Wilhelmshaven legt bom onder jeugdopleiding FC Groningen
Foto's: JK Beeld - Jan Kanning
Gerard Kemkers is benoemd tot manager van het te bouwen Topsportcentrum van FC Groningen op Corpus.
De Noordduitse Oberligaclub SV Wilhelmshaven heeft de professionele voetbalwereld de stuipen op het lijf gejaagd met een rechtzaak die vergaande gevolgen kan hebben. De eerste juridisch slag is binnengehaald bij het gerechtshof in Bremen. Inmiddels heeft de bel voor de tweede ronde geluid, want nu gaat landelijk Gerechtshof van de Bondsrepubliek zich over de zaak buigen. Wint Wilhelmshaven weer, dan wacht de voetbalwereld een revolutie van het kaliber Marc Bosman, de Belgische voetballer die historie schreef met het opblazen van het transfersysteem.
Met deze actie heeft SV Wilhelmshaven ook een bom gelegd onder het nieuwe opleidingscentrum van FC Groningen dat op sportpark Corpus den Hoorn moet verrijzen. Want als de Duitse club weer in het gelijk wordt gesteld, betekent dat in de praktijk afschaffing van het betalen van opleidingskosten bij een transfer. Voor een club als FC Groningen zou dat een forse streep door de rekening zijn, want haar financiële huishouding wordt met grote regelmaat geïnjecteerd door opleidingskosten van op Corpus gekweekte profvoetballers.
En dat alles door een klein clubje in de marge van het profvoetbal, dat zich, net als de destijds modale Belgische voetballer Marc Bosman, principieel opstelde toen het in 2007 de transfervrije Sergio Sagarzazu begroette. Hij kwam over van het ‘grote’ River Plate, waar de inmiddels 27-jarige Argentijn een deel van zijn voetbalopleiding had genoten, nadat hij zijn carrière was begonnen bij Club Atletico Excursionistas.
Deze twee clubs wilden nog wel even ‘vangen’ bij Wilhelshaven, zoals de FIFA, de wereldvoetbalbond, dat in de reglementen heeft staan. Maar de Duitsers weigerden uit principe deze rekening te betalen. Dat leidde in eerste instantie tot punten aftrek in de competitie en toen de SV desondanks voet bij stuk hield, ook nog eens tot verbanning naar de Oberliga, het vijfde niveau in Duitsland. Een appèl bij het sportgerechtshof CAS mocht eveneens niet baten, Wilhelmshaven zat ‘gewoon’ fout.
Met die straf bonden zowel FIFA, DFB (Duitse voetbalbond) als CAS echter de kat op het spek, want Wilhelmshaven hield vast aan haar principe, wenste niet te buigen. Het zette het spel op de wagen van de burgerrechter, in dit geval die in Bremen. Die kwam – in tweede instantie overigens – tot een geheel ander vonnis: het pleitte SV Wilhemshaven vrij. Opleidingskosten druisen volgens deze magistraat in tegen vrij verkeer van werknemers.
Met als gevolg dat de voetbalwereld in grote spanning uitkijkt naar wéér een vervolg; nu bij een hoger Duits rechtscollege. Komt die tot dezelfde uitspraak als de rechter in Bremen, dan wordt er structureel een miljoenenbron voor de clubs drooggelegd.
FC Groningens directeur Hans Nijland repte in zijn Nieuwjaarstoespraak niet over deze serieuze bedreiging van het huishoudboekje in de Euroborg. De zaak was hem nog niet bekend. Hoe dan ook, het is slecht nieuws voor FC Groningen, want het zou de plannen van de bouw van het zo gewenste nieuwe opleidingsplannen wel eens kunnen verstoren. Het ondermijnt de onderhandelingspositie van nieuwbakken performancemanager Gerard Kemkers, de man die het prestigieuze bouwwerk van de grond moet trekken, met de gemeente Groningen.
Immers, voor het opleidingscentrum moet financieel flink in de bus worden geblazen bij de overheid en als dat dan een onrendabel project dreigt te worden, komt de realisering ongetwijfeld onder druk te staan in de politieke arena. Want waarvoor zou je een duur ‘apparaat’ in je organisatie bouwen als er geen fatsoenlijk verdienmodel tegenover staat? Neem alleen al een speler als Virgil van Dijk, die komende zomer wellicht door Celtic wordt verkocht aan een Engelse Premier Leagueclub. Aan zo’n transfer zou FC Groningen naar verwachting om en nabij een miljoen euro gaan verdienen. Ook Luis Suarez, die als 18-jarige naar de Euroborg kwam, leverde nog een klein half miljoen (440.000 euro) vergoedingsbonus op toen hij een half jaar geleden van Liverpool naar Barcelona verkaste.
Voor Hans Nijland wordt alleen daarom al een spannend jaar. Want veel meer dan de meeste andere eredivisieclubs boert FC Groningen goed met het innen van opleidingskosten. Niet alleen dank zij Luis Suarez en Virgil van Dijk, maar ook jongens als Arjen Robben, Tim Matavz, Arnold Kruiswijk en Richairo Zivkovic zijn goudmijntjes. Dat is ook de drijfveer om de jeugdopleiding via Kemkers naar een nog hoger plan te brengen. Maar nog voordat het fundament is gelegd, ligt er al een bom onder deze hoogwaardige accommodatie. In Duitsland wordt bepaald of hij vroeg of laat ontploft.
Hans Nijland erkent het loerende gevaar. ”Dit is toch wel een bommetje hoor, dit kan een serieus probleem worden,” kijkt hij (met argusogen) de verdere rechtsgang in de Bondsrepubliek tegemoet. ”Als Wilhelmshaven weer in het gelijk wordt gesteld, dan komt onze jeugdopleiding zwaar onder druk te staan. Kijk, per jaar stoppen wij daar 1.3 miljoen euro in en van die investering wil je natuurlijk wel iets terugzien.”
Als die vergoedingssommen wegvallen, voorziet Nijland een (veel) groter probleem dan toen met het Bosman-arrest het geval was. Nijland: “Dat hebben we nog keurig kunnen opvangen als voetbalwereld, maar hiervoor zie ik niet direct een alternatief. Als dit door gaat, gaat ons dat een hoop geld kosten. Een voorbeeld, afgelopen jaar gingen twee dertienjarige jongens uit onze opleiding naar Feyenoord. Daar hebben we 22.000 euro voor gebeurd en als ze in de toekomst écht prof zouden worden, krijgen we daar bij alle transfers die zij maken een bepaald percentage van. Maar wat denk je van grote clubs als Ajax en Feyenoord; die hebben nog veel meer door hen opgeleide spelers in het profvoetbal rondlopen. Kortom, we vrezen met grote vreze.”