Wouter Gudde voelt noordelijke mentaliteit aan

Door: Wim Masker

Sinds een jaar en vier maanden is Wouter Gudde algemeen directeur van FC Groningen. Veel op de voorgrond treden doet Gudde niet maar die keren dat hij in de publiciteit verschijnt, valt de geboren Schiedammer op met doordachte uitspraken, waarin hij er vaak blijk van geeft de noordelijke mentaliteit goed aan te voelen. Het Rotterdamse ‘Geen woorden maar daden’ zou ook een Groningse oorsprong kunnen hebben.

Gudde is nog maar 36 jaar, maar is qua ervaring verder dan andere mensen op sleutelposities bij FC Groningen. Beginnen technisch directeur Mark-Jan Fledderus (37) en hoofdtrainer Danny Buijs (38) pas aan hun derde volledige seizoen en is het nieuwe hoofd profscouting Wes Beuvink (21) pas ruim een maand in functie, Gudde heeft er ondanks zijn jonge leeftijd al acht jaren als bestuurder opzitten.

Ruim een jaar dus bij FC Groningen en zeven jaar in diverse functies bij Excelsior. Als profvoetballer van Sparta, RKC en Excelsior zag Gudde voor zichzelf geen grootse carrière weggelegd. Reden voor hem om als 27-jarige, academisch geschoolde voetballer bij Excelsior zijn contract in te leveren en in te zetten op een loopbaan als professioneel bestuurder. Als profvoetballer haalde hij al een Bachelor Business Administration aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en het studiejaar 2017-2018 volgde hij een leergang Sportleadership aan Instituut Nyenrode, naast zijn werk als commercieel directeur bij de derde profclub van Rotterdam.

Bij FC Groningen kreeg Gudde een jaar geleden de opdracht mee zowel sportief als financieel naar de subtop terug te brengen. Bij zijn aanstelling verkondigde hij de uitgaven kritisch tegen het licht te houden en tegelijkertijd zou hij trachten de inkomsten substantieel te verhogen.

Gudde liet al vrij snel na zijn aantreden weten dat bij FC Groningen in vergelijking tot andere clubs een relatief klein deel van de personeelskosten wordt besteed aan voetballers en begeleidende staf. Na het ontslag van elf medewerkers – mede, maar zeker niet alleen ingegeven door de coronacrisis – is dat percentage wat gestegen. Het zou zomaar eens kunnen dat in de komende jaren de gestaag gegroeide organisatie verder wordt afgeslankt.

De nieuwe directeur maakte de aanhang ook meteen duidelijk dat FC Groningen in financieel opzicht niet meer is dan een middenmoter. Eentje die nauwelijks meer te besteden heeft dan de clubs die pal onder groenwit op de financiële ranglijst staan, zoals FC Emmen en PEC Zwolle.

Gudde heeft zich goed in de sociaaleconomische omgeving van de club verdiept en kent zowel de belangrijkste demografische kengetallen van stad en provincie als de potentie van de (sponsor)markt. Is de personeelsformatie van FC Groningen gekrompen, dat geldt niet voor de Sales & Marketingafdeling van de club. Zeg maar Team-Gudde. Dat team is gereorganiseerd en versterkt. Gudde wil niet alleen een sterkere spelersselectie en een betere commerciële afdeling, hij ziet ook het belang in van maatschappelijke projecten. Daarnaast wil hij de binding met supporters, sponsors en de regio vergroten.  

Maar de core business  - om in zijn termen te spreken – blijft voetbal. Team-Gudde kan alleen maar succesvol zijn als Team Buijs succesvol en aansprekend voetbal laat zien. Wat dat betreft hoeft hij maar 60 kilometer zuidelijker te kijken. Daar staan – tenminste als we de vaste volgers van DvhN en RTV Drenthe mogen geloven – de sponsors dankzij positief voetbal in de rij en hoeft alleen maar de telefoon te worden opgenomen om bedrijven aan de club te binden. 


Wim Masker

Over Wim Masker

Hij is dagelijks te bewonderen in Stad. Vanuit de Oranjewijk vertrekt Wim Masker altijd met gezwinde spoed en in soepele tred richting z'n doelwit. Of het nou de Euroborg is of het trainingscomplex van FC Groningen in Corpus den Hoorn, het maakt Wim allemaal niet uit. Z'n benen brengen hem altijd waarheen hij wil. Wim leeft al tientallen jaren samen met Walburgis, die teken- en schildercursussen geeft. Het stel heeft twee dochters: Marike en Lotte. Wim Masker schrijft over sport en met name voetbal voor de Groninger Gezinsbode, heeft in datzelfde weekblad een column en is analist van het Radio Noord-programma FC Groningen Live.