Eerste oogst Mark-Jan Fledderus op de weegschaal

Door: Wim Masker

Driekwart jaar is Mark-Jan Fledderus nu technisch directeur van FC Groningen. Hij is eindverantwoordelijk voor het presteren van het eerste elftal, voor de scouting, de jeugdopleiding en de afdeling performance. De vroegere middenvelder wil daarnaast een spelidentiteit voor FC Groningen te ontwikkelen. Eentje die bij de club past en waar de aanhang zich in herkent. 

Mark-Jan Fledderus voetbalde van 2004 tot 2008 voor FC Groningen. In die vier jaar heeft hij een van de belangrijkste bloeiperiodes van de club meegemaakt. Die begon in 2005-2006 met de verhuizing naar Euroborg. Vooral in de beginjaren speelde FC Groningen in het nieuwe stadion een soort voetbal dat niet alleen de eigen aanhang maar ook landelijk bijzonder aansprak. Met veel druk naar voren, dynamiek in de voorste lijn en bovenal goede resultaten.

De huidige speelwijze van FC Groningen wijkt daar vanaf. Het elftal kent een sterke verdedigende organisatie maar heeft aanvallend weinig te bieden. Trainer/coach Danny Buijs wordt dat laatste niet aangerekend. Dat blijkt uit het nieuwe tweejarige contract dat hij heeft gekregen. Fledderus zal de komende transferperiode dan ook vooral benutten om de aanvalsmogelijkheden van de selectie te vergroten.

Dat is hem in beide voorgaande transferperioden onvoldoende gelukt. In de zomer haalde hij drie aanvallers: de ervaren Charlison Benschop en de jonge Zweden Joel Asoro en Gabriel Gudmundsson. Van Benschop werd in de winter alweer afscheid genomen. De ervaren spits had af en toe zijn waarde, maar voldeed niet aan de verwachtingen. De van Swansea City gehuurde Asoro had een lange aanloop nodig en presteerde daarna erg wisselvallig. 
Gudmundsson maakte bij vlagen indruk maar viel van de ene blessure in de andere. Voor beide Zweden geldt dat ze misschien goed kunnen worden, maar dat nog niet zijn. Gudmundsson ligt nog twee jaar vast. Het valt te betwijfelen of Asoro voldoende indruk heeft gemaakt om de optie tot koop te lichten die in de huurovereenkomst met Swansea staat. Voor een bedrag duidelijk onder het miljoen zou het een te verantwoorden gok zijn. 

In de winter trok FC Groningen in de persoon van Daishwan Redan nog een vierde aanvaller aan. De 19-jarige jeugdinternational werd op de slotdag van de transferwindow gehaald als vervanger voor de tot veler verbazing voor een stevig bedrag aan Stade Reims verkochte Kaj Sierhuis. Redan stond niet bovenaan de lijst met mogelijke vervangers maar bleek de enige op ultrakorte termijn haalbare. Hij speelde vijf keer mee zonder indruk te maken. Hij keert straks terug naar Hertha BSC. Slotsom: geen van de vier aangetrokken aanvallers heeft (volledig) aan de verwachtingen voldaan.

Behalve vier aanvallers haalde Fledderus vijf middenvelders en twee verdedigers. Beginnen we bij de verdedigers. Bart van Hintum (32) heeft zijn waarde bewezen. Als stand-in voor linksback Django Warmerdam, maar vooral als linker centrale verdediger. De ervaren Van Hintum is en was nooit de snelste, maar is nog wel superfit. De jonge linksbenige centrale verdediger Görkem Can (19) is in de winter voor de toekomst gehaald. De Duitser met Turkse roots zal er ook volgend seizoen nog niet meteen vanaf het begin hoeven te staan. 
Van de vijf aangetrokken middenvelders hebben Sam Schreck (net 21) en Nicklas Strunck (20) nog geen grote rol kunnen spelen. De laatste wacht zelfs nog op zijn basisdebuut. De twee zijn al meer aan de club gewend dan Can, van hen mag komend seizoen dan ook meer worden verwacht. Strunck lijkt zich te moeten richten op een positie aan de rechterkant, hetzij als rechtsback, hetzij als buitenste middenvelder in een systeem met vier of vijf middenvelders. Bij Schreck is nog niet helemaal duidelijk wat zijn beste positie is. Hij is in verschillende rollen en formaties uitgeprobeerd maar met nog te weinig succes. De middenvelders Azor Matusiwa (21), Ramon Pascal Lundqvist (22) en Ahmed El Messaoudi (24) zijn ervarener en hebben zich al tot kernspelers ontwikkeld. Erg productief zijn de drie niet. Samen kwamen ze tot zes goals. 

Voor het komende seizoen moet FC Groningen de complete achterhoede reviseren, ervan uitgaande dat de bijna wekelijks uitblinkende rechtsback Deyovaiso Zeefuik in navolging van Samir Memisevic, Mike te Wierik en Django Warmerdam vertrekt. In Wessel Dammers (25) heeft Fledderus inmiddels een transfervrije opvolger voor Te Wierik gestrikt. De technisch directeur verwacht dat met Dammers de opbouw van achteruit wat soepeler verloopt.

Behalve vier nieuwe verdedigers – van wie er nu dus eentje binnen is – wil FC Groningen ook nog twee of drie aanvallende versterkingen halen. Spelers die hebben bewezen te kunnen scoren. Vaak zal het gaan om spelers die dat op een niveau lager dan de eredivisie hebben gedaan. Het zullen aanvallers moeten zijn die passen in hoe FC Groningen denkt te kunnen gaan spelen. Dat is erg belangrijk. In het verleden zijn te vaak beloftevolle nieuwelingen mislukt doordat ze in de speelwijze van de club niet tot hun recht kwamen. Als het goed is maakte de analytisch sterke Fledderus dat soort fouten niet. 

Is de tussenbalans niet bijster positief, om het transferbeleid van Fledderus echt goed te beoordelen is het nu nog te vroeg. Pas over een jaar kunnen we vaststellen of de vele (piep)jonge aanwinsten van de vorige transferzomer zich voldoende hebben ontwikkeld. En dan kunnen we ook de meeste spelers beoordelen die voor het komende seizoen onder zijn verantwoording worden aangetrokken. 


Wim Masker

Over Wim Masker

Hij is dagelijks te bewonderen in Stad. Vanuit de Oranjewijk vertrekt Wim Masker altijd met gezwinde spoed en in soepele tred richting z'n doelwit. Of het nou de Euroborg is of het trainingscomplex van FC Groningen in Corpus den Hoorn, het maakt Wim allemaal niet uit. Z'n benen brengen hem altijd waarheen hij wil. Wim leeft al tientallen jaren samen met Walburgis, die teken- en schildercursussen geeft. Het stel heeft twee dochters: Marike en Lotte. Wim Masker schrijft over sport en met name voetbal voor de Groninger Gezinsbode, heeft in datzelfde weekblad een column en is analist van het Radio Noord-programma FC Groningen Live.