Roel Boomstra opvolger Jannes van der Wal

Door: Jan A. Van der Veen

 

Beeld: wereldtiteldammen.nl

Hij kon het amper geloven. Op donderdag 15 december tijdens de tiende match van de tweekamp om de wereldtitel deed damvirtuoos Roel Boomstra uit Stad in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen een vluggertje op het toilet. Met snelle passen keerde hij terug in de speelzaal. Daar hing z'n tegenstrever Jan Groenendijk plotsklaps knock out in de touwen na een blunder. De eerste Groningse wereldkampioen sedert Jannes van der Wal in 1982 was geboren. Opwinding in de demonstratiezaal onder Roel's secondanten Wouter Sipma en bondscoach Rob Clerc en uiteraard z'n teamgenoot Auke Scholma, de analyticus van het WK. Een bescheiden feestje volgde met champagne, bloemen en een vette chegue van 18.000 eurootjes voor de nieuwe wereldleider. Een jongensdroom was uitgekomen.         

Roel was vanaf de kick off in Groningen superieur aan z'n vijf jaar jongere rivaal. Roel (23) had een studiepauze Natuurkunde RUG ingelast om zich optimaal voor te bereiden, veroverde met Oranje het EK en finishte op het EK individueel als tweede. Jan (18) deed z'n eigen ding. Gewoon studeren en het EK laten wieberen. De professionele aanpak van Roel en z'n team leverde dus rendement op. In maart/april verdedigt Roel z'n wereldtitel in Tallinn. Ook z'n vriend, clubgenoot (Hijken), studiegenoot en huidig secondant Wouter Sipma heeft zich gekwalificeerd voor dat WK. Er staan Roel de komende tijd eerst nog enkele feestjes te wachten. Bij de RUG bijvoorbeeld is men bezig met een grootse huldiging. Na Nobelprijswinnaar Ben Feringa kan de Rijks Universiteit Groningen weer pronken met een wereldleider! â€‹

Ondertaand verhaal dateert van voor de WK-tweekamp​

"Ik heb altijd gezegd dat ik ooit wereldkampioen wil worden" Dat kraaide damvirtuoos Roel Boomstra vanaf z'n peutertijd. Allerlei titels heeft hij in de loop der jaren binnen gehaald en nu is HET MOMENT aangebroken. Roel heeft in een tweekamp versus landgenoot Jan Groenendijk de wereldtitel voor het grijpen. En niet geheel onbelangrijk: de nieuwe mondiale kampioen ontvangt een in damkringen niet onaanzienlijk bedrag van 18.000 euro als bonus. Toegegeven in vergelijking tot de miljoenen die bijvoorbeeld tennissers, autocoureurs en voetballers verdienen is de bonus peanuts, maar het is voor dammers een meer dan leuk zakcentje. Roel zou er circa twee jaar bijvoorbeeld de huur van z'n appartement in Stad van kunnen betalen.                    

Last van vervelende Russen, Senegalezen en Ivorianen hebben Roel en Jan Groenendijk dus niet. In eerste instantie zou de tweekamp gaan tussen de Russische veelvraat Alexander Georgiev en Jan Groenendijk, de nummer twee van het WK in Emmen in 2015. Veelvuldig kampioen Georgiev had echter geen trek om z'n titel te verdedigen en dus mag Roel (nr. 3 WK) van 3 tot en met 18 december achter de borden plaatsnemen. Het is voor de 23-jarige Stadjer een geschenk van God. In een van z'n columns op de site van z'n club Hijken DTC verklaarde Roel na het verloren WK 2015 "Topsport is keihard, maar ik had het voor geen goud willen missen".           

In dezelfde column onder de titel 'Dammoois Roel' stelde de student natuurkunder RUG verder "Niet elk mooi verhaal heeft tenslotte een gelukkig einde. Maar ik ben damtechnisch, mentaal en als persoon gegroeid. Het was een waardige poging. Twee spelers waren gewoon beter. Het schrijven van columns en analyses helpt voor mij vaak om mijn gedachten te ordenen". Na enkele maandjes relatieve damrust en concentratie op z'n studie natuurkunde pakte Roel de witte en zwarte schijven weer ter hand. Dat bleef niet onopgemerkt.           

In de herfstmaanden bemachtigde Roel met het Nederlands team het Europees kampioenschap en vanuit het Turkse Izmir arriveerde hij met twee zilveren medailles en een beetje prijzengeld in Stad. Hij werd tweede op het EK individueel achter een Rus en tweede op het EK Rapid wederom achter een Rus. Zoals gememoreerd is in de tweekamp geen sprake van een Rus doch is de pas 18-jarige Jan Groenendijk uit Wageningen z'n tegenstrever. De rossige revelatie van het WK 2015 in Emmen was op het EK absent. Hij wilde zich volledig concentreren op de tweekamp met Roel.          

Mooie bijkomstigheid voor Roel is dat de eerste vier ronden van de tweekamp van 3 tot en met 6 december worden gespeeld in Stad. Plaats van handeling is het Van Swinderen Huys. Roel kan bij wijze van spreken thuis een tukkie doen. Daarmee is een Jannes-in-de-trein-scenario uitgesloten. Daarna trekt het damcircus naar Wageningen voor drie rondjes in de woonplaats van Jan Groenendijk. Tot slot vormt Den Haag het decor van de laatste vijf rondjes. Roel is tweevoudig Nederlands kampioen (2012&2015)en was Europees kampioen in 2014. Hij is nu dus toe aan een volgende stap: de wereldtitel! Wordt z'n droom werkelijkheid?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.