Fietsstad Groningen geeft ’s werelds beste rensters een bijbehorend decor

Door: Dick Heuvelman

Beeld: Eigen archief

De meeste sportliefhebbers zullen bij het horen van de naam Daniëlle Bekkering zeggen; o ja, dat is die marathonschaatster. Dat klopt, de beste aller tijden zelfs sinds ze twee jaar geleden de legendarische Atje Keulen-Deelstra afloste als koploper in de eeuwige zegestand. Maar Daniëlle Bekkering, sinds haar huwelijk met collega-schaatser Youri Lissenberg in de burgerlijke stand als Lissenberg-Bekkering ingeschreven, is op haar ‘ouwe’ dag als actief sporter toch vooral organisator. Samen met Thijs Rondhuis, bestuurlijk actief in Noordelijke Wieler Vereniging Groningen (NWVG), trekt de voormalige Den Hamse, die tegenwoordig in Almere huist, enkele bovenmodale evenementen.

Zoals de Energiewacht Tour, de internationale etappewedstrijd voor ’s werelds beste wielrensters. Al weer voor de zesde keer komt de vrouwenelite daarvoor naar Stad en Ommeland. Woensdag 6 april klinkt het startschot op de Vismarkt in Groningen. Met dank aan Bekkering en Rondhuis, die het vrouwenwielrennen een warm hart toedragen. Van Bekkering, koersdirecteur van deze meerdaagse, is dat natuurlijk niet zo vreemd. Immers, zij komt uit die wereld. Rondhuis maakte naam in het vrouwenpeloton als jarenlange trainer-coach van Marianne Vos, nog altijd een mondiaal boegbeeld voor het damescyclisme.

Vos is één van de weinige wereldtoppers die deze editie van de Energiewacht Tour aan haar voorbij laat gaan. De meervoudige wereldkampioene, als ook regerend Olympisch kampioen, doet het nog even rustig aan nadat ze in 2015 ten prooi viel aan een vorm van een sportieve burn-out. Na maandenlange absentie is ze voorzichtig weer begonnen. Haar programma is zorgvuldig uitgelijnd richting Rio, waar ze haar gouden race van Londen 2012 wil kopiëren. En daarin past dit keer geen Energiewacht Toer, de koers die ze nog altijd niet  op haar toch indrukwekkende erelijst heeft staan. Hoe zo, Marianne Vos heeft alles gewonnen wat er te winnen was?

Met Vos ontbreekt ook de Engelse Elizabeth - Lizzi - Armitstead, de huidige draagster van de regenboogtrui, die afgelopen zondag nog schitterde in de Ronde van Vlaanderen Féminin op het appel in Groningen. Het doet nauwelijks afbreuk aan het imposante peloton dat aanzet voor de vierdaagse tocht door Groningen, met op de slotdag het finale-uitstapje naar het Duitse waddeneiland Borkum. Even wat namen: wereldkampioene tijdrijden Linda Villumsen uit Nieuw-Zeeland, WorldTour-leidster Chantal Blaak en de nummer één van de huidige UCI-ranglijst, Anna van der Breggen. Verder staan onder anderen Nederlands kampioene Lucinda Brand en meervoudig rittenwinnares Kirsten Wild aan het vertrek. Zij zal in haar eerste wegwedstrijd na het WK op de baan – waar ze tweede werd op de scratch - in de sprints de degens kunnen kruisen met de Vlaamse Jolien D’hoore. Ook titelverdedigster, de Duitse Lisa Brennauer, ontbreekt niet.

Daar kun je als organisatie mee voor de dag komen. Vandaar ook dat de stad Groningen deze toppers een passend decor biedt. Want de ouverture speelt zich af op het traject van de Vier Mijl, het jaarlijkse loopfestijn tussen van Haren en Stad. Met dien verstande dat de fietsende vrouwen – in ploegverband – het parcours vice versa gaan afleggen. Dus geen start in Haren, maar op de Vismarkt, waar ook de eindstreep is getrokken. Een ideale opmaat voor een ploegentijdrit, voornamelijk recht-toe-recht-aan-werk.

