Afscheid en een nieuwe start

Door: Hein Gerd Triemstra

Voor de basketball liefhebbers is er deze zomer genoeg te genieten. Met het aankomende Wereld Kampioenschap in China, boeiende 3X3 toernooien van hoog niveau en diverse jeugd EK’s, waar ook enkele Groningse talenten zich hebben laten zien. De hardcore Donarfan wil echter vooral het nieuwe Donar in actie zien. Het is al vele seizoenen geleden dat er met zoveel nieuwsgierigheid werd uitgekeken naar een nieuw seizoen met zoveel nieuwe spelers en mooie kansen in Europa. Maar liefst tien nieuwe aanwinsten, waaronder vier jeugspelers uit eigen opleiding, zullen met enthousiasme en hoge verwachting worden ontvangen door het Groninger publiek. Met het belangrijkste doel om sterker terug te komen na het afgelopen seizoen en met een nieuwe start Groningen weer trots te maken door als vanouds prijzen te winnen.

Er is na afgelopen seizoen afscheid genomen van vele karakteristieke spelers die bij elkaar meer dan twintig basketballseizoenen voor Donar zijn uitgekomen. En die met groot success en vele prijzen op zak uitgezwaaid worden. Topsport kent echter hele harde houdbaarheidscriteria. Wie wint is goed en wie verliest is vervangbaar. Waar vorig seizoen Donar een schat aan ervaring in huis had, is er nu gekozen voor een duidelijke verjonging. Dat biedt kansen maar kan ook kwetsbaar zijn als de belangrijkste ingrediënten voor success ontbreken. Master-Chefkok Braal zal hier vast goed over hebben nagedacht. Eén van de grootste uitdagingen voor het komende seizoen is natuurlijk ook het vervangen van Luc Mulder. Deze verzorger maakt in het afgelopen decennium zeker het verschil. Hij zal erg gemist worden.

Voor de ‘blijvers’ Shane Hammink, Thomas Koenis en Jason Dourisseau is er de mooie uitdaging om als cultuurbewaarders direct de Donar-manieren over te brengen op de nieuwe rekruten. Jason gaat als ervaren rot zijn tiende donarseizoen in met vele kampioenschappen op zijn conto. Wat zou de club na komend(e) seizoen(en) nog meer kunnen doen om deze bijzondere hoeveelheid dienstjaren te eren en te waarderen, naast zijn eigen tribune die hij al vernoemd heeft gekregen? Misschien toch maar eens een nieuwe Jason Dourisseau Topsporthal laten bouwen. De wederom stijgende toeschouwersaantallen van afgelopen seizoenen en daarmee ook de stijgende begroting voor komend seizoen, doet de Groninger ook verlangen naar passendere topsportfaciliteiten, die aansluiten bij de internationale benchmark en ambities van de club.

Er zal in dit komende seizoen gelukkig ook een duidelijk afscheid worden genomen van de tragere speelstijl van vorig seizoen. Het grote nadeel van veel ervaring bleek het lagere speltempo. Waar in eerdere seizoenen een sterke verdediging en snelheid veel fastbreaks met mooie scores opleverde, deed het ontbreken van deze twee gecombineerde elementen soms pijn aan de ogen. Het leek soms zelfs zo, dat tegenstanders in betere conditie waren. Uiteindelijk is de fysieke fitheid naast alle noodzakelijke kwaliteiten de belangrijkste voorwaarde in deze mooie sport die nog immer sneller en dynamischer wordt. Vorig seizoen leek de voorbereidende aanloop naar de Europese ontmoetingen echt iets te kort om goed 'in shape' te kunnen zijn.

Goede zaak dat Donar een week eerder start met de voorbereidingen op het treffen met Benfica in de voorronde van de Champions League. Vorig seizoen kwamen de 'echte' wedstrijden net iets te vroeg, maar nu overheerst de gretigheid om een unieke kans te verzilveren. Voor het eerst hoeft Donar maar twee voorrondes te spelen, tegen tegenstanders waar in het verleden mooie resultaten tegen behaald werden. Geen garantie voor succes, maar we herinneren ons vast nog de heroïsche heldentocht die Donar twee seizoenen geleden aflegde. Estudiantes was toen in de derde voorronde helaas net iets te sterk en blokkeerde de deelname aan het hoofdtoernooi van de Championsleague. De thuiswedstrijd die toen noodgedwongen in het Leeuwardense Kalverdijkje gespeeld werd, staat me nog duidelijk op het netvlies. Het was misschien wel één van de beste wedstrijden die ik Donar ooit heb zien spelen.

