Volvo Ocean Race: etappe 7

Door: Koos Bauman

De Volvo Ocean Race is een van de zwaarste zeilraces ter wereld. De zevende etappe van Aukland, Nieuw Zeeland naar Itajaí in Brazilië is de zwaarste. Een drama voltrok zich bij het Sun Hung Kai/Scallywag team met de uit Haren afkomstige Annemieke Bes aan boord. Hun teammaat John Fisher is overboord geslagen 1400 mijl westelijk van Kaap Hoorn en wordt vermist. Na ruim twaalf uren zoeken in zeer zware weercondities bij windkracht negen tot tien en water van maximaal 5 graden, kreeg de bemanning de opdracht om de zoektocht te beëindigen en naar de dichtstbijzijnde haven in Chili te varen. Laer deze week wordt het team in Chili verwacht voor een verdere debriefing.

Het verlies van de 47-jarige Fisher, vader van twee kinderen, raakt de andere deelnemers aan Volvo Ocean Race ook diep. Zij waren op dat moment 370 kilometer uit de buurt, te ver om te kunnen assisteren bij de zoektocht naar Fisher. ,,We leven erg mee met John en het team en hopen dat hij veilig gevonden wordt”, twitterde Simeon Tienpont schipper van de AkzoNobel vlak nadat het drama zich had voltrokken. De oud-Groninger was in 2006 aan boord van de ABN AMRO II toen Hans Hoorevoets overboord sloeg. Zij vonden Horrevoets terug, maar reanimatie mocht niet meer baten. Fisher is het negende slachtoffer die omkomt bij een zeilrace om de wereld. Zes daarvan verongelukten tijdens de Volvo Ocean Race.

Al eerder was een man overboord geslagen bij HSK Scallywag tijdens deze editie van de Volvo Ocean Race. Alex Gough sloeg overboord tijdens de etappe van Australië naar Hongkong. Toen dat gebeurde stond Annemieke Bes aan de groot schoot en zag het gebeuren. ,,Ik was degene die hem in het vizier hield. We gooiden alles los wat kon drijven, om als een soort van broodkruimels de weg terug te vinden. Het is moeilijk om iemand terug te vinden in de woestijn van de zee. Ik was verbaasd hoe snel je iemand uit het oog kunt verliezen”, vertelde 'Bessie' toen achteraf. ,,Het is niet makkelijk om om de boot stil te leggen en om te keren, maar niemand schoot in paniek”, aldus de zeilster van DTP. De weercondities waren toen veel gunstiger dan tijdens de zevende etappe en binnen tien minuten was Gough weer aan boord.

De zevende etappe is de langste, ruim 14.000 kilometer door een van de koudste en meeste woeste oceaan ter wereld. Vele mythes en legendes spelen zich af op dit zuidelijke deel van de wereld. Wie deze etappe wint heeft ook een goede uitgangspositie om het eindklassement te winnen. Een gemakkelijk winst, wordt het niet.

Niet alleen SHK Scallywag kwam in de zevende etappe in de problemen. De zuidelijke oceaan-passage eiste duidelijk zijn tol. De mast brak af bij het team Vestas en moest op motorkracht naar de Falkland Eilanden. Bijna geen van de schepen komt ongehavend uit de strijd. Ook het team AkzoNobel kreeg problemen. ,,Toen ik het vuur wilde aansteken om mijn eten klaar te maken, zag ik water langs de afdekplaat van de kielbox komen”, vertelt Simon Tienpont. Na inspectie van de kiel, waarbij de boot op zee vrijwel op zijn kant moest liggen en een van de bemanningsleden terwijl de boot doorvaart de schade onderzoekt. Het bleek dat één van de twee afdekplaten van de kielbox volledig was verdwenen. ,,We hebben versteviging aangebracht en we houden het goed in de gaten”, aldus de oud-Groninger. Het team AkzoNobel vaart op de derde plek, 370 kilometer achter de beide leiders, team Brunel en team Dongfeng Race.

Tienpont heeft na zijn winst in de zesde etappe van Hongkong naar Auckland een geweldige boost gekregen. ,,We hebben laten zien dat we op veel vlakken op snelheid zijn en hebben het gevoel dat we verder kunnen groeien”, aldus Tienpont. ,,De realiteit is wel dat het een competitieve vloot is.” Voor de start van de zevende etappe stond AKZONobel vierde in het algemeen klassement vlak achter SHK Scallywag. In Auckland finishte  SHK Scallywag als tweede, slechts twee minuten achter AKZONobel. ,,Dan zeil je eenentwintig dagen onafgebroken en komt het op de laatste dag aan”, constateerde Annemieke Bes toen. Dat is na het drama tijdens deze zevende etappe relatief geworden. Het team moet eerst Chili bereiken om daar bij te komen van de shock van het verlies van hun teamlid.


Koos Bauman

Over Koos Bauman

Koos Bauman is sportfanaat en roeideskundige. Hij schrijft voor de site roeien.nl en is medewerker van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. Zelf heeft Koos basketbal gespeeld bij Olympia, gezwommen bij ZCG en de roeisport beoefend bij roeivereniging De Hunze.