Het shirt van Altobelli door Emiel Venema

Door: Emiel Venema

Komen de spelers van FC Groningen en Inter Milan uit 1983 weer samen?

Bij het maken van FC Groningen-TV voor FOX Sports gaat het niet alleen om het in beeld brengen van het reilen en zeilen van het eerste elftal, maar ook om het produceren van documentaires die op een of andere manier te maken hebben met de club. Zo heb ik samen met Jos Schoenmaker de afgelopen seizoenen documentaires gemaakt over de bekerwinst in 2015, het ontstaan van Stadion Euroborg, met mesincident uit 1979, de FIOD-affaire uit 1989, Hans Nijland, de broers Bacuna, Mr. FC Groningen Jan van Dijk en Virgil van Dijk, de man van 85 miljoen. Allen zijn terug te zien op het YouTube-kanaal van FC Groningen-TV.

Op 4 december ging onze laatste documentaire in première op FOX Sports: 'Het shirt van Altobelli.' De DOC gaat over de twee hoogtepunten uit de voetbalcarrière van Henk de Haan. In 1990 maakte Henk namens sc Veendam een wereldgoal tegen FC Wageningen. Henk mocht van de trainer niet over de middenlijn, maar tegen FC Wageningen besloot hij de stoute schoenen aan te trekken en prompt schiet hij de bal vanaf ruim dertig meter strak in de kruising. De Langeleegte stond op z'n kop en Henk begon aan een ereronde van tien minuten. Dankzij een videoband die Henk eigenhandig naar Hilversum bracht werd dit doelpunt een week later verkozen tot Doelpunt van de Week.

Het tweede en grootste hoogtepunt was het shirt van Alessandro Altobelli dat Henk op 2 november 1983 na afloop van Inter Milan – FC Groningen bemachtigde. Henk was bij een 3-1 achterstand ingevallen en veroorzaakte een vrije trap waaruit het grote Internazionale de 4-1 scoorde. Uiteindelijk eindigde het duel in 'De Hel van Bari' in 5-1 waardoor het bijzondere Europacup-avontuur van de FC tot staan werd gebracht. Meteen na afloop zag Henk wereldster Altobelli de catacomben in rennen. Henk sprintte er achteraan en vroeg  Altobelli of hij zijn shirt wilde ruilen. 'Eem Cambioën' zoals Henk het toen verwoordde (Hij werkte in die tijd bij de Rabobank, cambio is verandering/verwisseling in het Italiaans).

Henk is nu ruim 35 jaar later nog steeds de supertrotse eigenaar van het shirt van de wereldkampioen van 1982. Samen met Henk en cameraman Frans Lamers (Jos was helaas niet beschikbaar) vloog ik voor de DOC in het laatste weekend van november naar Milaan om Altobelli op te zoeken. David Endt, de oud-teammanager van Ajax, had perskaarten voor ons geregeld voor Internazionale – Frosinone. Altobelli himself was er helaas niet. Hij bleek in Qatar te zijn waar hij tegenwoordig als voetbalanalyticus werkzaam is. Maar collega Marco Barzaghi van Premium Sport was onze redder in nood.

Terwijl wij in mixed-zone in afwachting waren van Stefan de Vrij en Rai Vloet, beiden actief in de Serie A, verscheen Barzaghi plotseling ten tonele. Hij herkende het shirt dat Henk droeg, het shirt van Altobelli. “Hij woont in Doha,” zei Barzaghi terwijl hij een foto van Altobelli aan Henk liet zien. Hij bleek een goede vriend te zijn van Mattia Altobelli, de zoon van Alessandro. Barzaghi maakte een foto van Henk en stuurde deze meteen door naar Mattia. “Waar is zijn zoon morgen?” vroeg Henk. “Hij moet morgen zelf voetballen,” wist Barzaghi. Meteen noteerden we het adres en wisten we: dit kon wel eens leuk gaan worden.

De volgende dag gingen we op tijd weg voor een rit van 150 kilometer vanuit het centrum van Milaan. Gelukkig maar want er was die zondagochtend een halve marathon georganiseerd in hartje Milaan. In Nederland zijn we gewend dat de wegen dan goed zijn afgezet en dat we via borden worden omgeleid. In Milaan niet. Zoek het lekker zelf uit is het motto. We konden geen kant op en raakten verstrikt in een chaos. Na bijna anderhalf uur hadden we eindelijk een uitweg gevonden. En hadden we nog maar weinig tijd om Mattia Altobelli op te zoeken. Henk gaf vol gas en om 13.40 uur waren op plaats van bestemming.

We kwamen op een sportcomplex met een grote tribune, maar ook met velden die in Tanzania niet zouden misstaan. Henk genoot terwijl hij met cameraman Frans voor de tribune langs liep. De mensen ter plekke keken ons vreemd aan. 'Wie zijn dat en wat komen ze hier doen?' Met Engels kwamen we niet ver, maar toen ik een afbeelding van Mattia Altobelli liet zien gingen de deuren voor ons open. 'De zoon van' was bezig met een warming-up en stak zijn duim omhoog toen hij Henk zag staan.

De ontmoeting tussen beide was prachtig en leverde een onverwachte wending op: pa Altobelli wilde zijn shirt terug! Daar hadden we nooit op gerekend. De voormalige nummer negen van Inter Milan en het Italiaanse elftal is een museum nabij Rome aan het bouwen met shirts uit zijn voetbalverleden. En het shirt uit 1983 ontbreekt nog... Met de hulp van Mattia en David Endt hebben we Altobelli zelf nog kunnen spreken. En wat blijkt? Hij herinnert zich alles nog van de twee duels tegen FC Groningen in 1983. De FC maakte indruk op hem. Hij lepelde zo de namen van de Groninger spelers van toen op en wil beide teams weer samen brengen. Henk, organisator pur sang, heeft de handschoen inmiddels al opgepakt. Het streven is om eind juli volgend jaar het Inter Milan uit 1983 naar Groningen te halen. Ik zie het wel zitten om daar een mooie documentaire over te maken.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.