Dit Donar maakt bijna zomer in het Nederlands basketball
Beeld: Jan Kanning, JK Beeld
Het is 61-60 en Thomas Koenis krijgt de bal terwijl hij op de rand van de bucket om de bal vraagt. Na een jump-to-the-ball maakt hij een fantastische spinmove op zijn linkerbeen en draait zo behendig om zijn tegenstander heen met één dribbel. Manoeuvrerend langs de baseline rond hij na twee stappen behendig af met een reverse lay-up via het bord. Aangezien er ook nog een persoonlijke fout op hem wordt gemaakt, mag hij met de bonus vrije worp 64-60 op het scorebord zetten.
Na twee keer strak en intensief verdedigen redt Arvin Slagter zijn mislukte drive in de aanval en tipt de bal naar Dourisseau, die via de assist van Pasalic bij Brandon Curry terechtkomt. Feilloos mikt hij met zijn linkerhand 67-60 binnen en voor het eerst in de wedstrijd is er een verschil van zeven punten. Het publiek gaat uit z’n dak en Venetië vlucht in een time-out.
Het momentum is voor Donar en als Curry twee aanvallen later soepel het screen van Pasalic gebruikt en met 7.16 op de klok weer een driepunter binnen knalt dan is met 70-60 in een swingend Martiniplaza de magische grens van tien punten verschil bereikt. Een gelijke stand in saldo en met één teen in de finale. De vingervlugge guard is zo blij als een kind en al springend voert hij de volgende verdediging aan, waar Donar wederom met een trap-defense op de grote man bijna een steal weet te pakken. Toch houdt Haynes de Italianen in leven met een verre driepunter. Als Pasalic even later Brandon weer open screent en deze uit de dribbel een verre driepunter over de grote Watt raakt, ontploft de zaal bij 73-63. Wat een spanning en sensatie. Mooie rode hoofden bij de supporters.
In de volgende speelminuten lijken beide ploegen het spoor enigszins bijster. Venetië komt eerst terug tot zes punten en later zelfs tot vier, want de spelers van Donar zoeken menigmaal zonder succes de individuele actie. Pas als na goed teamspel Burgess en Curry worden gevonden komt er met anderhalve minuut op de klok weer acht punten verschil op de borden. Precies zoals de coaching-staff het wil, 77-69 en alle kansen op voorzetting van dit wonderbaarlijke Europese avontuur. Een cruciale verdediging is dan in deze fase nodig. De spelers van Venetië hebben ook last van de spanning en komen tot een moeilijk schot, pakken wel een super belangrijke aanvallende rebound, verliezen door de verdedigende druk bijna de bal, waarna weer Haynes bij 57 seconden op de klok met een noodschot de achterstand verkleint tot 77-72 en eigenlijk zoals later blijkt hiermee Donar definitief uitschakelt. Het lukt Donar niet meer in de laatste minuut om tijdens deze verhitte strijd deze uitstekende Europese topploeg te verschalken en alles wat rest is enorm trots zijn op de spelers, dit team en deze club.
Wat een geweldige impact heeft het Europese avontuur van Donar. Spelers zijn boven zichzelf uitgestegen, de supportersschare is enorm gegroeid, vele nieuwe bedrijven hebben de Basketball Business Club gevonden en de media lijkt naast voetbal en schaatsen het basketball eindelijk weer meer te hebben gevonden. Veel van de landelijke pers kwam naar Groningen en bij de belangrijkste wedstrijden in de afgelopen maanden waren er minimaal 3 cameraploegen en meerdere radioverslaggevers present. Basketball leeft enorm en hierdoor worden de kansen en mogelijkheden van deze mooie sport nog beter zichtbaar. Donar heeft dit seizoen veel betekend voor het Nederlandse basketball en ook de Nederlands zaalsporten. Wat er in Groningen gebeurt heeft een belangrijke voorbeeldfunctie voor andere clubs. Elke competitiewedstrijd waren weer de meeste toeschouwers van alle zaalsporten in Nederland in Groningen aanwezig. Vijf keer dit seizoen een uitverkocht huis. In beleid en communicatie worden de juiste stappen gezet. De aandacht en binding met de liefhebbers neemt toe door de goede prestaties, zorgvuldige social-media coverage en betrouwbaar, constant en in balans aansturen van de club. Allemaal goede voeding voor het laten groeien en bloeien van de gehele basketballbeleving. Het net niet halen van de Europese finale laat zien hoe goed het team en de club er voor staan. Overtuigend werd enkele weken geleden in eigen huis de nationale Beker gewonnen tegen Leiden. Er is nog één belangrijke prijs te winnen en dat is het Nederlands Kampioenschap. Het ziet er allemaal zonnig uit hier in Groningen.
