Grijpt Groningse dammer wereldtitel?

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: wkdammen2015.nl/flickr.com                                            

Zo maar een bloemlezing uit stories en analyses van het WK Dammen in hotel Ten Cate in Emmen met onder anderen de Groningse toppers en aspirant-wereldkampioenen Roel Boomstra en Wouter Sipma.                                                                        

'Na offers over en weer eindigde het hard-rocknummer in een vredig deuntje. Remise dus'. Auke Scholma over partij in de vijfde ronde: Sipma vs Ivanov.                                   

'Sipma zwalkte als een dronkenman over de linker bordhelft en kwam met een punt goed weg'. Bert Dollekamp over partij in de zesde ronde: Sipma vs Atse.                                                             

'Door een sterk offer van de Rus zag Heusdens zich beroofd van zijn bruggenhoofd 27. Daarna ontketende de wereldkampioen een onstuitbare aanval tegen Heusdens linkervleugel, terwijl die aan de andere kant op graniet beet'. Auke Scholma over partij in de achtste ronde: Georgiev vs Heusdens.                                                                                                                                            

'Vanuit de flankopening schakelde hij met enkele actieve ruilen soepel naar een klassiek middenspel, waarna een vlijmscherpe wederzijdse Ghestem-doorstoot een adembenemende finale inluidde'. Bert Dollekamp over partij in de achtste ronde: Boomstra vs Groenendijk.                

'Erdenebileg had in een heksenstelling te weinig controle op de andere vleugel en werd daar onder de voet gelopen'. Auke Scholma over partij in de tiende ronde: Baljakin vs Erdenebileg.                    

Hallo, bent U er nog? Ik wel als oud-damkampioen der junioren van de Oranjewijk in Stad. Dat was in 1959 toen latere damtoppers als Harm Wiersma, Ton Sijbrands, Rob Clerc, Jannes van der Wal en Auke Scholma nog in de luiers lagen. Het was in die tijd een feest om achter het bord plaats te nemen. Bijna elke zaterdagavond en zondagochtend ging ik enkele malen de strijd aan met m'n pa, die altijd wilde winnen en nooit of te nimmer een kadootje weggaf.                            

 Af en toe huilde ik tranen met tuiten na weer een verliespartij. M'n pa vertrok nimmer een spier, stak een nieuwe sigaar in de brand en dicteerde steevast: 'Concentreren zoon. Je moet beter worden. Janken doe je vanavond maar in bed'. De afdroogpartijen misten hun uitwerking niet. De damtitel van de Oranjewijk was uiteraard ook het succes van pa. Hij stak gedurende de prijsuitreiking in het speeltuingebouw aan de Prinsesseweg als vanouds een verse sigaar op. Mijn beloning was een door slager De Vries beschikbaar gestelde riante leverworst.                                     

Op weg naar het WK der Damvirtuozen in hotel Ten Cate in Emmen verheugde ik me ten zeerste op het weerzien met Harm Wiersma en Auke Scholma, commentatoren en verslaggevers tijdens het WK. Met veelvuldig wereldkampioen Wiersma, inmiddels 62, heb ik meerdere malen in zijn woonplaats Leeuwarden leuke gesprekken gevoerd voor Veronica Radio en het programma Goal van de KRO. Harm was niet alleen een topdammer, maar ook een man vol grappen en grollen. Diepgaande gesprekken met Auke waren uit den boze. Auke, 59 inmiddels en sinds mensenheugenis woonachtig in Baflo, wilde altijd geld voor een interview: 'Want ik ben profdammer'. Nee dus!                                                                                                                       

Uiteraard verheugde ik me ook om de WK-kandidaten Roel Boomstra en Wouter Sipma achter het bord te zien. Beide jongeheren wonen in Stad, studeren natuurkunde aan de RUG, spelen competitie in Drenthe voor Hijken DTC, zijn bevriend en elkaars sparring partners. Van Roel wist ik al het een en ander (zie archief sportinstad 24-10-2014 in serie Mooie Groninger Sportverhalen).

