Wat is uw favoriete voetbalveld?

Door: Dick Heuvelman

Zelf, en dan praat ik over een jaartje of veertig/vijftig geleden, mocht ik altijd graag op het hoofdveld van Be Quick voetballen. In een echt stadion, al zat er anderhalve man en een paardenkop rond het veld. Een veld ook nog eens met de maximale afmetingen, ik geloof 110 bij 75 meter. Overigens heb ik er niet veel op mogen treden, want daarvoor moest je in de hoogste (jeugd)elftallen spelen. En eerlijk is eerlijk, dat was mij niet altijd gegeven. Techniek zat, maar hardheid een tikkie onvoldoende.

Maar gebeurde het eens een keertje, dan voelde ik me er in mijn element. Je waande je groot op die stadionmat. Veel amplitude (sic. Hans van Zetten) om je heen, op maat geschoren gras en een inspirerend decor van klassieke, door oud-international Evert van Linge ontworpen klassieke tribunes. Al waren die dus leeg.

Dat alles miste ik op de velden van GRC aan, wat toen nog zo heette, de Tweede Oprijlaan van het Stadspark. Daar, waar de velden van minimale afmetingen waren (90 bij 65 of zoiets) was het knusheid troef. Die sfeer werd versterkt door de majestueuze bomen die het veld omzoomden. Bij regen was het ook een perfect veld om slidings te maken, lekker zacht en mals gras.

Waar ik ook graag mocht komen, was de Mosterdpot in de Appèlbergen, ooit de thuishaven van de vv Glimmen. Net als bij GRC knus en door alle bossages rondom geen last van al te stormachtige herfstwinden. Je had er ook soort vakantiegevoel, want in die tijd gingen gingen veel Stadjers nog fietsend naar de Appèlbergen voor een dagje verpozing met het hele gezin. Je kon er altijd een lekker balletje trappen.

Daarentegen vond ik de Renbaan, waar ik veel heb gespeeld in het groenwit van mijn eerste club Velocitas 1897, nooit echt fijn om in de goede wedstrijdsfeer te komen. Te uitgestrekt, drie velden tegen elkaar, waarvan twee ook nog eens zonder omheining. En er tussen ook nog eens een handbalveld gevlochten, waar de jongens van Quick, HGC, Vlugheid en Kracht actief waren. Dat was voor mij geen oppeppende accommodatie, hoewel ik er ééns twee keer heb gescoord met het eerste zaterdagelftal van GRC tegen Mamio, ook ooit bespeler van het ongezellige binnenstuk van deze paardenpiste.

Sportpark Kliefdiep in Hoogkerk was trouwens ook niet je van het en dan druk ik het nog zacht uit. Met de name de grasmat was loodzwaar. Het behoorde steevast tot de snelst afgekeurde velden.

Hoe zit het met u, waarde (voetbal)bezoeker van deze prille website? Op welk veld speelt of komt u het liefst? Sport in Stad is op zoek naar het gezelligste en meest sfeervolle amateurveld in Groningen. Is dat te vinden op de Esserberg, in het Stadspark, op Corpus den Hoorn of – wat ik me persoonlijk niet voor kan stellen – op Kardinge?

We nodigen u uit om hierop een antwoord te krijgen. Graag willen we dat u uw favoriete veld vergezeld met argumenten. Ook mag u het meest afstotende veld aanwijzen. Is dat te vinden op Kardinge of is er wellicht ergens een veld dat nog minder aantrekkingskracht heeft voor een doorsnee voetballer? Ook graag omkleed met redenen.

U kunt uw reacties -graag met beeldmateriaal- sturen naar: info@sportinstad.nl   


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE