordat ze een auto kreeg om op en neer naar Terwispel te rijden. Bij LDO zijn faciliteiten die op topniveau in het korfbal nodig zijn om mee te kunnen blijven doen. Deze club heeft ook Marjolijn Kroon aangetrokken, basisspeelster van het Nederlands team. Zij heeft een modelwoning tot haar beschikking gekregen. Dat soort zaken is bij Nic. niet mogelijk en ja, dan ben je je aantrekkingskracht snel kwijt. Ik schat de begroting van LDO op een euro of honderdduizend. Ik denk dat Nic. nog niet eens de helft heeft. En dan is LDO nog niet eens de meest kapitaalkrachtige club, als ik kijk naar een club als PKC.”

Nee, weet Van Marle, voor Nic. zou het al een hele prestatie zijn als het zich staande weet te houden in de hoofdklasse. De freelancejournalist voorziet voor de club weer een strijd tegen degradatie in een afdeling met tegenstanders als Dalto, OVVO en Rohda Amsterdam. “Laat ze eerst maar eens proberen Unitas en SDO onder zich te houden. En zich vervolgens voor de jaren daarop fixeren op een stabiele plek in de hoofdklasse, wat op zich trouwens ook een hele mooie afdeling is. Maar ook hier wordt de concurrentie voor Nic. steeds groter.”

Het zal Van Marle, gelet op de huidige ontwikkelingen, niet verbazen als AVO, de buurman van voetbalclub Achilles '94, Nic. op (korte) termijn voorbijstreeft. Van Marle was overigens lichtelijk verbaasd dat Energy Valley Topclub er voor heeft gezorgd dat Friso Doelman voor Nic. bleef behouden. “Hij heeft op het veld niet één wedstrijd in het eerste gespeeld. Ik heb coach Henk Jan Mulder gevraagd of hij werd gespaard voor de zaal, maar kreeg als antwoord dat dat niet het geval was. Hij was een kwestie van kwaliteit.”

Dat Doelman vervolgens als een soort verlosser wordt gepresenteerd, tekent de situatie bij Nic. Het enige échte talent dat nog bij de groenwitten rondloopt, luistert naar de naam Tim Flokstra. Hij is door Kees Vlietstra, de bondscoach van Jong Oranje met een rijk Nic.-verleden, in de selectie voor zijn keurkorps opgenomen. Van  Marle: “Maar hij moet zich nu wel bewijzen, want hij gaat al een tijdje als korfbaltalent door het leven.”

Mocht Flokstra de gewenste progressie maken, dan zit er voor Nic. echter ook weer een schaduwkant aan. Want dan gaan de betere (lees: kapitaalkrachtige) clubs zich bij hem melden en zal het jeugdplan van Nic. nog verder worden uitgehold. Het is de tragiek van een (voormalige) topclub in verval.

Energy Valley Topclub, en/of een andere suikeroom, zou het Groninger korfbal pas een echte dienst bewijzen als er structureel meer geld in Nic. wordt gepompt. Zo niet, dan verdwijnt topkorfbal in Groningen voor onbepaalde tijd van de kaart. 

 

Groningen, 17 november 2016

Open brief aan de heer Dick Heuvelman

Geachte heer Heuvelman,

De afgelopen week mocht ik een tweetal artikelen met de korfbalvereniging Nic. in de hoofdrol van uw hand lezen. U laat daarin Niels van Marle, hoofdredacteur van Korfbal.nl en Kees Vlietstra Nic.cer en trainer van Jong Oranje , aan het woord. De teneur van beide heren is sterk negatief en nergens op gebaseerd. Beide heren behoren tot het corps dat verbonden is aan het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond en daarvan  spreekbuis zijn. Niels van Marle is volledig gemuilkorfd door het K.N.K.V. en de eerste kritische artikelen van zijn hand over deze bond zult U met een lampje moeten zoeken. Laat U eens informeren over het redactie statuut van Korfbal.nl. Ik wil een tipje van de sluier oplichten. Ieder kritisch artikel over de bond wordt gecensureerd of niet geplaatst. Zijn opmerking dat Nic. geen toekomst heeft toont zijn chronisch gebrek aan korfbal kennis. De heer van Marle zegt: “qua faciliteiten is Nic. voorbij gestreefd door clubs als; Dos ’46; LDODK en AVO”.

Werkelijk een gotspe. Dos ’46 is teruggekomen uit een faillissement van de Stichting topsport, maar zal op het hoogste niveau spelen voor plaats 8 ter voorkoming van degradatie. LDODK heeft voor dit seizoen en ik benadruk voor dit seizoen enkele suikerooms gevonden. Prima en geen verkeerd woord mijnerzijds daarover. Voor het overige is het een vereniging met een waterhoofd. Het eerste team kent nauwelijks een goede bank en is daardoor bijzonder kwetsbaar. Dan blijft AVO de fusievereniging in Assen. Binnen het korfbalverbond is geen fusie te noemen die men als geslaagd zou kunnen duiden. Zie de ploegen in de Korfballeague. Geen enkele fusievereniging is erin vertegenwoordigd, terwijl er toch tientallen fusies zijn geweest.

Hier kom ik dan gelijk op Kees Vlietstra die heil ziet in een K.V. Groningen. Een fusie met alle Groninger Korfbalverenigingen. Wanneer ik hem goed begrijp moet er een fusie komen, opdat de vrijwilligers taken beter ingevuld kunnen worden en er een vereniging zou kunnen ontstaan met 500 leden of meer. De opmerking dat er in de Korfbal League alleen verenigingen actief zijn met 500 leden of meer laat ik geheel voor zijn rekening, maar is ver bezijden de waarheid. Mijn vereniging in Amsterdam BlauwWit heeft nog geen 200 korfballende leden plus 150 leden die lid zijn van de tennisvereniging en 100 niet spelende leden. Deze optelsom van leden zie je bij veel korfbal verenigingen. Een fusie om korfbal technische redenen heeft zeker in Groningen geen enkele zin, omdat er nauwelijks c.q. geen kwaliteit bij de andere korfbalverenigingen in de stad te vinden is.

De kwaliteit dient gevonden te worden bij studenten die in Groningen gaan studeren. Dit is een groot potentieel. Wordt hier optimaal op ingezet en hier ligt een belangrijke taak voor Kees Vlietstra als consulent voor het K.N.K.V., dan is de korfbal toekomst van Nic. gewaarborgd. Een geheel ander zaak is dat de teloorgang van korfbal in de provincie geen halt wordt toegeroepen.

Tot slot mijnheer Heuvelman; u begrijpt dat ik de visie van beide heren niet onderschrijf en hen ook niet wil scharen onder de noemer korfbalvisionairs. Mijn prognose als korfbaloudje:

Nic. eindigt deze zaalcompetitie als 1 of 2 en zal strijden om promotie naar de league. De prognose is gebaseerd op het feit dat Nic. voor het eerst sinds jaren een toptrainer in huis heeft gehaald met daarbij een brede en goede selectie. Nic.s geen doemdenkerij.

 

Met een vriendelijke groet,

Jaap Lenstra


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE