Topsport en gezelligheid gaan hand in hand

Door: Jan A. Van der Veen

Exact 15 jaar geleden werd ie uitgeroepen tot Korfballer van de Eeuw. Stadjer Taco Poelstra heeft in z'n imposante loopbaan beslag gelegd op vele prijzen. Tegenwoordig is ’ie trainer/coach van z'n jeugdliefde AKC Rohda. Afgelopen zaterdag speelde hij met die club in Groningen tegen Nic./Alfa-college waar hij destijds uitgroeide tot een clubicoon.

Hij heeft een erelijst om U tegen te zeggen. Taco werd met het Nederlands korfbalteam driemaal wereldkampioen, tweemaal Europees kampioen en behaalde de gouden medaille op de World Games. Hij was aanvoerder van Oranje en speelde 45 interlands. Taco werd ook de Johan Cruijff van het korfbal genoemd. Met zijn clubs Rohda en Nic. behaalde Taco vier Nederlandse titels op het veld (3x Rohda in 1990, 1991 en 1992, 1x Nic. in 1998). Nu is de geboren Amsterdammer dus de technische baas van AKC Rohda oftewel Amsterdamse Korfbal Club Recht Op Het Doel Af. Z'n gigantisch talent en doorzettingsvermogen werden bij Rohda al snel geconstateerd. Als net 18-jarige jongeling maakte Taco z'n debuut in het eerste team. Drie jaar later nam hij ineens de benen.

Taco ging voor Drachten spelen en in Groningen studeren. Z'n bovenmodale capaciteiten brachten ook opwinding teweeg bij Nic. In ruil voor een mooie statige fiets ging Taco z'n loopbaan vervolgen bij de club van de broers Kees en Mike Vlietstra. Die switch leverde Taco en Nic. veel vreugde op. Taco beleefde z'n grote doorbraak en Nic. kon zich op slag gaan meten met toonaangevende clubs als PKC, Deetos, Blauw Wit en het Drentse DOS '46. Nic. werd in 1998 tot ieders verrassing zelfs landskampioen op het veld. De capriolen buitenshuis waren inmiddels bijzaak geworden, de zaalcompetitie genoot prioriteit, maar toch.

Tussen z'n korfbalactiviteiten voor Oranje en Nic. en z'n studie door had Taco ook nog tijd vrijgemaakt om op zondagochtend te voetballen in het vierde elftal van Helpman. Hij kon een aardig balletje trappen en was veelal de aanjager van de Derde Helft. Het was altijd een dolle boel bij Helpman, maar af en toe liep het een beetje uit de hand. Op weg naar z'n woning in de Oranjebuurt raakte Taco eens de macht over het stuur van zijn rijwiel kwijt. Hij kwam ten val en liep daarbij een polsbreuk op. Taco leeft al jaren samen met Marloes Bellinga, oud-speelster van Nic. Het stel heeft inmiddels twee kids, Tobias en Koen. Taco is in dienst van het onderzoeksbureau Kien in Stad, assisteert op gezette tijden Marloes in haar Coop supermarkt in Niekerk (befaamd oliebollenbakker) en is dus trainer/coach van Rohda.

Z'n actieve loopbaan sloot Taco af bij Nic. in 2008. Sporten op topniveau, een enigszins wrakke knie, een baan en stevige verkering, het werd hem al met al te veel. Maar ja, na een tijdje werd Taco een beetje onrustig. Het lukte hem niet om echt afstand te nemen van z'n zo geliefde korfbal. Nic. sloeg onmiddellijk toe en gaf de technische leiding in handen van z'n clubicoon. Drie jaar duurde de relatie met als hoogtepunt de derde plaats in de play offs om het Nederlands zaalkampioenschap in sportpaleis Ahoy' in Rotterdam. Nic. vierde de bronzen medaille als ware de landstitel behaald en Taco liep voorop in de polonaise. 'Je moet een topsportmentaliteit hebben, maar er moet altijd gezelligheid blijven', waren zijn uitlatingen destijds.

In zijn eerste seizoen bij Rohda promoveerde Taco met zijn team onmiddellijk naar de Hoofdklasse. Het is de bedoeling dat hij en zijn handlangers René Kruse en Richard van der Valk dit seizoen een stabiele middenmoter maken van de Amsterdamse club en een topsportmentaliteit in het team brengen. Het gaat een beetje met vallen en opstaan. Niettemin staat Rohda na tien van de gespeelde veertien wedstrijden in de Hoofdklasse A op de gedeelde tweede plaats met stadgenoot Allen Weerbaar, SCO uit het Friese dorp Oldeholtpade en.....z'n oude liefde Nic.

Hoogtepunt tot dusver dit seizoen was de 20-19 overwinning in eigen hal op de ongenaakbare koploper DOS '46 uit het Drentse dorp Nijeveen onder de rook van Meppel. De memorabele triomf vond plaats op zaterdag 24 januari. De fans van Rohda hielden bij het beginsignaal hun hart vast. Immers, het tweede team van Rohda was een half uurtje eerder met maar liefst 30-17 de hal uitgeblazen door het tweede team van DOS '46. 'Wat moet dit dan wel niet worden?', vroegen velen zich af. En toen de fans tot de ontdekking kwamen dat Taco niet eens op de bank zat, barstte het geroezemoes los. Hij was nog wel in de hal gesignaleerd gedurende de ongelijke strijd tussen de tweede teams.

