Transfers bepalen toekomst FC Groningen

Door: Wim Masker

Alleen ras-optimisten zullen in de nazomer hebben voorspeld dat FC Groningen bij het ingaan van de winterstop op de zesde plaats van de eredivisie zou staan. Of de ploeg van trainer Danny Buijs zich in de subtop kan handhaven, zal sterk afhangen van wat er deze maand op de transfermarkt gebeurt.

Na veertien speelronden voldoet het merendeel van de eredivisieclubs aan de verwachtingen. Maar zoals elk seizoen is er weer een handjevol meevallers en tegenvallers. De grootste tegenvallers zijn FC Utrecht, Willem II en FC Emmen. RKC Waalwijk en FC Groningen zijn de grootste verrassingen. RKC speelt net als vorig seizoen ‘leuk’ combinatievoetbal, maar houdt veel minder vaak open huis. Dat levert geregeld punten op. FC Groningen houdt zelden open huis. De ploeg is daardoor lastig te verslaan, maar wint ook moeilijk doordat het creëren van kansen een probleem blijft. Het verklaart waarom er in veertien wedstrijden slechts achttien keer is gescoord. Het elftal staat op de elfde plaats als het gaat om het aantal doelpogingen en slechts dertiende als het gaat om het aantal doelpogingen binnen de palen. Daar staat tegenover dat alleen de top vier minder goals hoefde te incasseren. En alleen Ajax en PSV moesten meer doelpogingen toestaan.

Dat FC Groningen zelf zo weinig creëert, kan niet los worden gezien van de beperkte inzetbaarheid van de drie meest creatieve aanvallers en aanvallende back Gabriel Gudmundsson.
Arjen Robben viel in zijn eerste wedstrijd al na een half uur uit en kon later nog eens een kwartiertje invallen. Dat was het.
Alessio Da Cruz startte in de basis tegen Fortuna Sittard en VVV Venlo om telkens na een uur uitgeput naar de kant te worden gehaald. Sindsdien sukkelt de creatieve aanvaller met blessures. Eind november mocht hij nog een keertje negen minuten invallen tegen Willem II. In de hele maand december bleef hij aan de kant.
Patrick Joosten kwam met een blessure over van FC Utrecht en trainde een groot deel van de voorbereiding apart. Pas in de vijfde competitiewedstrijd was hij fit genoeg om te starten. Hij begon daarna slechts negen keer in de basis en werd even zo vaak meestal ruim voor tijd gewisseld.
Gabriel Gudmundsson liep een knieblessure op in het oefenduel met Werder Bremen en was pas begin november in staat om vanaf de aftrap te beginnen.
Een prikkelende maar niet te beantwoorden vraag is daarom waar FC Groningen zou hebben gestaan als de drie aanvallers en Gudmundsson veel vaker beschikbaar waren geweest.

Met het huren van de Noorse keeper Per Bråtveit zegt de club op het mogelijke vertrek van Sergio Padt te anticiperen. FC Groningen is van plan om de selectie verder nog met een creatieve aanvaller te versterken. Ook hoopt de club – vooruitlopend op het vertrek van Ko Itakura – alvast een extra centrale verdediger aan de selectie te kunnen toevoegen. FC Groningen zegt ook nog steeds geïnteresseerd te zijn in  Abdou Harroui, maar de middenvelder van Sparta lijkt alleen haalbaar bij een vertrek van Azor Matusiwa. De twee spelen op dezelfde positie, rechts op het middenveld, met het verschil dat Matusiwa de betere verdediger is en Harroui de betere aanvaller.

Lukt het FC Groningen om in elk geval nog een goede extra aanvaller aan te trekken, gaan er geen basisspelers weg en zijn de vaak geblesseerde aanvallers na de korte winterstop vaker inzetbaar dan ervoor, is het zeker niet uitgesloten dat de ploeg zich in de subtop handhaaft. Maar lukt het niet om de selectie iets verder te verbreden dan dreigt FC Groningen naar de middenmoot weg te zakken. Eventuele aanwinsten zouden zo snel mogelijk moeten komen, want alleen al in januari en februari worden tien van de resterende twintig wedstrijden gespeeld. De wedstrijden volgen elkaar dan in hoog tempo op. Juist dan heeft Danny Buijs een wat bredere selectie nodig.


Wim Masker

Over Wim Masker

Hij is dagelijks te bewonderen in Stad. Vanuit de Oranjewijk vertrekt Wim Masker altijd met gezwinde spoed en in soepele tred richting z'n doelwit. Of het nou de Euroborg is of het trainingscomplex van FC Groningen in Corpus den Hoorn, het maakt Wim allemaal niet uit. Z'n benen brengen hem altijd waarheen hij wil. Wim leeft al tientallen jaren samen met Walburgis, die teken- en schildercursussen geeft. Het stel heeft twee dochters: Marike en Lotte. Wim Masker schrijft over sport en met name voetbal voor de Groninger Gezinsbode, heeft in datzelfde weekblad een column en is analist van het Radio Noord-programma FC Groningen Live.