Hippie Gyas is volwassen geworden

Door: Koos Bauman

In de schaduw van de zuidelijke ring bij de Julianabrug ligt het ‘Bootenhuysch’ van de Algemene Groninger Roeivereniging Gyas. Ja, ‘Botenhuysch’ dat past beter bij een studentenvereniging dan: botenhuis. De jongste van de drie roeiverenigingen in de stad heeft in de afgelopen vijfenvijftig jaar een enorme verandering ondergaan. ,,We zijn nu meer gefocust op het wedstrijdroeien”, legt Pancras Hogendoorn, lid van de lustrumcommissie, uit.

Gyas is ontstaan uit de schoot van De Hunze. Studenten die geen lid waren van Vindicat en wilden roeien, deden dit bij De Hunze, maar daaraan kwam in 1964 een einde toen een acht, die samengesteld was uit de leden van de studentenvereniging Unitas als voorbereiding op de Head of the River in Amsterdam meedeed aan een trial met Aegir. Deze Hunze-acht was "voor intern gebruik" omgedoopt tot HURRA-acht: Hunze-Unitas-Race-Roei-Associatie. In het lustrumboek beschrijft Theo Rijnten wat er toen gebeurde: "Tijdens die trial met vier Aegir-achten werd de Hurra-acht luid aangemoedigd door tientallen uitzinnige Unitas supporters, die nog nooit van de "De Hunze", maar wel van Hurra hadden gehoord. Dit tot groot ongenoegen van de toenmalige Hunzevoorzitter. Hij dacht eindelijk een fatsoenlijke heren race-roeiploeg binnen z'n vereniging te hebben, en nu bleek dat het eigenlijk een studentenclub was. Briesend van woede werden we uitgenodigd voor een besloten bestuursvergadering, waar we het volgende te horen kregen:1. De Hunze wilde geen studentenroeivereniging binnen haar muren, 2. Nieuwe aanmeldingen van studentleden zouden worden geweigerd en 3. De Hunze zou een nieuw op te richten studentenvereniging met raad en daad steunen (is ook gebeurd)." 

In diezelfde periode stimuleerde de ACLO het sporten voor studenten sterker waaronder het roeien. Openstelling en uitbreiding van Aegir werd door Vindicat als onmogelijk gezien met als resultaat dat op 12 mei 1964 Gyas werd opgericht. Een botenhuis werd gebouwd bij de Oostersluis waar nu de Tasmantoren staat. ,,Gyas heeft in de eerste jaren een wat hippie-achtig imago gehad. Alles wat corporaal was, was niet oké”, weet Hoogendoorn. Passend in de jaren zestig en zeventig. De tijden van protest, vernieuwing en revolutionaire alternatieven. Klompen en geitenwollenssokken waren bij Gyas toen meer gewoon dan de studentenblazers van tegenwoordig. 

Gyas behield lange tijd het imago van alternatief en meer een gezelligheidsvereniging te zijn. Toch behaalde de jonge vereniging al snel op nationaal en internationaal niveau successen met als hoogtepunt uit die tijd de Europese titel in de skiff voor Ingrid Dusseldorp, die later met haar vriend Jannes Munneke de overstap waagde naar de andere kant van de Oostersluis waar Aegir gehuisvest was. Dat alternatieve image heeft Gyas al lang geleden afgeschut en is nu een moderne roeivereniging met een belangrijke focus op wedstrijdroeien, zoals Hogendoorn al opmerkte. Één ding blijft Gyas zeker trots op en dat komt onder andere tot uiting in hun lustrumkleding van dit jaar. Dat is de kleur rose. Als niet-lid van Vindicat werd Gyas een vereniging voor ‘knorren’ genoemd. ,,En biggen zijn rose en we zijn trots dat wij de knorren van Groningen zijn”, aldus Hogendoorn.

,,Met elfhonderd leden zijn we ook de grootste studentensportvereniging van Noord-Nederland en waarschijnlijk van heel Nederland”, meldt Hogendoorn trots. ,,We hebben leden met verschillende interesse. Dat varieert van roeiers die wedstrijden op internationaal en nationaal niveau meedoen, competitieroeiers en fuif roeiers en mensen die voor gezelligheid komen. De belangstelling voor het roeien is wat ons samenbindt.”

Het uitgebreid organiseren van een lustrum, vijf jaar na het vijftig jarige bestaan, hoort daar ook bij. ,,Het is een moment om te vieren hoe we verder gegroeid zijn. Niet alleen in aantal leden, maar ook wat voor belangrijke wedstrijdprestaties zijn neergezet. Sopie (Souwer) naar de Olympische Spelen en wereldkampioen. Ook Marloes (Oldenburg) en Ymkje (Clevering), Luuk (Adema)  hebben de afgelopen jaren vele successen behaald op wereldkampioenschappen en dan zijn er nog meer roeiers die internationaal goed presteren.”

,,Een belangrijke verbetering is ook dat we met Rogier Blink nu een hoofdcoach hebben voor de middengroep. Rogier is niet alleen goede roeier, hij kan ook goed coachen. Het roeien op Gyas is daarmee veel professioneler geworden ”, vertelt Hogendoorn. Naast zijn activiteiten in lustrumcommissie is hij zelf ook een van de roeiers uit middengroep. De student technische bedrijfskunde traint negen keer per week. ,,Er blijft weinig vrije tijd over. Het is een kwestie van goed inplannen. Ik heb één tentamen niet gehaald.”

Het lustrum jaar staat bol van de activiteiten. Van een galafeest tot een elfdaagse evenement in juli. Rode draad in het lustrumjaar, dat afgelopen najaar al begon, is de actie voor het longfonds. ,,We willen graag iets terug doen voor de maatschappij en door verschillende activiteiten te organiseren hopen we veel geld kunnen inzamelen. De eerste was de waddenrace.” Op 23 september hebben de roeiers van Gyas de veerboot van Wagenborg naar Ameland verslagen met een enorme voorsprong, maar wat belangrijker is, is dat daarmee 5.228 euro aan donaties werd binnengehaald. Ook een vierentwintiguurs ergometermarathon leverde ruim vijfendertighonderd euro op. ,,Er staan nog meer acties gepland. Ons doel was tienduizend euro, maar ik verwacht dat we daar nu ruim overheen gaan”, aldus Hogendoorn.


Koos Bauman

Over Koos Bauman

Koos Bauman is sportfanaat en roeideskundige. Hij schrijft voor de site roeien.nl en is medewerker van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. Zelf heeft Koos basketbal gespeeld bij Olympia, gezwommen bij ZCG en de roeisport beoefend bij roeivereniging De Hunze.