Volgens de vaste columnist van de site van Rohda drentelde Taco enigszins nerveus door de hal. De aap kwam snel uit de mouw. Taco mocht niet als coach van het vlaggenschip van Rohda fungeren omdat hij was geschorst. Een tweede gele kaart, een week eerder, was hem noodlottig geworden. De voorbereiding op de kraker had ie gewoon gedaan, maar activiteiten rondom de wedstrijd waren taboe. In het gezelschap van z'n uit Groningen meegereisde vriendje en oud-collega van Nic. Mike Vlietstra, volgde Taco met argusogen het spectakelstuk en was ie dolgelukkig met de onverwachte triomf.

Normaliter neemt Taco het ervan tijdens de Derde Helft. Maar ja, de jongeheren Poelstra en Vlietstra moesten nog terug naar Groningen. Een heftige blaaspartij was uit den boze. Mike ging nog even los en om al elf uur stuurde Taco z'n glanzende zwarte Mercedes C 200 de Amsterdamse ringweg op. Tweemaal per week, op donderdag en zaterdag, rijdt Taco z'n karretje vanuit Groningen richting Amsterdam. De training op dinsdag nemen z'n handlangers voor hun rekening. Z'n oude en nieuwe liefde Rohda doet hem ook een beetje denken aan de enkele jaren geleden wegens een faillisement helaas ter ziele gegane voetbalclub Veendam. Zowel Rohda als Veendam spelen en speelden in geel/zwarte tenues.

Door de mooie zege op DOS '46 staan de Amsterdammers dus gedeeld tweede. De beste twee teams van de Hoofdklasse A spelen kruisfinales in de play offs en hebben dus zicht op promotie naar de Korfbal League. DOS '46 wordt geheid kampioen. Afgelopen zaterdag volgde voor het team van Taco weer een kraker. In de topsporthal van het Alfa-college in Groningen zouden Taco en z'n vrouwtjes en mannetjes een poging ondernemen om uitgerekend Nic. pootje te lichten.

Taco had ter voorbereiding op de clash tussen z'n twee korfballiefdes iets aparts bedacht. Met zijn Marloes trok hij vrijdag naar Rotterdam om in Ahoy' een concert van de Vrienden van Amstel Live bij te wonen. Even lekker hossen op klanken van mannen als Guus Meeuwis en Xander de Buisonje kan helemaal geen kwaad en verandering van spijs doet eten nietwaar? Dat moet het stel gedacht hebben. Het was een dolle boel. Zaterdagmiddag arriveerden Taco en Marloes weer in Niekerk om de supermarkt nog even nieuw leven in te blazen. Optimaal geprepareerd kon Taco 's avonds op z'n fiets stappen voor het tochtje van een stief kwartiertje van de Oranjebuurt naar de topsporthal in Kardinge.

Ook oud-korfbalinternational Kees Vlietstra, die tegenwoordig bondscoach is van Jong Oranje, was van de partij en vertelde afgelopen zaterdag in de lift vol trots dat hij in december met zijn team toch maar mooi wereldkampioen was geworden in Ahoy'. Bij het uitstappen van de lift stuitte ik op Vlietstra nummer twee, Co, de pa van Kees en voormalig uitbater van het roemruchte cafe Westend in Stad. Hij en zijn Truus leven teruggetrokken in een riante villa in Eelde, maar zijn nog altijd nauw betrokken bij Nic. Een minuutje later kwam ik Vlietstra nummer drie tegen. Truus was hand- en spandiensten rond de wedstrijd aan het verrichten. Helaas ontbrak Vlietstra nummer vier. Mike had in z'n stulpje in Peize z'n zoontjes Wilt en Len te logeren.

En daar was ie dan: Taco Poelstra. Hij leek wel een beetje op Harrie Wijdbeens, het typetje van komiek André van Duin. De tand des tijds heeft een beetje toegeslagen. Taco zou wel een haartransplantatie kunnen gebruiken. Gode zij de Heere, hij zat niet strak in het pak zoals zo veel gewichtige coaches tegenwoordig. Taco droeg een gewone donkerblauwe spijkerbroek met vale plekken en een mooi zwart polootje. Hij maakte van meet af aan een zeer gedreven indruk. Bivakkeerde het ene moment rustig op de bank en stond op een ander moment driftig te coachen langs de lijn. Z'n gloriemoment was zeven minuten voor het einde. Op dat moment leek Rohda kansloos bij een 22-19 achterstand. Taco vluchtte in een time out met verstrekkende gevolgen. Zijn ploeg kwam in mum van tijd op 23-23 en triomfeerde 23 seconden voor tijd zelfs met 24-23.

Taco blijft met zijn ploeggie door de onverwachte overwinning volop in de race voor de play-offs met als inzet promotie naar de Korfbal League. Een superprestatie, temeer omdat Rohda een nieuwkomer is in de Hoofdklasse. Logisch dat alle geel/zwarten na afloop van de zwaar bevochten triomf helemaal uit hun dak gingen. Een hospartij op het veld ontstond. 'Daar moet op gedronken worden', klonk het massaal. Het moet Taco als muziek in de oren geklonken hebben.

Korte tijd later bleek Taco foetsie. Hij had zich, zoals het een uitmuntend coach betaamt, onttrokken aan het feestgedruis. Zoekwerk bleek kansloos. Van Taco geen enkel spoor. De volgende ochtend bleek dat de voltallige afvaardiging van Rohda bijna de hele nacht de binnenstad onveilig had gemaakt en tot slot nog een klein tukkie had gedaan in het Martinihotel. Taco was voor zijn doen redelijk vroeg naar huis gefietst. Het was de bedoeling van de feestneuzen van Rohda om belletje bij Taco te trekken om zes uur. Dat is er uiteindelijk niet van gekomen. 


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.