Beertster Hans Hateboer leeft ‘La dolce vita’ in Bergamo

Door: Machiel Akkerman

Een jongensdroom die uitkomt. Zo kun je de carrière van Hans Hateboer tot nu toe zonder meer omschrijven. Van bijna niet goed genoeg voor FC Groningen naar een basisplaats bij Atalanta Bergamo in de Serie A. Wekelijks spelen tegen Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic en Edin Dzeko. Bekerfinale’s, wedstrijden in de Europa League en plaatsing voor de knock-outfase van de Champions League tegen Valencia. Sinds Hateboer bij Atalanta speelt valt alles op zijn plaats voor de bescheiden club in het noorden van Italië, gelegen op een kleine veertig kilometer van metropool Milaan. 

Niet Milaan, maar Bergamo
Bij het verlaten van de terminal op het knusse vliegveld Bergamo staan er meteen tien bussen klaar die je desgewenst meteen naar de stad vervoeren waar Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard ongeëvenaarde triomfen vierden. Weinig mensen kiezen de oranje stadsbussen richting het centrum van Bergamo. Ten onrechte want de gezellige stad heeft alles wat bezoekers van ‘de laars’ associëren met het goede leven: prima zonnetje middenin de winter, rijk uitgestalde etalage’s met prachtige kleding en op elke hoek een koffiebar waar je voor een euro een uitmuntend shot cafeïne kunt krijgen. 

Contrast in voetbalbeleving
Uw nederige scribent associeert voetbal in Italië met alles wat het leven mooi maakt. De tricots van Milan, Inter, Juve en AS Roma. De oceaanvreugde van Marco Tardelli die een hele volksziel belichaamde toen hij scoorde in de WK-finale van 1982. De dagelijkse roze sportbijbel La Gazzetta dello Sport. Paolo Maldini, Andrea Pirlo en Fabio Cannavaro. Hans Hateboer heeft voor het grootste contrast in voetbalbeleving gekozen. Van de gekmakende ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg houding’ naar de onovertroffen aanbidding van voetballers in Italië. De prima donna’s van de samenleving. En het allermooiste is nog wel: Hans Hateboer is er geen spat door veranderd. 

Met fans op de foto
Zie hem op zijn gemakje een wandeling maken door de oude stad. Voor iedereen een vriendelijk woordje (in vloeiend Italiaans); de jogger in volledig Atalanta Bergamo outfit die een selfie met hem wil en uiteindelijk zijn vriendin die stiekem toch ook wel op de foto wil met de rechtervleugelflitser. De ober die met liefde een kop groene thee komt brengen en graag een fles wijn gesigneerd wil zien. De lunch met zijn vriendin, volledig ongedwongen en ontspannen. Hans is nog net zo benaderbaar als in zijn tijd bij FC Groningen. 

Genieten van profvoetballer zijn
Hateboer gaat moeiteloos op in zijn omgeving, misschien ook wel omdat profvoetballer nooit een doel op zich was. Tuurlijk, hij wou het graag worden en heeft er alles voor over gehad, maar was het niet gelukt dan weer net zo lief bij THOS uit Beerta een balletje trappen. Samen met zijn twee broers. Bij FC Groningen gold hij jarenlang als een twijfelgeval, dreigde een aantal keer de opleiding te moeten verlaten. Knokte zich terug en kreeg een heel klein contractje. Maakte zijn debuut in de Eredivisie tegen RKC in Waalwijk met een assist en rode kaart en de rest is geschiedenis. 

Geen stress
Geen mooier moment om drie jaar gelden in Bergamo terecht te komen. Het elftal zat al in de lift, maar is alleen nog maar verder doorgegroeid onder leiding van de rustige, kundige trainer Gian Piero Gasperini. Zie Hans na de wedstrijd tegen Parma geroutineerd door de mix-zone sloffen op zijn slippertjes om het Nederlandse bezoek te woord staan. Een lach is nooit ver weg van zijn gezicht. Stress lijkt geen vat op hem te krijgen. De overwinning was eclatant met 5-0, maar een voetballer in Italië wordt altijd beoordeeld. De eerste 25 pagina’s van een gemiddelde sportkrant gaan alleen maar over voetbal. Hateboer leest een dag later in de oude stad met een glimlach dat zijn wedstrijd tegen de geel-blauwen met een 6,5 is beoordeeld en lijkt te denken: ze moeten ook elke keer weer iets schrijven. Ik ga me daar niet al te druk om maken.

Prettig gezelschap
De Groninger heeft geen enkele moeite om zich open te stellen voor de Nederlandse bezoekers. Met op de achtergrond een schitterend uitzicht over de stad vertelt hij over zijn transfer, hoe het is om in Bergamo te wonen en leven. Op een vrije dag naar Lago di Como met een overheerlijke lunch op locatie. Helemaal prettig in de wetenschap dat het succes van Atalanta zeker geen toeval is gebleken. Na de 2-1 overwinning tegen AS Roma van afgelopen weekend zijn de Romeinen op een achterstand van zes punten gezet en lijkt kwalificatie voor Champions League ook volgend seizoen weer in het verschiet te liggen. De club heeft met de opbrengsten van het miljoenenbal achter één doel een enorm steile tribune laten verrijzen voor de fanatieke supporters die met een knipoog doet denken aan de beroemde ‘Gelbe Wand’ van Borussia Dortmund. Blauw-zwart gestreepte passie. La dolce Vita in optima forma. De weg van Beerta naar Bergamo lag bezaaid met obstakels, maar de aanhouder won. Eens te meer.
(met dank aan Emiel Venema en Jan Sliep)


Machiel Akkerman

Over Machiel Akkerman

Hij staat te boek als de meest begeerde vrijgezel van Stad en Ommeland. Machiel Akkerman ademt sport sedert z'n geboorte. Hij is freelance sportjournalist bij ondermeer RTV Noord en Podium TV. Machiel is ook al jaren als columnist verbonden aan Sport in Stad.