Lindgren en De Leeuw

Door: Emiel Venema

Beeld: Jan Kanning

Ze speelden drieënhalf jaar samen bij FC Groningen en groeiden in die tijd uit tot vrienden: Rasmus Lindgren en Michael de Leeuw. Toevallig of niet, maar beiden hebben de FC nu verlaten en gaan op weg naar een nieuw avontuur. Voor Lindgren is de toekomst nog ongewis, De Leeuw gaat Johan Kappelhof achterna en gaat in de MLS (Major League Soccer) spelen voor Chicago Fire.

Eigenlijk moet Maikel Kieftenbeld eraan worden toegevoegd, want met hem erbij vormden Lindgren en De Leeuw een drie-eenheid bij FC Groningen. Dat werd mij helemaal duidelijk tijdens het trainingskamp van FC Groningen, begin 2015 in het Spaanse Oliva. Gedrieën liepen ze elke dag richting het trainingsveld, na een paar dagen zelfs met een American Football. Lindgren was al fan van de NFL (National Football League) en hij besmette De Leeuw en Kieftenbeld snel met het virus. Voor mij een uitgelezen kans om daar een leuk item over te maken voor FC Groningen-TV. Zo waren ze alle drie nooit te beroerd om ‘op te draven’ voor FC Groningen-TV.

Rasmus Lindgren leerde ik kennen in 2005, toen hij als huurling van Ajax furore begon te maken bij FC Groningen. Ik weet nog dat ik in maart 2006 een voorbeschouwing voor RTV Noord moest maken op de thuiswedstrijd tegen Ajax en ik de spelers vroeg of zij wisten wanneer het de laatste keer was dat FC Groningen thuis had gewonnen van Ajax. Lindgren had, zonder dat ik het door had, de hele tijd achter mij gestaan en gaf even later stoïcijns het juiste antwoord, om even later in lachen uit te barsten en te vertellen dat hij stiekem had meegeluisterd.

In januari 2008 keerde Lindgren, FC Groningen had hem inmiddels definitief overgenomen van Ajax, weer terug bij Ajax. En dat ging gepaard met veel bombarie. In de zomer van 2007 was Luis Suárez al met een hoop gedoe naar de Amsterdammers gegaan en een half jaar later kwam daar nog eens de geforceerde overgang van Bruno Silva overheen. Op het laatste moment trok Ajax ook de portemonnee voor Lindgren, al was dat wel een ‘normale’ overgang omdat de Zweed een gelimiteerde transfersom in zijn contract had staan. In een documentaire die ik in november vorig jaar maakte over het geruchtmakende seizoen 2007-2008, ‘De Groene Hel’, vertelde Lindgren daarover het volgende: “Maduro stond op het punt om te vertrekken bij Ajax. En toen hij inderdaad vertrok naar Valencia, kwam Ajax bij mij. Ik had me goed ontwikkeld bij FC Groningen en kreeg een grote kans om hogerop te gaan.”

In mei 2012 werd Michael De Leeuw samen met Mitchell Schet gepresenteerd als nieuwe aanwinst van FC Groningen. “Ik heb veel contact gehad met Dick Lukkien, veel over FC Groningen gesproken en hoe ik in het team zou passen. De stad ken ik al uit mijn tijd bij BV Veendam. Ik ken veel mensen hier, dus dat is allemaal positief,” vertelde De Leeuw bij de presentatie in 2012. Schet werd voorzichtig uitgedrukt geen succes bij de FC. ‘Lion’ de Leeuw daarentegen wel.  In 137 officiële wedstrijden maakte hij 55 doelpunten. Hij staat daarmee op de eeuwige topscorerslijst van FC Groningen op de tiende plaats. Tel je alleen de doelpunten in de eredivisie, dan staat De Leeuw met 46 goals zelfs zesde.

In de lijst van mooiste goals ooit van FC Groningen, staat De Leeuw ongetwijfeld op nummer 1 met zijn ongelofelijke pirouette-doelpunt tegen NEC op 22 december 2013. Hij maakte nog meer fraaie treffers, zoals de stift tegen De Graafschap op 21 november van het vorig jaar. Zelf bleef De Leeuw er altijd nuchter onder als hem werd gevraagd naar zijn mooiste doelpunten. “De belangrijke goals vind ik zelf de mooiste. Natuurlijk is het leuk om een mooi doelpunt te maken, maar ik vind het mooier als ze ook beslissend zijn.”

Lindgren keerde eind 2012 weer terug bij FC Groningen, na periodes bij Ajax en Red Bull Salzburg. Hij kwam als een soort verlosser wat iets teveel gevraagd was. Maar met hem erbij wist FC Groningen zich in het seizoen 2012-2013 wel te plaatsen voor de play-offs. En met Lindgren op het middenveld direct naast Kieftenbeld werden de play-offs in 2014 zelfs gewonnen. Een jaar later gevolgd door de bekerwinst met Lindgren deze keer als centrale verdediger, een positie die hem anderhalf jaar uitstekend bleek te passen.

Lindgren en De Leeuw drukten beiden hun stempel op het spel van FC Groningen en zullen onlosmakelijk verbonden blijven aan het tot nu toe grootste succes van de club: het winnen van de KNVB-Beker. Maar ze zullen worden herinnerd als ‘gewone jongens’, down to earth, benaderbaar. Zoals wielrenners. Altijd bereid om voor de camera te verschijnen en af en toe zichzelf relativerend. Dit is het laatste item dat ik met hen heb gemaakt:

Michael de Leeuw interviewt Rasmus Lindgren.
​Het zegt alles over de twee. We gaan ze missen.

 

 


Emiel Venema

Over Emiel Venema

Hij is een druk baasje. Emiel Venema is geboren&getogen in Stad. Is audio&videospecialist. Heeft een bijzondere band met KidsUnited. Levert met regelmaat ook bijdragen aan Sport in Stad.