Martini Sparks in de startblokken

Door: Paul Zweverink

Ze kunnen niet wachten, het basketbalseizoen mag beginnen. De dames van Martini Sparks zijn in volle vaart en met veel inzet bezig topfit te zijn voor de historische stap: eindelijk weer een Gronings vrouwenteam in de hoogste basketbaldivisie, de VBL.

Het is al een tijd geleden dat Groningen naast het machtige Donar bij de mannen ook een vrouwenteam in de eredivisie van het basketbal had. Met de gloriejaren in de jaren negentig van de vorige eeuw en de beginjaren 2000 timmerde toen Celeritudo stevig aan de basketbalweg. Bekende speelster uit de tijd: international Laura Schaap en wat te denken van coaches als Glenn Pinas en Robert Nieboer. De zaal in Vinkhuizen barstte meermalen uit de voegen als Celeritudo haar wedstrijden speelde. Tijden vervliegen en helaas was dat ook het geval met Celeritudo, het verval kwam en was niet te stoppen. Het einde van de grootsheid bleek niet tegen te houden.

Maar zie: een jaar of twee geleden kwamen verfrissende geluiden vanuit Haren. Ambitieuze plannen borrelden vanuit HSV Haren op, het was tijd om wederom de basketbalhemel te bestormen. Want was/is Groningen niet dé basketbalgemeente van Nederland? Donar is een regelrechte hit, dat moet bij de vrouwen toch ook weer kunnen? De start was ambitieus, het tempo echter iets te hoog. Verstandig genoeg werd besloten de voorbereidingen meer tijd te geven. Maar nu is het dan zover: onder de complete naam Keijser Capitals Martini Sparks gaat het Groninger vrouwenbasketbal het komende seizoen de Vrouwen Basketball League in. 

Bestuurslid/woordvoerster Jorien Bakker omschrijft het als volgt: ‘’We zijn met z’n allen heel ambitieus dit avontuur tot een succes te maken. Het staat allemaal stevig in de steigers, we hebben er enorm veel zin in.’’. Het zorgvuldig samengestelde team is nu ruim vier weken volop in training onder leiding van trainer/coach Joyce Siderius-Bolman. Samen met haar assistenten Pieter Dikhoff en Ata Einolhagh smeedt Siderius aan de conditie en samenhang van het team. Een kleine tegenvaller bij dit alles was het afhaken van beoogt center Noëlle van Zadelhoff, die zich vanwege privézaken terugtrok uit het team.

Toch laat Siderius zich niet uit het veld slaan. ‘’Natuurlijk vind ik het jammer dat dat Noëlle is vertrokken, maar we hebben Melissa ’t Jong en de uit Schotland afkomstige Kirsten Simpson prima vervangsters. Waarmee de groep nu volwaardig is en we met tien speelsters kunnen werken. We trainen nu vier keer per week in de Scharlakenhof en nog eens twee keer in Plaza Sportiva of buiten. Ik kijk erg uit naar de periode die er nu aankomt, waarin we oefenwedstrijden gaan spelen. Zo spelen we zondag 16 september in de Scharlakenhof tegen Laarne, een Belgisch eredivisieteam uit de buurt van Gent’’.

Het echte werk komt er vervolgens snel aan voor de Martini Sparks. De competitiestart van de Vrouwen Basketball League is op 26 september. Dan spelen de vrouwen van coach Siderius eerst een zware uitwedstrijd tegen Binnenland Barendrecht. De eerste thuiswedstrijd in de eigen Scharlakenhof in Haren volgt op zaterdagavond 6 oktober als Den Helder op bezoek komt. De dames van Martini Sparks zijn klaar voor het avontuur, het jonge team trappelt van ongeduld zich met de Nederlandse top te meten. 


Paul Zweverink

Over Paul Zweverink

Paul Zweverink is ondanks zijn ‘pensionado-schap’ nog altijd langs de velden in de hallen en overal waar sport bedreven wordt te vinden. Hij is freelancer bij het Dagblad en speurt als scout naar talent voor FC Groningen. Met regelmaat produceert Paul uiterst lezenswaardige verhalen en columns voor Sport in Stad.