Arvin Slagter zoekt in alles het team

Door: Paul Zweverink

Foto: (c) Arnold Meijer

Wie regelmatig in Martiniplaza bij Donar komt, zal het niet ontgaan dat de Groninger basketbaltrots het al een aantal jaren zoekt in ‘het team’. Dat gevoel van ‘together’ past prima bij Arvin Slagter. De nummer 44 is dan ook teamspeler pur sang, in het basketbal en ook daarbuiten.

Tekenend in dit kader is zijn eerste reactie na het huwelijk met zijn Femke. Een huwelijk dat tussen alle drukke basketbalzaken door in Italië werd gesloten. ‘’We zijn een goed team’’, aldus Arvin toen. En binnen een goed team voelt de 33-jarige shooting guard zich perfect op zijn gemak.

Arvin Slagter zag in Amsterdam het levenslicht op 19 oktober 1985. De kleine Arvin werd groot en al snel koos de fysiek uit de kluiten gewassen jongeling voor het basketbal. Zijn eerste schreden op topniveau zetten hij in Rotterdam. Onder de rook van De Kuip speelde hij tussen 2003 en 2007. Zijn volgende stap was naar Giants in Bergen op Zoom. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met zijn huidige coach Erik Braal. Met de voor hem kenmerkende ijver en toewijding rees zijn ster richting de top van het Nederlandse basketbal. Iets wat een beloning kreeg met zijn uitverkiezing voor het Nederlands basketbalteam in 2006.

Zijn eerste Nederlandse titel haalde Arvin Slagter bij ZZ Leiden, waar hij tussen 2010 en 2013 speelde in de befaamde Vijf Mei-hal. Onder de vleugels van coach Toon van Helfteren groeide hij naar een speler die met name uitblonk in het verdedigende werk en daarnaast ontwikkelde Slagter een scherp driepuntschot.

Na al die omzwervingen kwam Arvin Slagter uit bij Groningen, toen Donar nog de naam GasTerra Flames droeg. De samenwerking met de Kroaatse coach Ivica Skelin verliep uitstekend. Skelin, tegenwoordig werkzaam bij Den Bosch, heeft ook het teambasketbal en strak verdedigen hoog in zijn vaandel. Het werd in het seizoen 2013-2014 gelijk een titel en Arvin Slagter werd uitgeroepen tot MVP (zeg maar: de beste speler) van het seizoen.

Na een tussenstop bij Den Bosch, keerde Slagter in 2016 terug in Groningen en de successtory ging maar door. Nu met Erik Braal als coach. Vorig seizoen, in het waarschijnlijk beste jaar ooit voor Donar, werden zowat alle mogelijke prijzen in de wacht gesleept. Weliswaar werd de prestigieuze Champions League op een haartje na gemist, maar het halen van de overigens verloren halve finale van de Europe Cup was een prestatie van groot formaat. Slagter, die ook vanwege het vorderen der jaren iets moest inboeten in speelminuten, speelde in dat succes vaak een grote rol. Zijn niet aflatende inzet en groeiende routine bezorgde Donar op nationaal en internationaal niveau niet zelden een overwinning in de slotfase van een wedstrijd. Een driepunter hier en een fraaie assist daar, dat waren de wapens waarmee Arvin Slagter zijn team hielp.

Intussen ging Arvin Slagter zich ook op andere gebieden roeren. Het geven van clinics, het samen met collega-spelers Drago Pasalic en Stefan Mladenovic organiseren van basketbalkampen voor jeugd. Allemaal zaken die Slagter ook op het lijf geschreven zijn. Daarover zegt hij: “Ik heb de ALO afgerond met speerpunten coaching en lesgeven. Werken met mensen, dat vind ik geweldig. Of ik na mijn loopbaan als speler coach ga worden? Dat weet ik nog niet. Het is toch een onzeker bestaan en je moet vaak verhuizen. Misschien wil ik het onderwijs in en dat combineren met ergens assistent-coach zijn. Of ga ik het bedrijfsleven in. Ik zie best overeenkomsten tussen topsport en het bedrijfsleven. Beide vereist topsportmentaliteit wil je succesvol zijn. En ik ben iemand die met alles wat ik doe het beste uit mezelf wil halen. Maar eerst ben ik nog volop bezig met zelf basketballen bij Donar en zit nog vol ambitie dat zo goed als mogelijk te doen.’’


Paul Zweverink

Over Paul Zweverink

Paul Zweverink is ondanks zijn ‘pensionado-schap’ nog altijd langs de velden in de hallen en overal waar sport bedreven wordt te vinden. Hij is freelancer bij het Dagblad en speurt als scout naar talent voor FC Groningen. Met regelmaat produceert Paul uiterst lezenswaardige verhalen en columns voor Sport in Stad.