Jur Vrieling weer het mannetje

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Gerrie van der Boom​ / beeld Jur Vrieling: Jan Kanning

Voor de tweede maal op rij is springruiter Jur Vrieling gekroond tot Groninger sportman van het jaar. Atleet Thijmen Kupers en roeier Joris Pijs moesten zich tevreden stellen met een bosje bloemen.

De uitkomst is verrassend. Ik had m'n eurootjes gezet op Tijmen, dubbel NK 800 meter en brons op het EK indoor. Jur was Europees kampioen met de Oranje-equipe geworden. Een prachtige prestatie, maar wel met drie collega's en hun paardjes behaald. Eigenlijk hoorde Jur niet thuis in deze categorie. De prijs kon Jur niet in ontvangst nemen. Een van z'n paardjes was ziek geworden en daarom had Jur zich afgemeld.

Dat FC Groningen gekozen werd tot sportploeg na het winnen van de KNVB-beker was feitelijk een appeltje-eitje. Donar (beker) en Abiant Lycurgus (Super Cup) hadden er alle begrip voor. Trainer Erwin van de Looi en captain Rasmus Lindgren namen de prijs in ontvangst.

Schaker Jorden van Foreest werd uitgeroen tot het talent. Een logische keus omdat hij de jongste Nederlandse grootmeester ooit is. Pa Nicky nam de honneurs waar. Jorden verblijft op een toernooi in Sotsji. De overige kandidaten waren schaatser Marcel Bosker en judoka Jan Reijntjens.

Habib Kazemi is coach van het jaar geworden. Toevallig is hij vorige week benoemd tot bondscoach van het Nederlands taekwondoteam. Veertien jaar geleden vluchtte hij in een burka vanuit Afghanistan naar Nederland. Op de ALO in Stad heeft hij nog lessen gevolgd van Arjan Taaij. Margriet Taselaar (loopcoach) en Willem Strijland (voetbal) waren de overige genomineerden. Grietje Pasma, gepensioneerd directeur van de 4Mijl. kreeg een oeuvreprijs.

Kijk voor een sfeerimpressie elders op deze site.

 

 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.