De hoogtijdagen van ‘een heerlijk avondje Leeksterrrr Eaglesssss’

Door: Emiel Venema

Door: Emiel Venema
Beeld: Antje van der Wal, Jurrien de Vries (spandoek) 

Toeval of niet, maar drie jaar nadat ik zelf mijn eerste wedstrijd in de zaal voetbalde voor Helpman tegen Leek Rodenburg in Sportcentrum Leek, mocht ik mijn eerste item voor (destijds) TV Noord maken in datzelfde sportcentrum over Leekster Eagles. Ik was bekend met zaalvoetbal, maar met Leekster Eagles nog niet echt. Dat was na een jaar wel anders. Ik viel met mijn neus in de boter want de hoogtijdagen van de Eagles waren net aangebroken. Onder leiding van trainer/coach Gerrit Lieffering werd in het seizoen 2000/2001 zelfs de finale van zowel de beker als de competitie behaald. Juist in een seizoen waarin ik namens RTV Noord de vaste volger werd van de Leeksters.

Ik bezocht menig ‘heerlijk avondje Leeksterrrrrr Eaglessssss’ zoals speaker Tom Stuve toen (en nog steeds) de wedstrijden door de microfoon aankondigde. Met wekelijks een mannetje of 700 op de tribune zag ik heerlijke wedstrijden tegen clubs als Bunga Melati, FCK De Hommel, FC Marlène en natuurlijk ‘t Hoornsche Veerhuys. Helemaal onvergetelijk waren de finales tegen Den Haag/Trimeur waar Edwin Grünholz (volgens velen de beste zaalvoetballer die Nederland ooit gekend heeft) de dienst uitmaakte. Hij vocht heerlijke duels uit met Sonny Risamasu. Eén moment ging het er zodanig fel aan toe dat Trimeur-fans in Leek het veld bestormden. En dat waren geen lieverdjes want op zondag stonden dezelfde heren op Midden-Noord in het Haagse Zuiderpark. Menig voetballiefhebber weet dan wel wat ik bedoel. Gelukkig liep het niet uit de hand en kon de wedstrijd worden vervolgd.

Leekster Eagles verloor de bekerfinale, net als later ook de finale om de landstitel. Misschien was het maar goed ook dat Leekster Eagles geen kampioen was geworden. Want ik vraag me nog steeds af of we dan wel heelhuids de hal in Den Haag hadden kunnen verlaten. Ik zat in de terugwedstrijd in Den Haag achter de bank van de Eagles. Recht tegenover ons was de tribune met Trimeur-fans en daarachter de kantine. In de eerste helft werd er aan de lopende band bier gedronken en in de pauze begonnen supporters van Trimeur elkaar met bierglazen te bekogelen en ontstonden er zelfs knokpartijen onderling. Meteen na de rust kwam Leekster Eagles op voorsprong en hing een sensatie in de lucht. Maar er hing ook meteen een rare spanning. Wat als Leekster Eagles hier kampioen zou worden? Hoe zouden de Haagse fans daarop reageren? Uiteindelijk draaide Grünholz persoonlijk de rollen om en ging het landskampioenschap naar Trimeur.

De seizoenen erna bleef Leekster Eagles met spelers als aanvoerder Harry Zwiers, Roelof Dolfijn, Jan Bats, Erik de Jonge, Jeroen Dussel, Robert Herder en Bas Lulofs meedoen om de bovenste plaatsen. Het leverde begin 2002 zelfs de Benelux-Cup op, nog altijd een hoogtepunt in het bestaan van de club. Onder leiding van Alex Bode wist Leekster Eagles daarna nog twee keer de play-offs om de titel te halen. Maar na het seizoen 2002-2003 ging het langzaam bergafwaarts. Ondanks de doorstroming van spelers uit de eigen jeugd zoals Duminda Menting, Dennis Liewes en Rafael Bianco verloor Leekster Eagles de aansluiting met de top.

Daarna is nog wel menig poging ondernomen om die aansluiting weer te bewerkstelligen. Coaches als Anand Jagdewsing en Marino Pusic slaagden daar echter niet in. Eenvoudigweg omdat een unieke generatie zaalvoetballers in Leek was gestopt en andere clubs in Nederland meer te besteden hadden en dus de beste spelers binnen konden hengelen. Daar kon Leekster Eagles met voornamelijk spelers uit eigen jeugd en de regio niet tegen op. Dieptepunt was de degradatie in 2014 naar de eerste divisie. Toch leeft zaalvoetbal in Leek nog steeds. Met oud-speler Bas Lulofs aan het roer keerden de withemden in 2015 bijna terug in de eredivisie. En ook dit seizoen doet Leekster Eagles leuk mee in de Eerste Divisie A. Maar de succesjaren in Leek liggen helaas ver achter ons.


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.