In datzelfde Kalverdijkje zijn komend seizoen vele Groningers in actie te zien. Met het vertrek van Tim Hoeve en Reinder Brandsma richting Friesland komt het aantal in Groningen opgeleide spelers van de hoofmacht van Aris op vijf. Mooie resultaten van Basketball Academy RTC Noord om sinds 2011 zoveel spelers voor de eredivisie op te leiden. Jack Keijzer, ex-assistent coach van Donar in de jaren negentig, had in 2011 en 2012 het U14 team van RTC Noord onder zijn hoede, waar Tim Hoeve, Sheyi Adetunji, Jef de Vries, Jeffrey Sedoc en Björn de Vries deel van uitmaakte. Het komt niet vaak voor dat zoveel spelers uit hetzelfde jeugdteam het hoogste niveau bereiken. Hopelijk zullen de inspanningen uit het verleden en de investeringen in de komende jaren er voor zorgen, dat er nog meer jeugdspelers net zoals Rienk Mast in de starting-five van Donar en de Orange Lions zullen terechtkomen. De talentvolle Julian Dekker promoveerde deze zomer met de Orange Lions U16 naar de A-divisie. Hopelijk wordt er voor hem een goed plan met passende begeleiding en belasting uitgestippeld en bekeken hoe en wanneer hij bij de eerste selectie kan gaan aansluiten. Zou jammer zijn als ook hij voor een andere club wordt opgeleid.

De nieuwe startende spelverdeler van Donar krijgt een mooie uitdaging en zware taak. In de spelvisie van Erik Braal heeft de point-guard een cruciale rol, om zowel met veel eigen dreiging te spelen maar ook de ploeg het welbekende teamspel vanuit een goede tactiek te laten spelen. Leon Williams en Carrington Love zouden beiden in deze rol kunnen groeien, waarbij het ook mogelijk is om Carrington als shooting-guard naast Leon te laten spelen. 

Hopelijk zijn zij in staat om snel spelend en sterk verdedigend het voortouw te nemen en de rest van de ploeg daarin mee te nemen. Met de statistische impuls van reboundend vermogen in de ploeg door gerichte werving van nieuwe spelers, lijkt Donar weer de grootste favoriet voor het komende seizoen. Met deze kwaliteit in coaching staff en spelers, een nog immer professionaliserende cluborganisatie, de hoogste begroting en de meeste supporters lijkt er weinig mis te kunnen gaan. Maar sport en het leven vallen vaak moeilijk te voorspellen.

Het afscheid in Martiniplaza van de recent overleden Grietje Pasma was goed en waardevol. Treurig dat iemand met zo'n groot Donar-hart niet meer te horen zal zijn vanaf de tribune. Mooi gebaar om haar vaste plekje op de tribune achter de eigen spelersbank leeg te laten in het komende seizoen. Zij heeft veel betekend voor de sport in Groningen en voor Donar in het bijzonder. Bij de terugkeer van de club in de eredivisie in 1986 heeft zij een belangrijke rol gespeeld. Ook heeft zij er voor gezorgd dat Donar voorloper was met de start van de Basketball Business Club. Misschien wel de belangrijkste voorwaarde van het succes in de laatste jaren, om zonder hoofdsponsor vele prijzen te winnen. 

Ook voor mijzelf is er een nieuwe start, want per 15 september ga ik in Luxemburg aan de slag bij BBC Gréngewald Hueschtert als jeugdcoördinator. Deze basketballclub is afgelopen seizoen met de dames kampioen van Luxemburg geworden en wil nog nadrukkelijker investeren in de jeugdopleiding. Een kans en visie die zeer goed bij mij passen om bij te dragen aan het beste uit jonge mensen te halen. Onder het motto 'Talent is er altijd; de omgeving laat het groeien en bloeien' heb ik in 2004 na mijn afscheid als speler bij Donar veel gedaan aan het opleiden van Gronings basketballtalent. Mooi om de voorlopige resultaten daarvan te zien. De Basketballschool blijft achter in handen van deskundige trainers, zodat ook over tien jaar nog steeds spelers uit eigen opleiding door kunnen stromen naar de top. 

Voorlopig dus mijn laatste bijdrage als columnist voor Sport in Stad. Maar uit het oog is niet uit het hart, dus ik zal Donar en de Groninger sport altijd blijven volgen. Tot ziens en tot Donar! 


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.