Shuo Han is een supertalent

Door: Anne Vlieg

Shuo Han Men,  Nederlands-  en Masters Kampioene

De stad en provincie Groningen heeft een onwaarschijnlijk hoog aantal nationale kampioenen opgeleverd het laatste jaar! Diverse sporten komen aan bod en ja ja, ook tafeltennis doet een duit in het zakje. Onze stad-Groningse Chinese jonge dame Shuo Han Men, die 5 jaar geleden op haar 13e naar Nederland kwam, is dit jaar doorgebroken op nationaal senioren niveau. Ze won zowel de Nederlandse titel als de Masters, het 2e belangrijkste toernooi in ons land.

Wat is de achtergrond van dit verhaal?
Shuo Han’s moeder kwam een zestal jaren geleden naar Groningen om te studeren, maar eigenlijk was het een vlucht zoals later bleek. Haar huwelijk in China was een ongelukkige, vanaf het begin was het een ramp. Meer hoeft daarover niet aan de grote klok gehangen te worden. Ze gaf Engelse les, hier ging ze journalistiek doen. Shuo Han bleef in China het eerste jaar om daar zoals gebruikelijk enorm gedrild te worden in de fundamentals van onze sport.

Echter na dat jaar volgde ze haar moeder en slim als ze was, wist ze dat de kans van slagen in Europa om door te breken, veel groter was dan in haar land waar vele duizenden een gooi doen naar de top. Na eerst in Appelscha bij de senioren op begin landelijk niveau haar balletje geslagen te hebben en op de Lootschool in Haren haar uren training te volgen, kwam ze na inbreng van oud Bondscoach en Stadjer Li Ji Shu bij ons in Middelstum terecht. Daar kreeg ik met haar te maken, plus dat ze aan de Singelweg in onze school aan de slag ging.

In het begin dacht ik, vooruit dan maar. Een meisje die er vijf jaar geleden als een jongetje uitzag, de zoveelste uit China, daar hadden we al zoveel mee te maken gehad. Eigenlijk waren we wel een beetje uitgekeken op al diegenen die profiteerden en dan er weer zo snel mogelijk vandoor gaan als de buit binnen was……. Echter al snel werd ik gegrepen door dit grietje die toch erg haar best deed en introvert als ze was met slechts een paar woordjes Nederlands het toch wel mooi bleek te vinden wat ze leerde hier! En dan krijg je ineens het gevoel: Maakt me helemaal niet uit waar ze vandaan komt, ze heeft het hart op de goede plek en ze werkt aandoenlijk hard! Dus na een anderhalf jaar en beginnende in het 2e team van KlimaatGroepStars, won ze onder begeleiding van Gert Stulp bij de jeugd alles wat er te winnen viel. Ze deed precies wat ik haar verteld had: De enige plek voor een meisje van ver die het maken wil, is de 1e plek!

​Privé woonde ze toen nog bij haar moeder die toch nog eenmaal haar man op bezoek heeft gehad, negen maanden daarna kreeg Shuo Han nog een broertje, inmiddels drie jaar oud.  Inmiddels zijn vader en moeder niet meer bij elkaar. Shuo Han was inmiddels vertrokken naar Papendal om met andere jonge meiden dagelijks te trainen in een internaatsituatie, school en sport in combinatie. Het tekent de meid dat ze ondanks een gebrekkige situatie daar ( Zij was verreweg de sterkste en daardoor niet altijd de beste training, plus toch nog steeds veel alleen ), zich toch heeft doorontwikkeld.

En dan nu in haar eerste jaar bij de senioren de twee belangrijkste titels, hoe mooi voor haar! Als ze nu een andere belangrijke proef, de inburgering ook eens meepakt, krijgt ze haar paspoort en kan ze Europa in. Ze speelt inmiddels in het vlaggenschip van KlimaatGroepStars en heeft de afgelopen maanden voor Heerlen Europa-Cup gespeeld: De nummer 108 van de wereld al verslagen...

Kortom: Zij is vol voor haar kansen gegaan en lijkt het waar te maken. En wat je een paar jaar geleden niemand hoorde zeggen: ze is innemend, buitengewoon gevoelig en ondergetekende gunt haar nog veel meer. Hopelijk blijft ze nog een poosje voor ons spelen en haalt ze het niveau van de heren in de hoogste klasse. Dat zou tegelijkertijd ook inhouden dat ze Europese top zou kunnen worden: Ist nait mooi?!


Anne Vlieg

Over Anne Vlieg

Hij is opgegroeid in Middelstum en geschoold in Stad. Anne Vlieg was tafeltennisinternational alsmede bondscoach. Tegenwoordig is hij coach van Klimaatgroep/Midstars en groothandelaar in tafeltennisartikelen. Anne laat met regelmaat z'n licht schijnen over sportieve affaires in Sport in Stad.