Lois Abbingh: van Kruimeltje uit Stad tot wereldster

Door: Jan A. Van der Veen

In het holst van de nacht op 13 augustus 1992 stuurde Jans Abbingh z'n bolide met zwangere partner Diana Woudstra van de Kremersheerd in Beijum naar het UMCG. Om een uurtje of vier kwam hun eerste boreling ter wereld. Het kruimeltje kreeg de naam Lois. Dat kruimeltje is inmiddels 28 jaar en al sinds vele jaren een wereldster in handballand. Hoogstpersoonlijk bezorgde Lois haar Oranje nog niet zo lang geleden in Japan de wereldtitel door in de finale tegen Spanje vlak voor tijd een strafworp te verzilveren. Tevens kon Lois zich laten kronen tot topscorer van het WK met maar liefst 71 goals. Inmiddels heeft de blonde Groningse lady 152 interlands gespeeld en daarin 684 goals gefabriceerd.


Voordat haar imposante carriere in Oranje van start ging was Lois met Jong Oranje in 2011 als tweede geeindigd op het EK. Zij was topscorer van het evenement met 65 voltreffers. Vlak daarvoor in 2010 had Lois haar debuut gemaakt bij the grand ladies. Vier WK's heeft zij inmiddels gespeeld met als resultaat zilver in 2015, brons in 2017 en goud in 2019. Op EK's viel Lois tweemaal in de prijzen. Zilver in 2016 en brons in 2018. Op de Olympische Spelen in 2016 waren er tranen. Oranje finishte als vierde na verlies om brons tegen toenmalig wereldkampioen Noorwegen. Over enkele maanden krijgen Lois en partners een herkansing op de OS in Tokio.

Retour naar het kruimeltje Lois. Met handbal kwam zij al vroeg in contact. Nog in de luiers was Lois op allerlei locaties present in het kielzog van ma Diana en pa Jans. Diana speelde jarenlang in het eerste van V&K. Zij bezette de linkerhoek, was bezig met de linkeropbouw en was gezegend met een verwoestend schot. Lois heeft het dus niet van een vreemde. Jans was bij dezelfde club keeper in het eerste. Als dreumes van vijf kreeg Lois honger naar de bal. Jaren verderop kwamen haar kwaliteiten in jeugdteams tot bloei. Namens het Emmer handbalbolwerk E&O verscheen Joop Fiege ten tonele. Of Lois in Emmen mocht komen spelen, was de vraag. Dat mocht onder de voorwaarde dat E&O een job zou regelen voor Diana. Dat lukte en dus verkasten de Abbinghs in 2005 van hun zo geliefkoosde Groningen naar Emmen in het land van turf, jenever en achterdocht. Op korte termijn hopen zij terug te keren naar Stad. Uiteraard zonder Lois, maar met dochter Zoe, die handbalt bij E&O.

Lois debuteerde als 13-jarige jongeling in het eerste van E&O. Vrij snel kwam de Handbalbond aan de deur met als gevolg dat Lois van maandag tm vrijdag op Papendal ging trainen, doordeweeks matches voor de Handbal Academie ging spelen en in de weekenden actief was voor E&O. Daarnaast studeerde Lois aan het Beekdam Lyceum in Arnhem nadat zij eerder was gaan snuffelen in de boeken van het Praedinius Gymnasium in Stad en het Erdal College in Emmen. De middelbare school heeft zij keurig afgemaakt ondanks al haar handbalbesognes. Nu doet Lois de studie psychologie en gezondheid via het Nederlands Talen Instituut. Een talenknobbel heeft zij ook. Lois spreekt vloeiend Spaans, Roemeens, Frans, Duits, Engels en een beetje Russisch.

 Na vier jaar E&O alsmede de Handbal Academie besloot Lois op Europees avontuur te gaan. Enerzijds om zich door te kunnen ontwikkelen anderzijds om Eurootjes binnen te slepen want in ons land was schraalhans grootmeester in de handbalsector. Zij betrok een appartement in Oldenburg en ging in de Bundesliga spelen voor de plaatselijke subtopper. Lois vertoefde er vier jaar en veroverde met haar maatjes de Cup. Lois ruilde vervolgens Oldenburg in voor het Roemeense Baia Mara. In twee jaar tijd in de prachtige stad en heerlijk eten alsmede goed geld  arriveerden twee prijzen bij Lois en de haren: de Cup en de Super Cup. De burgemeester was hoogstpersoonlijk goed voor de hele handel en had aan Eurootjes geen gebrek. De trektocht van Lois leidde naar de stad der steden: Parijs.

Daar in het Franse land moest Lois met lede ogen toezien dat Issy Paris niet de echte ambities toonde om tot topprestaties te komen. Prijzen bleven achterwege. Het ging de financiele weldoeners vooral om gezelligheid en het onderhouden van contacten met relaties. Een beetje hoofdpijn had Lois af en toe omdat zij haar ambities geen kracht kon bijzetten. Lois ging weer op jacht naar een echte topclub. From Russia witg love lonkte. Bij Rostov-Don volgden de echte successen. Het vorig seizoen verliep crescendo met de landstitel, Cup, Super Cup en het bereiken van de finale van de Champions League waarin met 33-32 werd verloren van het Hongaarse Gyor. Lois mocht zich ook laten kronen tot beste speelster in het land van de almachtige Vladimir Poetin.

Het leven van Lois bestaat uit trainen, spelen en reizen, veel reizen. Soms wel 2000 km verderop en enkele tijdzones verschil heersten en heersen de ladies van Rostov-Don met talloze Russische internationals met wie Lois buiten de hal niet of nauwelijks contact heeft. Een Braziliaanse speelster, een Duitse speelster en vanzelfsprekend haar vriend Joost Lieder zijn ter plekke om eventueel geestelijke bijstand te verlenen en wat dies meer zij. Dit seizoen is het sportief ook okay. De Super Cup is al binnen. Lois cs zijn ook de favorieten voor de landstitel en Cup en hebben de kwartfinales bereikt van de Champions League. En de Eurootjes worden keurig uitgekeerd. Een buitenlandse topper kan een vorstelijk salaris beuren.




















Twee jaar Rusland vindt Lois zat en dus gaat de Europese trektocht vanaf volgend seizoen verder. Het Deense HC Odense is de aankomende drie jaar the place to be voor Lois. Daar gaat zij acteren met haar Oranjemaatjes Tess Wester en Nycke Groot. Tess is bovendien haar hartsvriendin en toekomstig familielid. De goalie heeft een relatie met de broer van de relatie van Lois. Lois en ook Tess hebben er in sportief en financieel opzicht al mooie jaren opzitten. Beide ladies en hun partners hebben onlangs prachtige villa's aangeschaft in het rustieke dorp Middenbeemster nabij Purmerend. Niettemin zal Lois bij tijd en wijle in Groningen zijn omdat pa, ma en zus Zoe een terugkeer vanuit Emmen naar Stad voorbereiden. Over enkele maanden is de familie Abbingh ook present in Tokio om het voormalig kruimeltje te supporten in haar jacht met Oranje op Olympisch goud.

NB Deze story had niet tot stand kunnen komen zonder de inbreng van informant Jans Abbingh. Daarvoor hartelijk dank!


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.