Voor Bekkering en Rondhuis gaat daarmee een hartenwens in vervulling. Al enkele jaren liepen zij met dit idee rond. Nu Groningen zich zo sterk profileert als dé fietsstad van de wereld, is de tijd rijp voor bijpassende activiteiten die publiciteit genereren. Het duo denkt een ambiance te hebben geschapen voor een sfeervolle happening in hartje stad. Vandaar ook dat er in de avonduren wordt gekoerst, zodat ook het werkende volk zich kan vergapen aan de beste wielrensters van de wereld.

Dat het publiek op de Hereweg, zoals tijdens de Vier Mijl, rijen dik zal staan, lijkt overigens onwaarschijnlijk. Want hoewel de vrouwen gestaag terrein winnen in de wielersport, komen ze er in de publiciteit nog altijd bekaaid af. Wielrennen is nog altijd, net als de voetballerij in Nederland, vooral een mannenzaak. Hoewel achtereenvolgens kanjers als Keetie van Oosten-Hage, Leontien van Moorsel en Marianne Vos Nederland veel glorie bezorgden, blijft de belangstelling voor koersende vrouwen vooralsnog marginaal.

Maar de vrouwen geven niet op. De onlangs gestopte Marijn de Vries ontpopte zich als een bevlogen voorvechter voor haar sport. De geboren Drentse (Sleen) kreeg, vooral vanwege haar persoonlijkheid buiten de koers, wél de aandacht van de media en liet zich als journalist van huis uit ook zelf niet onbetuigd in het propageren van haar stiel. Mede daardoor ontwikkelt het vrouwenwielrennen zich wél in een duidelijk opgaande lijn. Zo werd zondag voor het eerste de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen live op de Belgische tv gebracht, waar dat voorheen in een beknopte samenvatting gebeurde.

Ook zijn er steeds meer professionals te vinden in het vrouwenpeloton. Marianne Vos verdient zelfs (veel) meer dan het gros van haar mannelijke Nederlandse collega’s. Ze heeft contract dat goed is voor een paar ton per jaar. Ook rensters als Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Anna van der Breggen kunnen royaal leven van hun inspanningen op de racefiets. Waarmee aangegeven wordt dat het hardfietsende vrouwen ook voor sponsors steeds interessanter worden. Ook Bekkering en Rondhuis dragen bij aan deze ontwikkeling. De Energiewacht Toer staat inmiddels hoog aangeschreven bij de vrouwen.

Toch is er ook enige zorg richting de toekomst nu hoofdsponsor Energiewacht heeft aangekondigd - na zes jaar - het evenement de rug toe te keren. Bekkering en Rondhuis hebben echter goede hoop dat een nieuwe commerciële partner dit Groninger wielerfestijn op de kaart kan houden.

Aan hun inzet zal het in elk geval niet liggen.

 

Rittenschema Energiewacht Tour 2016: .
Woensdag 6 april: 1e rit, ploegentijdrit Groningen: 11,3 km
​Donderdag 7 april: 2e rit, Winsum-Winsum: 116 km
​Vrijdag 8 april: 3e rit, Stadskanaal-Musselkanaal: 131 km
​Zaterdag 9 april: 4e (A) rit, Zuidhorn-Zuidhorn: 75 km
​Zaterdag 9/04: 4e (B) rit, ind. tijdrit Leek: 13,6 km
10 april: 5e rit: Borkum-Borkum: 117 km

Erelijst
2011 Adrie Visser (Ned)
2012 Ina-Yoko Teutenberg (Dui)
2013 Ellen van Dijk (Ned)
2014 Lucida Brand (Ned)
2015 Lisa Brennauer (Dui)

 


Dick Heuvelman

Over Dick Heuvelman

Dick Heuvelman is synoniem aan Het Sportgeweten van het Noorden. Maar de oud-sportjournalist van het Dagblad van het Noorden, laat ook de landelijke en internationale sport niet met rust.

WEBSITE