Albert Bakker miskend Gronings genie

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Nationaal Archief /YouTube

Afgelopen week dertig jaar geleden mocht Albert Bakker zich tot winnaar laten kronen van de Noorderrondrit, de fameuze schaatssklassieker over 150 kilometer over kanalen, sloten en grachten door het zo mooie Noordgroningse land. Onmiddellijk na de finish in Baflo scheurden drie auto's boordevol scheuvellopers en enkele bekende sportverslaggevers naar de pittoreske woning van Jannes Kadijk in het nabij gelegen Westernieland. Albert Bakker en z'n kornuiten trokken aldaar hun schaatspakken en wollen ondergoed uit en kregen washandjes en handdoeken om zich te wassen met water uit een tobbe. Van een douche was destijds nog geen sprake.

Het was opgewondenheid troef. Vrouw Kadijk dekte echter onverstoorbaar een lange tafel waarop korte tijd later twee grote pannen met soep werden geplaatst en twee braadpannen met ieder een varkensfiletrollade van zo'n twee kilogram. De gulzigheid waarmee de soep en rollades in de magen van de scheuvellopers verdwenen kende z'n weerga niet. Ook het journaille mocht aanschuiven en was aldus getuige van memorabele momenten. En vanaf het moment dat flessen Beerenburg van de firma Hooghoudt ten tonele verschenen was het helemaal een dolle boel. Een half uurtje later vertrokken we naar de prijsuitreiking in Baflo en was Albert weer het mannetje.

Eigenlijk is Albert een miskend genie. De tegenwoordig in Scharmer met zijn Greetje Schrik wonende scheuvelloper genoot in onze provincie grote bekendheid, maar in de rest van het land was ‘ie nog een kleine jongen. Daar kwam na z'n zege op 19 februari 1985 in de Noorderrondrit verandering in. In datzelfde jaar finishte Albert als vijfde in de Elfstedentocht over 200 kilometer en werd hij in Scheemda ook nog derde in de Oldamtrit over 75 kilometer door het Oostgroningse land. Drie Groningers stonden in Scheemda op het erepodium. Veehouder Anne Postmus uit Lutjegast stond op de hoogste trede geflankeerd door de plaatselijke crack annex huisschilder Fokko Veen en dus onderwijzer Albert Bakker destijds woonachtig in Groningen.

Een jaartje later was Albert weer in topvorm. Hij gaf al die andere scheuvellopers andermaal het nakijken in de Noorderrondrit en kwam in de Elfstedentocht als zevende over de eindstreep. Albert, van 19 november 1956, is de enige die tweemaal de Noorderrondrit wist te winnen. Van de elf edities werden er vier door boys van Groningse makelij gewonnen. Naast Albert waren Piet Kruger uit Huizinge in 1954 en Jan Uitham uit Noorderhogebrug in 1963 de goudhaantjes. In 1997 was Albert weer present in de Elfstedentocht. De destijds 41-jarige jongeling moest genoegen nemen met de 55ste plaats.

Albert maakte ooit ook furore op de helaas ter ziele gegane natuurijsbaan Stadspark. In 1993 verbeterde hij het wereldrecord lange afstandschaatsen. Ondermeer onder impuls van het Boudewijn de Groot lied 'de eenzame fietser', een variant op 'de eenzame schaatser', ramde Albert in 24 uur naar een afstand van 628 kilometer!!! Hij was een echte natuurijsspecialist. Een doordouwer met een fantastische mentaliteit, gevoel voor situaties en dus een bovenmodaal inzicht. In 2001 werd Albert in Deventer ook nog Nederlands marathonschaatskampioen bij de Masters en in 2007 herhaalde hij dat kunststukje op het door hem zo geliefde natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee.

Nog altijd is ie een fanatiek scheuvelloper. Begin januari mocht ik hem op het kunstijs van Kardinge weer eens aanschouwen tijdens de NK Masters. Albert finishte keurig als dertiende vlak achter Rudie Groenendal uit Peize. Z'n vaste maatje van weleer kwam als tiende over de meet. Albert is sinds jaar en dag ook trainer/coach van de opleidingsploeg marathonschaatsen van het gewest Groningen.

Afgaande op z'n palmares is Albert een heel grote meneer geweest. De erelijst van de nog altijd zo bejubelde Jan Uitham valt er bij in het niet. Jan won de Noorderrondrit eenmaal. Hij werd vooral de held van velen in de barre Elfstedentocht in 1963 waarin de tweede plaats z'n beloning was achter de legendarische Reinier 'Brinta' Paping uit Dedemsvaart. Albert Bakker is al met al feitelijk een miskend Gronings genie! 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.