De play-offs komen er aan! En wanneer is eindelijk duidelijk. Dankzij de winst van Zwolle op Den Bosch afgelopen weekend beginnen deze pas op 1 mei, want door het Europese succes van Donar is er behoorlijk geschoven in het competitieschema en is komend weekend nog de laatste competitiewedstrijd tegen Den Bosch. Het competitieschema was niet berekend op zoveel succes in Europa en het daardoor onmogelijke reis- en speelschema van Donar. De top vier in de eindrangschikking is bekend, maar nog niet in volgorde bepaald. Donar gaat als lijsaanvoerder de play-offs in en tot nu toe maar vier wedstrijden verloren in de competitie. Twee keer tegen Leiden, één keer tegen Den Bosch en reglementair tegen Aris. Die laatste was bijna cruciaal voor het Amsterdamse Apollo dat vocht voor de laatste play-off plek. Als Aris juist met de kado gekregen wedstrijdpunten tegen Donar de 6e plek had bemachtigd, dan had menig bestuurder zich nog eens achter de oren mogen krabben. Nooit belangrijke beslissingen nemen als je te lang in de zon bent gebleven!
Met welke mindset Donar de play-offs in gaat wordt natuurlijk cruciaal. Met het vertoonde teamspel en de individuele klasse van de spelers zijn de Groningers duidelijk favoriet. De opgedane ervaringen in Europa kunnen zich mooi uitbetalen in de eindfase van het seizoen. Toch zijn er wel enkele kwetsbaarheden te vinden. Den Bosch, Leiden en Zwolle waren dit seizoen al eens te sterk voor Donar. De laatste in de wedstrijd om de Super-cup in oktober. Donar is dus te verslaan door de anderen. Wat duidelijk werd in deze wedstrijden is, dat dit eigenlijk alleen mogelijk is als het energie niveau bij Donar te laag is. Dat was zeker zichtbaar na veel gereis door Europa. Alle drie de mogelijk te verwachten tegenstanders in een halve finale of de finale weten met teamspel, intensiteit en fysieke strijd Donar enigszins te evenaren. Dit komt ook mede door het voorbeeldige spel van de lijstaanvoerder. Goed voorbeeld doet goed volgen. Opvallend genoeg waren juist de solistische acties in het laatste kwart tegen Venetië zowel opmerkelijk als teleurstellend. Onder de immense druk raakte het teamspel als kern van het succes tot dan toe een beetje uit beeld. In andere westrijden was dat nooit zo zichtbaar geweest. De conclusie is dan ook dat Donar eigenlijk alleen zichzelf kan verslaan door in de play-offs juist niet het befaamde teamspel te spelen en in gezamenlijkheid succes te behalen. De tegenstanders zullen van goed huize moeten komen om dit te veroorzaken, want het team heeft altijd getoond te leren van de mindere acties in wedstrijden.
Het succes van Donar nu en op de korte termijn ziet er fantastisch uit. De impact op het Nederlandse basketball is door het goede voorbeeld ook heel groot. Heel basketballend Nederland is trots op de Groningers. Er verschijnen steeds meer mogelijkheden om het Nederlands Basketball structureel goed op de kaart te zetten. Als het Nederlands basketball team eind juni en begin juli tegen Roemenië en Italië in een volle Groningse Martiniplaza weet te winnen, dan kan het WK in 2019 ineens heel dichtbij zijn. Donar heeft laten zien hoe er van een Italiaanse ploeg gewonnen kan worden, dus dat mag vervolg krijgen. Ook in de jeugd zijn er internationale successen. Voor het eerst zal Nederland U16 komende zomer tijdens het EK strijden met de beste 16 Europese landen zoals in de poulefase tegen Spanje en Servië. Mede met dank aan Donar-speler Rienk Mast die vorige zomer met U16 tweede werd bij het EK in de B-poule.
Zou Nederland mede geïnspireerd door Donar van een potentieel goed basketball-land zich dan eindelijk in de toekomst kunnen scharen bij de toplanden van Europa? Er wordt nu door de talentvolle jeugd al veel meer getraind dan tien jaar geleden. Onze jeugd is lang, gezond, creatief, ondernemend en tactisch gezien behoorlijk goed. Daarnaast is Nederland een topland als het gaat om de combinatie sport en studie. Met de juiste atletische en technische begeleiding kunnen er veel meer en veel beter spelers worden opgeleid en tot volle bloei komen. De Basketballscholen, Regionale Trainings Centra en de nieuw opgerichte Orange Lions Academy kunnen samen met alle basketballverenigingen een belangrijke bijdrage leveren aan de noodzakelijke technische en atletische ontwikkeling. Iedereen kan zien hoe vaardig, snel, sterk en explosief spelers dienen te zijn en hoe snel en goed de beslissingen op het veld genomen worden op het absolute topniveau en in de wereld. Het zou mooi zijn als meer talentvolle spelers, coaches en scheidsrechters vaker bij de trainingen van Donar en gaan kijken en van Erik Braal leren hoe topbasketball in elkaar steekt. Voordat we hem kwijt zijn aan een andere Europese topclub.
Wat mij betreft wordt het pas echt zomer in het Nederlands basketball als Nederland elk jaar sterk in Europa vertegenwoordigd is en dat er meer in Nederland opgeleide spelers daar een belangrijke bijdrage aan leveren. De prestaties van Donar op de korte termijn zijn geweldig en inspirerend, maar de huidige ervaren spelers zijn een keer versleten en dan zal er een nieuwe generatie klaar moeten staan. Het is belangrijk iets meer zaaien op de korte termijn om over enkele zomers te kunnen oogsten is. Hopelijk geeft Groningen ook dan weer het goede voorbeeld en laat het niet die ene zwaluw zijn.