Ode aan oude krijger Bauke Mollema

Door: Leo Wassing

De 108e editie van de Tour de France zit er alweer op. We hebben drie weken lang kunnen genieten van 's werelds populairste wielerronde. Met Nederlands succes: in de eerste week zorgde Mathieu van der Poel voor spektakel in het geel en het mooiste moment (voor mij) was natuurlijk de etappezege van oer-Groninger Bauke Mollema, op zaterdag 10 juli in de veertiende rit van Carcassonne naar Quillan. De laatste vijf kilometer beluisterde ik via Radio Tour de France, waar precies op dat moment de beroemde finishtune 'Tarantuella' van Rein van de Broek werd ingestart, voorzien van radiocommentaar van Gio Lippens (GL) in Hilversum en Sebastiaan Timmerman (ST) op de motor in Frankrijk. Hieronder woord voor woord uitgeschreven, als ode aan de oude krijger Bauke Mollema.

Foto: (c) Twitter Herman van der Zandt 

GL: “Een prachtige dag voor het Nederlandse wielrennen, terwijl we ook al een prachtige eerste week van de Tour de France hebben gezien. Nou het bijna-besluit van de tweede week is ook schitterend, want Bauke Mollema doet het gewoon weer, vier jaar nadien. Vier jaar na die etappeoverwinning in Le Puy-en-Velay. Vierenhalve kilometer nog tot de streep. Hij moet wel ff flink doortrappen nu, want ja, de afdaling is toch ook wel weer een beetje overgegaan in wat vlakker en af toe zelfs wat klimmend werk. Dus Bauke Mollema moet wel stevig doortrappen, terwijl het peloton op tien kilometer van de streep is en Bauke Mollema, Sebas, nog maar vier kilometer heeft…!”

ST: “Daar gaat-ie nu onderdoor, onder dat spandoek. En achter hem aan rijdt de ploegleiderswagen met Steven de Jongh onder andere. Ik dacht dat het Kim Andersen was, maar nee hoor, ’t is gewoon Steven de Jongh. En die drukt zo nu en dan eens ff lekker op die claxon en zit onafgebroken met de communicatie om Bauke Mollema naar de finish te leiden in Quillan. Bauke Mollema, bezig aan de laatste kilometers. Hij heeft bijna het dorpje bereikt, de armen op de remgrepen, nu even onder in de beugel. Hij verliest geen snelheid. We denderen met vijftig kilometer per uur naar de bebouwde kom…”

GL: “Nog drie komma drie kilometer voor Bauke Mollema! Daar in de verte, als-ie de bocht door is, dan gaat-ie onder dat panneaux door. Oppassen natuurlijk altijd in zo’n bochtje, je weet nooit of er wat losliggend grind ligt of dat de weg, het asfalt, een klein beetje gesmolten is. Maar hier komt-ie heelhuids onder dat bord door van de drie kilometer. En ik denk dat Bauke Mollema blij is dat Steven de Jongh achter hem zit en niet José Louis Arrieta van Movistar, want dan zou-ie in zijn oor alleen maar horen: venga, venga, venga, venga!!!”

ST: “Jaha, nu roept Steven de Jongh van alles in die communicatie. Maar ik kan het niet horen. Ja, hij riep een keer Sebas, maar ik kon niet horen wat-ie allemaal zei. Steven de Jongh, die achter Bauke Mollema aan rijdt daar en hem aanmoedigt met de communicatie, met de claxon zo nu en dan. Mollema neemt nog een slok uit zijn bidon, stopt die bidon terug in die bidonhouder, heeft bijna de bebouwde kom van Quillan bereikt en gaat zo linksaf. En dat is wel lekker, want dan is-ie af van die tegenwind die waait vanaf de rechtervoorkant. Nú gaat-ie door die bocht heen. Bauke Mollema op weg naar de ritzege in etappe veertien van de Tour!”

GL: “Nog dik twee kilometer voor Bauke Mollema. Dan is-ie op weg naar opnieuw een hele mooie etappeoverwinning in de Tour. Ooit werd-ie zesde in het algemeen klassement van de Tour de France. Dat was in 2013. Hij werd ooit derde, reed dus podium in de Ronde van Spanje in 2011. Pakte datzelfde jaar ook de groene trui. Jawel, Bauke Mollema, de groene trui in de Ronde van Spanje, waar die ook een etappe won twee jaar later. Maar deze is toch ook wel weer heel mooi. En wat is het veelbetekenend als we vooruitkijken naar de Olympische Spelen in Tokio, rond de Fuji. Bauke Mollema, die toch altijd goed rijdt in het naseizoen, die altijd goed rijdt in Japen en die toch meteen een van de grote favorieten is voor die olympische wegwedstrijd, want hier laat-ie zien dat het met de vorm heel goed gesteld is, Sebas…”

ST: “Zeker weten. En wat ging-ie vroeg in de aanval. En wat deed-ie dat uitstekend in die afdaling van dat smalle weggetje! En wat heeft-ie daarna alle mannen géwéldig op achterstand gehouden. Bauke Mollema, komt even uit het zadel. Hoor je weer die toeter van de wagen van Steven de Jongh? Ik hoop dat u hem ook hoort op de achtergrond, terwijl Mollema ‘m in ieder geval wel hoorde, want die stak meteen zijn vuist op naar achteren. Die viert het feest al met Steven de Jongh en die andere ploegleider die ernaast zit, op iets meer dan een kilometer van de finish. We hebben Quillan inmiddels bereikt en nú gaat Bauke Mollema onder dat hele beroemde vot door, die driehoek met de punt naar beneden...arriveé un kilomètre!"

GL: “Nog achthonderd meter voor Bauke Mollema! Dikke snelheid heeft-ie nog steeds hoor, bijna vijftig kilometer per uur. Moet wel nog even gaan staan op de pedalen voor dat laatste stukje dat nog even bergop hupt. Maar hij weet gewoon dat de rest er niet aan gaat komen. 34 jaar oud is-ie, bijna een veteranenleeftijd, met alle respect gezegd, maar hij blijft maar winnen. Won eerder dit seizoen ook al een koers in Italië. En niet de minste hoor, mooie koers aan de Middellandse zeekust, de Trofeo Laigueglia. En nu gaat-ie op weg om hier een Touretappe te winnen. Nog 350 meter, de weg tussen de hekken door, dat zwarte asfalt is eigenlijk gewoon een loper die geplaveid is, die uitgelegd is, die uitgerold is voor Bauke Mollema. Wat een mooie overwinning! De glimlach breekt door op het gezicht, de vuist gaat opnieuw omhoog. Bauke Mollema komt hier op de streep af. Kijkt toch nog voor de zekerheid maar even om. En dan gaan beide armen de lucht in. Hij weet dat-ie weer een etappe heeft gepakt. Hij weet dat-ie het wéér heeft waargemaakt. En dan behoor je wel tot een speciaal soort hoor, als je dat voor mekaar krijgt! Één keer een etappe winnen oké, maar twee keer zoals op dit moment het geval is...geweldig gedaan door Bauke Mollema, 43 kilometer per uur gereden in deze verschrikkelijk lastige etappe. Hij wint ‘m. Hij heeft weer een hele mooie parel aan die ketting toegevoegd.”

Luister het fragment hier terug:
https://soundcloud.com/leowassing/bauke-mollema-wint-14e-etappe-tour-de-france-2021


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.