De opvolgers

Door: Hein Gerd Triemstra

Heerlijk om even in de winterstand te zijn zo rond de kerstdagen. De dagen worden weer langer en de eerste echte winterdag hebben we al gehad. De spelers en coaches van Donar zijn lekker een volle week vrij om bij familie te kunnen zijn. Een goede tijd om achterom en vooruit te kijken. Donar heeft in de afgelopen maanden alweer veel beleefd. Door de Supercup te winnen en wederom de tweede ronde van de Europe Cup behalen, ligt onze Groninger trots geheel op schema en lijkt er wederom niets boven Groningen te gaan. Door ook makkelijk de kwartfinale van de bekercompetitie te behalen en gedeeld derde te staan in de competitie, kan dit seizoen ook weer een droomseizoen worden. Zeker met die stijgende toeschouwersaantallen en goede sfeer in de Martiniplaza met al die enthousiaste volgers.

Door echter nog iets beter achterom te kijken en met overzicht de blik vooruit te richten, kan er ook op de mogelijke gevaren gereageerd worden. Zo op het oog lijkt het allemaal voorspelbaar te gaan. Donar ligt volledig op koers met resultaten op alle vlakken en heeft voldoende kwaliteit en ervaring in huis om de uitdagingen in de komende maanden te trotseren. Ook al is de ploeg enigszins laat en moeizaam op gang gekomen tijdens dit seizoen, toch waren de pieken formidabel te noemen. Geweldig was die thuiswedstrijd tegen Spirou Basket. Toch is onder het motto;  'als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg', Lance Jeter toegevoegd aan de ploeg. Hij wordt geacht met meer dominantie de ploeg naar nog meer resultaten te loodsen. Hij volgde Jordan Callahan op die goed maar onvoldoende overtuigend de ploeg op sleeptouw nam.  Zijn beste wedstrijd was waarschijnlijk tegen Pinar Karsiyaka met 11 punten, 4 rebounds en 6 assists. Het lijkt er op dat toen al het oordeel was geveld om afscheid van hem te nemen. Ook bij het Griekse Peristeri speelt hij een prima rol en laat daarmee zien dat hij een goede basketballer is. De vraag blijft dan hangen wat hem niet lukt, dat Donar nog nodig heeft dit seizoen.

Volgens coach Erik Braal missen er nog enkele elementen in het ideale spelpatroon van zijn team. Het herkenbare teamspel dat dominant met extra passes naar de open man en vanuit een hechte verdediging en met goede rebound werd gespeeld, lijkt iets minder aanwezig dan in het vorige seizoen. Juist in verdedigende en reboundende acties is de honger van spelers naar de bal het beste waar te nemen. Een belangrijke voorspeller van succes, maar dit seizoen iets minder aanwezig lijkend in het DNA van de ploeg. Of Jeter daar de anderen in gaat leiden en de anderen hem daar makkelijk in volgen, zijn vragen die we in het nieuwe jaar beantwoord gaan zien. Hopelijk zien we hem in ieder geval vaak 'op de post' de bal vragen, zodat Donar zo ook meer dreiging van dichtbij de basket heeft.

Donar heeft al veel wedstrijden gespeeld en er gaan nog veel meer komen. Het schema zit weer 'nokkievol' en als de knock-out fase van de Europe Cup wordt behaald, dan breekt de ellende pas echt los. De Nederlandse competitie lijkt ambitie loos in Europa, zolang er zoveel wedstrijden gespeeld worden in zo weinig maanden. Dat doen ze in de betere buurlanden om ons heen wel anders. Daar zijn dan wel meer clubs aan elkaar gewaagd, dan Donar eerder gewend was. Bijna verslikten de Groningers zich in enkele mindere teams op de ranglijst. Waar ervaren spelers een klein beetje gas terug lijken te willen nemen in de minder uitdagende wedstrijden, staan er te weinig jonge honden klaar om hun kans te grijpen of zijn onvoldoende hierop voorbereid. Wellicht vormt de wankele balans tussen het aantal jonge en ervaren spelers bij Donar de achilleshiel van de ploeg.

Super natuurlijk dat Rienk Mast zijn debuut in Oranje mocht maken op 17-jarige leeftijd en dat andere jongelingen Reinder Brandsma en Sheyi Adetunji hun eerste minuten voor Donar mochten spelen. Dit lijkt echter meer toeval dan uitgestippeld beleid te zijn. In aanloop naar de play-offs zullen de ervaren spelers zeker opstaan, maar daarvoor worden er ook veel belangrijke wedstrijden gespeeld. De kwartfinale bekerwedstrijden tegen Den Bosch eind januari wordt voorafgegaan door enkele 'do-or-die' duels tegen Italiaanse giganten. Het zou een kunststukje zijn als Donar het memorabel succes van vorig seizoen in de Europe Cup kan opvolgen. Of dat nu wel of niet gaat lukken, nog altijd blijft het landskampioenschap de belangrijkste prijs en willen we geen andere opvolger. De belangrijkste tegenstanders ruiken kansen door met snelheid en in fysieke duels het voordeel te pakken. Dat Zwolle als lijstaanvoerder al twee keer van ons wist te winnen in deze competitie, zijn we niet gewend. Leiden en Den Bosch bereiden zich ook daar op voor en zouden net zo graag de troon als landskampioen bestijgen. Het worden spannende maanden waarin de hegemonie van Donar serieus bedreigd kan gaan worden. Alle steun van betrokkenen en supporters kan daarbij het verschil maken. Wat dat betreft heeft de grote supportersschare een hele mooie balans tussen ervaring en jong enthousiasme in het publiek en aanmoediging.

In publieksbinding en entertainment blijft Donar nog altijd het goede voorbeeld geven. In goede samenwerking met andere topsportclubs wordt er een heuse topsportmaand georganiseerd, die bijna twee maanden duurt. Hierbij kan met een Passe Partout zeven thuiswedstrijden van betrokken teamsporten worden bezocht. Verbindingen die van Groningen meer dan allen maar Dé Zaalsportstad van Nederland kunnen maken. Ook de coaches van deze topsportclubs organiseren voor jonge talentvolle coachen een symposium 'De Opvolgers', zodat de volgende generatie topsportcoaches tijdig uitgedaagd en ontwikkeld worden. Goede initiatieven om topsport nog meer te verbinden met potentie.

Het zou mooi zijn als de belangrijkste beïnvloeders bij Donar tijdens de kerstdagen vanuit betrokkenheid en objectiviteit nog iets beter achterom kijken en met overzicht een scherpe blik vooruit richten. De prestaties in de komende maanden zullen vooral behaald worden met een mooie balans en verbinding tussen ervaring en jong enthousiasme in het Donar-team. Dat is tegelijkertijd de beste mix om ook voor de volgende seizoenen een garantie voor successen af te kunnen geven, volgens mij.


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.