Blink wil door de voordeur

Door: Koos Bauman

Beeld(uitsnede): archief Jan Kanning

De Hel van het Noorden op het Eemskanaal is traditiegetrouw de eerste 'vlootschouw' van de Nederlandse roeiers die het komende seizoen internationale aspiraties hebben. Voor Rogier Blink komt de zes kilometer achtervolgingswedstrijd op 27 november waarschijnlijk te vroeg. ,,Ik ben net terug van vakantie en het slapen op een matje blijkt achteraf niet zo'n goed idee. Door het roeien wordt mijn rug wel weer beter. Normaal moet je oefeningen doen bij de fysiotherapeut. Ik doe die in de roeiboot”, aldus Blink. Of ik fit genoeg ben voor De Hel moet blijken.”

Blink die op de Spelen van 2008 vierde werd met de Holland Acht en vier jaar later in Londen, met de Holland Acht vijfde, miste het afgelopen seizoen net de boot voor de Rio. Sinds 2013 wordt Blink gekweld door blessures, maar hij weet steeds op tijd weer topfit te zijn voor een groot internationaal toernooi. In 2013 behaalde hij in de twee-zonder-stuur brons bij de europese- en wereldkampioenschappen. De Gyas-roeier, opnieuw terugkomend van een blessure, werd eerder dit jaar 'geflikt' tijdens de laatste selectie voor een van de olympische boten: de acht of vier-zonder-stuur. In de acht wilde men de lastige Groninger niet en tijdens een selectie voor de vier-zonder-stuurman was het verschil met Blink in de boot ten opzichte van de andere gegadigde ongeloofwaardig groot. Het leek dat sommige roeiers in de boot met Blink even de benen hadden stilgehouden. Blink: “Ik ben nog steeds overtuigd dat ik in juli voor elke boot een versterking was geweest.” Bondscoach Mark Emke was er niet bij tijdens het selectieproces en erkende achteraf dat de wijze waarop de selectie was verlopen geen schoonheidsprijs verdiende. Blink heeft inmiddels het conflict met de bondscoach uitgepraat en kan in principe weer meedoen met de selecties voor het komende seizoen.

Opmerkelijk is dat Rogier Blink geen plan heeft wat hij de komende jaren wil. In de Olympiade  voor Londen had hij een duidelijk plan uitgewerkt hoe hij zijn clubgenoot Nanne Sluis mee kon nemen naar Olympisch niveau en daarmee tegelijkertijd ook zoveel mogelijk in Groningen op 'zijn' Noord-Willemskanaal kon trainen. Die opzette slaagde. Blink kwam in 2012 in de sterkste Nederlandse boot, de Holland Acht, en Sluis startte op de Spelen in de twee-zonder-stuurman. De Holland Acht, met Blink aan boord, behaalde op de Spelen van Londen de teleurstellende vijfde plaats. De technische staf werd dit verweten en onder leiding van de Joop Alberda werd een nieuwe technische staf geïnstalleerd bij de roeibond.

Blink had al eerder met Mitchel Steenman een eigen plan opgezet om samen in de twee-zonder-stuur door te gaan voor de Spelen van Rio. Al in het najaar werd het duo Europees kampioen en in hun eerste jaar op de wereldkampioenschappen in 2013 won het duo brons in Zuid-Korea. Een jaar later ging het mis bij de WK op de Bosbaan. Het duo mistte de finale en door blessureleed kwam Blink lang niet meer echt aan het roeien.

“Ik heb nu geen echt plan. Vind het zelf ook lastig. Het heeft ook te maken met de positie waarin ik zit. Mark (Emke; red.) heeft mij ook niet bovenaan zijn lijstje staan. Er zijn veel jonge honden bijgekomen en het is ook nog niet duidelijk wie van de oude garde doorgaat. Op dit moment laat niemand nog het achterste van zijn tong zien.”

“Neen, ik heb nog niet met Mitchel gesproken over zijn plannen voor het komend seizoen. Samen in de twee-zonder-stuurman gaat niet meer. Ik kan vanwege mijn rug alleen nog maar op bakboord roeien.” Mitchel Steenman stapte in 2015, na het uitvallen met Blink vanwege zijn rugblessure, in de boot met skiffeur Roel Braas. Het duo leek in eerste instantie succesvol, maar won geen medailles op de wereldkampioenschappen of Olympische Spelen. Blink zorgde vanuit het thuisfront nog een voor klein relletje in Rio toen hij na de slechte voorwedstrijd van de twee-zonder-stuur in zijn column op de roeibondssite een aantal tips schreef: Roel ga lekker versaaien op je bed in plaats van leuk doen met hockeymeisjes in de lounge. Het enige wat je komende week moet doen is nog drie keer relaxed hard roeien. Braas reageerde geërgerd voor de microfoon van de NOS:  ,,Ik heb het naast me neergelegd en ik was er niet door afgeleid. Ik denk niet dat ik hem nog veel zal spreken."

Blink: “Ik heb hem bij de WK in Rotterdam gesproken en gevraagd of hij weer rustig was. Dat was hij. Blijkt maar weer hoe een scheet op de Olympische Spelen, dynamiet is.”

Als Groninger in hart en nieren is hij ook actief op zijn club Gyas. Blink heeft de supervisie over de 'middengroep' roeiers. Een selectie van drieëndertig roeiers, vrouwen en mannen. “Het doel is ze geschikt te maken voor het talentcentrum. Hoe meer er door kunnen naar Annemiek (De Haan, hoofdcoach talentcentrum), hoe makkelijker ik het krijg”, aldus Blink. Hij constateert echter dat er nog geen opvolger voor hem klaar staat. “Wat dat betreft heb ik mezelf overleefd.” En wat is zijn doelstelling voor dit jaar? ,,Als het lijf het wil en ik in een boot kom waar ik vrolijk van word, is dat een mooie doelstelling voor dit jaar. Ik was niet van plan via de zijdeur het internationale podium te verlaten, maar door de voordeur.”


Koos Bauman

Over Koos Bauman

Koos Bauman is sportfanaat en roeideskundige. Hij schrijft voor de site roeien.nl en is medewerker van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. Zelf heeft Koos basketbal gespeeld bij Olympia, gezwommen bij ZCG en de roeisport beoefend bij roeivereniging De Hunze.