LOF EN PRIJZEN GRONINGSE SPORTERS

Door: Jan A. Van der Veen

Beeld: Fokko van der Veen

Niets ten nadele van al die Groningse topsporters en topsporters in de dop, sportwethouder Paul de Rook stal toch echt de show gedurende de uitreiking van de gemeentelijke Sportpenningen en Stimuleringsprijs van de gemeente Groningen in de prachtig gerestaureerde Watertoren aan de Noorderbinnensingel.

Via een vlotte babbel vol humor en kennis van zaken tracteerde de bevlogen sportbaas twaalf stedelingen op een gemeentelijke sportpenning als blijk van waardering voor hun topprestaties in 2015. Ook reikte de toekomstig sportminister de Stimuleringsprijs uit aan inlineskater Chris Huizinga en zette hij de eminente basketbalorganisator Bart Prak in het zonnetje. Overigens bood presentator Frederick Stokker hem de 'helpende' hand. De nieuwe eindredacteur van RTV Noord had z'n huiswerk ook goed gedaan en kletste er als nimmer tevoren vrolijk op los. Kortom, het was al met al een dolle boel.

In financieel opzicht viel de 18-jarige Chris Huizinga met z'n neus in de boter want aan de Stimuleringsprijs was een bedragje van 1250 eurootjes verbonden. Dolgelukkig was ie. Schaatser Marcel Bosker en zwemster Marieke Tienstra stonden er een beetje beteuterd bij. Zij keerden met een bosje bloemen huiswaarts. In navolging van Chris Huizinga straalde ook Bart Prak van oor tot oor. De gemeentelijke penning breedtesport viel hem ten deel. Al tientallen jaren is hij de grote baas van het Holland Nordic Basketball Tournament. Het festijn met topploegen vol talenten uit de hele wereld vindt altijd met Pasen plaats in sporthal Vinkhuizen. Oprichter, voorzitter en aanjager is ie van zo'n 150 vrijwilligers.

Chris Huizinga, Marieke Tienstra en Marcel Bosker ontvingen ook de gemeentelijke sportpenning. Huizinga liet zich in Colombia kronen tot wereldkampioen inlineskaten der junioren op het onderdeel puntenkoers. De 16-jarige Tienstra bewerkstelligde twee zilveren medailles op de EJK zwemmen. De 18-jarige Bosker werd NK allround junioren schaatsen, pakte zilver op het WK en grossierde onlangs in goud, zilver en brons gedurende World Cups. Zowel Huizinga en Bosker maken deel uit van de befaamde Groningse schaatskoepel iSkate van algemeen directeur en oud-schaatser Yuri Solinger.

Uiteraard vielen ook FC Groningen en Donar in de prijzen. De bekerwinst brengt nog altijd dagelijks vreugde teweeg bij algemeen directeur Hans Nijland, Hansie voor intimi. Hij jutte Frederick Stokker nog even op om het vooral zo kort mogelijk te houden in verband met een klussie in de Poelestraat. Vervolgens ging de presentator in de overdrive. Voorzitter Gert Kiel van basketbaltrots en bekerwinnaar Donar gunde Bas Veenstra de eer om de penning in ontvangst te nemen. Opvallend: Super Cup-winnaar Abiant Lycurgus kreeg geen waardering voor de eerste volleybalprijs in de historie. "Zij zijn niet door de schifting gekomen", orakelde Paul de Rook. "We maken het volgend jaar goed want dan is Lycurgus landskampioen".                 

De overige zeven Sportpenningen kwamen terecht bij de roeiers Sophie Souwer, Vincent de Vegt, Just van der Ent en Joris Pijs, die vooralsnog als enige Groninger een ticket voor de Olympische Spelen in de pocket heeft. De judoka's Jennifer Wichers en Larissa Groenewold alsmede zwemster Margriet Pasma completeerden het gezelschap gemeentelijke geluksvogels. Twee jaar geleden was het nog een beroerde boel met die gemeentelijke Sportpenningen met maar liefst negen stuks ten faveure van negen (!!!) roeiers. Men is sindsdien tot inkeer gekomen. Zou de bevlogen Paul de Rook er iets mee te maken hebben? Hoe het ook zij, de Groningse sportscene is volop in beweging. Sport en Bewegen, daar draait het toch feitelijk om?


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.