Bijna feest bij groningen giants - maar dan ook bij-na!

Door: Hans Schrijer

Beeld: Herman Wanningen

Echt, het scheelde een haartje, of de Groningen Giants hadden hun eerste overwinning in de eredivisie van het American Football binnengehaald. Het derde kwart tegen Leiden Lightning mocht je zelfs 'glorieus' noemen, néé historisch: drie touchdowns in twaalf minuten! Pure waanzin op het kunstgras van Corpus den Hoorn. Maar ja, dat eerste kwart dus. Daarin grossierden de razendsnelle, groene kleerkasten met brommerhelm in fouten en foutjes: incomplete passes, fumbles, interceptions. Voor de niet-ingewijden in de spannende wereld van het football: Nait Best. Meteen al een hatelijke 0-21 voor Leiden. "Hoe goed je het daarna ook nog gaat doen, dan verdien je het dus niet meer om te winnen" - de fans waren het er achteraf over eens. Eindstand 21-30, griezelig close dus toch nog.

Even terug naar het begin. Groningen Giants - founded in 2000 - nodigde Sport in Stad uit om eens te komen kijken naar de sport die iedereen in Nederland wel een beetje kent van de televisiebeelden uit Amerika - maar waar het nou precies om gáát? Tsja. Een soort achterstevoren rugby waarbij je de bal naar voren mag gooien, veel rennen, nog veel meer liggend ravotten, een heel bijzondere uitdossing: brede schouderbeschermers en bromfietshelm met buitenboordbeugel voor het gebit, telkens weer een haast niet meer te ontwarren kluwen vechtende kerels op de grond. En overal staan lijnen op het veld. Het geluk ligt in de End Zone; daar moet de bal heen - of daar moet je de bal opvangen. Dat is zo'n beetje alles wat we er hier van snappen.

Gelukkig kan Ilias Guftometros van de Groningen Giants het ons in vijf minuten uitleggen, met behulp van een grappig animatiefilmpje op YouTube: A Guide to American Football. Vier pogingen of 'downs' om de bal 10 yards naar voeren te transporteren. Lukt die terreinwinst niet, dan ben je af. Helemaal in je eentje met de bal onder je arm naar de End Zone wandelen mag ook, als je hem onderweg maar niet laat vallen - dat heet een fumble. De bal naar een ploeggenoot gooien die alvast naar die End Zone is gewandeld, dat mag ook al. Doodsimpel eigenlijk. Maar ook weer niet. Want de tegenstander loopt verschrikkelijk in de weg: elf kleerkasten van kerels, die niet opzij gaan, voor niemand niet. Sterker nog: als ze maar even de kans krijgen, moffelen ze je met ei-vormige bal en al onder het kunstgras. Daar begint dus het ingewikkelde deel, waarbij tactiek, snelheid en spelinzicht de hoofdrol spelen.

Een heel gedoe nog, waar wij helemaal geen weet van hadden. Veel draait om de quarterback, die de beslissende pass moet geven. En dan heb je running backs, tight ends en wide receivers - de naam zegt het al: opvangen die bal en vasthouden. In feite zijn het drie complete teams: een offensive line, een defensive line en een 'special team' - een soort commando's voor de lastige taken. Vooral de verdedigers zijn mannen van stavast, waar je maar moeilijk omheen kunt kijken. Vaste grap bij de speaker met de microfoon, die voortdurend uitleg geeft, over de gigantische Giant met rugnummer 72, die inderdaad geen kleine, schriele jongen is: "Let op mensen, het zijn dus geen twéé spelers zoals veel mensen denken, met de rugnummers 7 en 2, het is er echt maar eentje, met nummer 72." Lachen! En nog snel ook, allebei! Sowieso razend knap dat iedereen steeds precies weet wat hij moet doen, want het gaat soms vliegensvlug, al die actie. Zou je de beelden vertraagd afspelen, dan zie je elf kleine wedstijdjes binnen een wedstrijd. En ondertussen moet je ook nog op de bal letten.

Groningen Giants maakte vorig seizoen gehakt van iedereen in de eerste divisie, maar moet nog een beetje wennen in de eredivisie. Die bestaat uit 8 teams, 6 keer randstad, 1 keer Arnhem en 1 keer Groningen dus. Amsterdam heeft zelfs twee eredivisieteams: de Panthers en de Crusaders.

Voor wie zenuwachtig wordt van het fysieke contact, of voor wie nu eenmaal snel blauwe plekken krijgt, voor die mensen is er naast de 'full contact' of 'tackle' variant ook nog het laagdrempelige, geheel pijnloze 'flag football'. Wordt veel op basisscholen in Amerika gespeeld en wint ook in Europa snel aan populariteit. Ieder contact is verboden; om de tegenstander te laten weten dat je er bent, trek je gewoon één van de twee gele zakdoekjes uit diens broekzakken. Dat geldt dan als een tackle. Lange Neus. Bal naar de tegenpartij. Wij van Sport in Stad adviseren: probeer het eens! Doen. Gegarandeerd een hoop fun. Het team van Groningen Giants geeft ook graag clinics op scholen of bij andere sportverenigingen om kennis te maken met een fascinerende, heel erg atletische en nog veel coolere teamsport. Misschien wel de teamsport der teamsporten, want als er érgens geldt dat een zwakke schakel de ketting kan doen breken, dan is het wel bij tackle football.

Nog een fijne tip, voor wie ook wel een biertje lust: ieder jaar in februari organiseert Groningen Giants samen met café de Groote Griet een van de leukste sportfeestjes van het jaar: samen in de nachtelijke uren kijken naar de finale in de NFL - de Super Bowl. Zonder twijfel het televisie-evenement van het jaar in Amerika, met reclamespotjes van 1 miljoen dollar per seconde, want op piekmomenten 120 miljoen televisiekijkers van coast to coast - plus die 1.500 groene gekken in Groningen. Go Denver Broncos! Je moet het 1 keer in je leven meemaken!


Hans Schrijer

Over Hans Schrijer

Hans Schrijer, redactie Sport in Stad. Tekstschrijver, copywriter, maar in de eerste plaats sportgek. Uit Nijmegen geƫmigreerde Groninger zonder heimwee.

WEBSITE