Roel is regerend Europees en Nederlands kampioen, finishte als derde op het WK 2013 in Oefa (Rus), en was in 2010 als 17-jarige Europees- en Wereldkampioen der junioren. Als jongeling van 14 behaalde Roel in 2007 in Aix-Les-Bains z'n eerste grootmeestersnorm. Hij was de jongste Nederlandse grootmeester ooit. Wouter is voor mij feitelijk een onbeschreven blad.

Aangekomen op het WK-toneel om 12.23u donderdag 19 november neem ik eerst de tijd om alle ruimten aan een inspectie te onderwerpen. Het ziet er allemaal tiptop uit. Om de tijd te doden nuttig ik twee capuutjes, een glas halfvolle melk en een kop formidabele erwtensoep. Een leuke Molukse jongedame brengt me helemaal in feeststemming. Klokslag 13.30 uur gaan de matadoren uit allerlei werelddelen aan de arbeid. Onze Groningse favorieten Roel Boomstra en Wouter Sipma zitten tegenover twee Mongoliërs.                                                                                       

Roel krijgt te maken met Erdenebileg, terwijl Wouter het mag opnemen tegen Ganbaatar. Twee taaie rakkers zou later blijken. Onze Stadjers zien er patent uit. Roel draagt een crèmekleurig overhemd, zwarte spijkerbroek, sportschoenen en nuttigt een glas thee. Wouter heeft blijkbaar geen tijd gehad om te lunchen. Naast zijn dambord een stokbroodje kaas, krentenbol, beker melk, glas thee. De twee Mongoliërs laten happerij en drinkerij aan zich voorbij gaan. Meest opvallende verschijning in de speelzaal was de Congolees Loko. Z'n complete outfit was stemmig zwart en hij droeg als extraatje een zwart hoedje.                                                               

Tijd voor een visite aan de demonstratieruimte. Auke Scholma bleek helaas vrijaf te hebben. Zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma ging gelukkig wel helemaal los tot grote vreugde van acht damkenners van rijpere leeftijd en grijze haardracht. Tijdens een adempauze raakte ik met twee van die heren, ogenschijnlijk hooggeschoolden, in gesprek. En ja hoor, de hamvraag volgde rap. 'Wat bent u van beroep meneer?' Ik loop nimmer te koop met m'n job als journalist, behoeft altijd uitleg en dus antwoordde ik: 'Stratenmaker'. De heren hapten naar adem, gesprek ten einde. Toen ik rond 16.30u de ruimte verliet, kon ik het niet laten. 'Heren tot ziens, ik ga nog even een oprijlaantje bestraten'. De grijsaards keken ineens verwilderd de ruimte in.                                                        

In de speelzaal was nog geen partij echt tot wasdom gekomen en daarom besloot ik de Q-liner van Emmen naar Groningen te pakken. Voor slechts acht eurootjes was ik in 47 minuten terug in Stad. Formidabel en luxueus. Thuis in Paddepoel-Zuid gearriveerd ontving ik om 17.45u een SMSje: Sipma draw. Twintig minuten later weer een Pinkeltje: Boomstra draw. Onze Grunningers hadden de Mongoliërs dus niet te grazen kunnen nemen. Roel staat na 12 van de 19 ronden gedeeld derde met Ivanov (Oek) op 1 punt van de koplopers Georgiev (Rus) en Groenendijk. Wouter is gedeeld vijfde met Tsjizjov (Rus) en Atse (Ivo) op 2 punten. Het was al met al een topmiddagje in deze toch wel enigszins aparte wereld der Damvirtuozen. Zeker voor herhaling vatbaar. Het WK in Emmen finisht op woensdag 25 november met hopelijk Roel of Wouter als nieuwe kampioen!!!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.