Dit zijn de fietsweetjes over Groningen

In Nederland wordt er flink gefietst. Dat wordt vaak als een cliché gezien, maar het is dan ook gewoon echt waar. Zo hebben we meer fietsen dan inwoners wordt er per jaar door iedereen gezamenlijk zo’n 15 miljard kilometer afgelegd. Wanneer je echter naar provincies afzonderlijk gaat kijken, dan kom je ook een flink aantal leuke feiten tegen die je heel opvallend zal vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan Groningen, de provincie waar wielerprof Bauke Mollema vandaan komt. Daar zijn een aantal opvallende zaken te vinden op het gebied van fietsen en alles wat daarbij hoort.

Langste pad
Nederlanders maken tussen de tweehonderd en driehonderd ritten per jaar waardoor de gemiddelde lengte van een tocht net iets meer dan 20 kilometer is. Doe je dit in Groningen, dan is de Grote Markt misschien een plek die je beter kunt vermijden. Dit is namelijk het drukste fietspad van de provincie. Sterker nog, het is zelfs één van de drukste fietspaden van heel Nederland. Ben je recreatief aan het fietsen, of volg je een stevige training, dan is dit misschien niet zo geschikt. Wil je echter lekker onder de mensen zijn, dan is het juist aan te raden om het fietspad op de Grote Markt aan te doen.

Grote hoeveelheid routes
Wat ook opvallend is als het over fietsen in Groningen gaat, dan is het wel het aantal routes. Je kunt zomaar zestien goede routes door de provincie aangeboden krijgen die allemaal de moeite waard zijn. Het hangt dan ook af van de insteek van je fietstocht welke het best bij jou past, want ze hebben allemaal een ander thema. Het kan natuurlijk ook heel interessant zijn om ze allemaal te doen. Zo kan je dus in Groningen heel gemakkelijk op de fiets de hele provincie ontdekken. Dit is in andere provincies natuurlijk wel anders. De ruimte om te fietsen is hier groot.

Ben je op zoek naar een betaalbare fiets? De Popal Daily Dutch fietsen zijn ongekend populair vanwege de scherpe prijzen en degelijke kwaliteit. Alle Popal Daily Dutch fietsen zijn voorzien van versnellingen en hierdoor uitermate geschikt om lange afstanden mee te fietsen.

Rustpunten
De provincie Groningen is door zijn vele fietsroutes ook heel fietsvriendelijk gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld zogenaamde rustpunten te vinden. Hier kan je gemakkelijk even afstappen na een flink aantal kilometers en even bijtanken. Op de rustpunten vind je allerlei benodigdheden die jou kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een pomp en plaksetjes. Denk echter ook aan zaken zoals een picknickplaats en een koffiezetapparaat. Je kunt dus echt een tocht maken zonder dat je bang hoeft te zijn dat al je energie verbruikt wordt. Op de rustpunten kan je namelijk gemakkelijk weer even energie opdoen voor het vervolg van je route.

Wil je liever lekker door de stad fietsen? Op de website van gemeente Groningen vind je een overzicht met alle fietsenstallingen.

Eigen inzicht
Het meest interessante weetje als het over fietsen in Groningen gaat, is misschien wel dat de provincie over maar liefst 500 zogenaamde knooppunten beschikt. Dit zijn plekken waar de verschillende routes elkaar kruisen. Wanneer je dus avontuurlijk bent ingesteld, dan maak je gewoon je eigen route. Dat doe je dan door niet de gebaande paden van de eerder genoemde routes te volgen, maar door voortdurend te wisselen tussen stukjes van routes. Zo kun je dus ook de hele provincie ontdekken, maar dan wel naar eigen inzicht. Je kunt 500 keer van gedachten veranderen op de fiets als je wilt.