Pasen en (nieuwe) tradities: HNBT

Door: Marion Arends

Het is bijna weer Pasen en dat betekent tijd voor tradities: noten schieten, nieuwe kleren, guur weer, (chocolade) eieren en .. basketbal!

Ik kan me nog van vroeger herinneren dat wij met de familie in de schuur bij opa en oma gingen noten schieten. Sporten in de schuur zal ik maar zeggen. Aanvankelijk speelden we voor de eeuwige roem maar naarmate mijn zusje en ik ouder werden, ging het om het echte werk. Maandenlang werd er kleingeld gespaard en alleen als je het heel erg bont had gemaakt (lees: alle noten had geraakt behalve de laatste), dan liet je je schrappen omdat anders je portemonneetje met kleingeld wel heel snel leeg ging. En als je won, was je de koning te rijk. Wie het kleine niet eert...

We leven in een land waar het met Pasen gemiddeld kouder is dan met Kerst en waar we zes keer herfst hebben in de winter. Desalniettemin kregen wij in het voorjaar een setje nieuwe kleren en die mochten we dan met Pasen voor het eerst aan. Regen, wind en kou kon ons niet van dat nieuwe zomerjurkje (met witte kniekousen en sandalen uiteraard) af houden. Het nieuwe jurkje mochten we dragen met Pasen dus gingen we dat nieuwe jurkje dragen met Pasen. Eerlijk is eerlijk, wat heb ik het koud gehad (durf ik nu wel toe te geven, maar toen niet natuurlijk). Van chocola(de-eieren) houd ik nog steeds niet, maar voor een goed gevuld eitje mag je me midden in de nacht wakker maken. Overigens hoeft het daar wat mij betreft niet perse Pasen voor te zijn. 

Inmiddels woon ik alweer meer dan twintig jaar in de stad Groningen en daar hebben we een andere traditie in het Paasweekend: het Holland Nordic Basketball Tournament. Een fantastische sportieve en internationale traditie waar ik een paar jaar geleden mee in aanraking ben gekomen, en waar ik zelf ook de handen uit de mouwen heb gestoken als vrijwilliger. Dit jaar ga ik als toeschouwer en daar verheug ik me op. Het HNBT wordt dit jaar maar liefst voor de 24e (!) keer georganiseerd. Het HNBT is een internationaal jeugdbasketbaltoernooi en toernooidirecteur Bart Prak heeft net als andere jaren weer een geweldig deelnemersveld van internationale jeugdteams naar Groningen gehaald. Het toernooi trekt elk jaar meer bezoekers en het laat zien hoe (jeugd)basketbal leeft in Groningen. Daar waar sommige gezinnen traditioneel naar de meubelboulevard gaan op Tweede Paasdag, zijn er (gelukkig) steeds meer gezinnen die met elkaar het weekend en de finaledag van het HNBT bezoeken. Zoals elk jaar zijn er twee toernooien, namelijk U20 en U14. 

Het U14 toernooi werd vorig jaar gewonnen door de Tornado Basketball Academy uit Kaunas en ook dit jaar komen de deelnemende teams uit alle delen van Europa. De deelnemers aan het U14 toernooi zijn: EWE Baskets uit Oldenburg (Duitsland), BK NH Ostrava (Tsjechië), MAFC (Hongarije), Team Nord (Duitsland), Tornado BS (Litouwen) en de drie Nederlandse teams MBCA Amstelveen, BV Groningen en Celeritas-Donar. Het U14 toernooi vindt plaats in Sporthal Corpushuis. 

Vorig jaar ging het Tsjechische BCM Olli Prostejov met de overwinning naar huis. Dit jaar komen ze terug om hun titel te verdedigen! Aan het U20 toernooi doen dit jaar de volgende (internationale) teams mee: BC Zalgiris (Litouwen), Myerscough College (Engeland), BC Oostende (België), Fjölnir Basket (IJsland), BMS Wolfpack Basketball (Denemarken), BCM Orli Prostejov (Tsjechië) en twee Nederlandse teams Donar Groningen (DTL) en het Nederlands Team U20. Het U20 toernooi kun je komen kijken in Sporthal Vinkhuizen.

Ik moet u eerlijk bekennen dat ik niet alle teams ken (ik ben wel een echte liefhebber maar niet een echte kenner), maar dat mag de pret zeker niet drukken. Elk jaar ben ik weer verrast over de kwaliteiten en het enthousiasme van de jonge basketbalspelers en ik ben altijd benieuwd of we over zoveel jaar één (of meerdere) van deze spelers gaan terugzien in Europese competitie.

Het HNBT draait niet alleen om de U14 en U20 toernooien. Naast de toernooien vinden ook jeugdclinics en coachclinics plaats. Op vrijdag 19 april 2019 worden in Sporthal Corpushuis de jeugdclinics (voor kids tussen de 6 en 12 jaar) gegeven onder begeleiding van oa (jeugd)spelers van Donar en MartiniSparks. De coachclinic vindt plaats op zaterdag 20 april 2019 in Alfa College Sport & Bewegen met Toon van Helfteren (u weet wel, die hele bekende basketbalcoach), Tony van den Bosch (die kent u ongetwijfeld ook) en Burhan Alibegovic (die gaat u vast leren kennen). Daarnaast is er ook altijd de three point shootout en de spectaculaire dunk contest de moeite van het kijken zeker waard. 

Meer informatie over de beide toernooien en de overige activiteiten op de website van het HNBT: https://www.hnbt.com/.  

Kortom, met Pasen gebeurt het in Groningen. Verruil (of combineer) het traditionele noten schieten of eieren zoeken door een bezoek te brengen aan de toernooien van Holland Nordic Basketball Tournament. Spektakel en mooi jeugdbasketbal gegarandeerd. Ik zie u graag!


Marion Arends

Over Marion Arends

Ze is opgegroeid in Roden en Bedum, woont sedert 1998 in Stad. Marion Arends runt met zakelijk partner Louise in Assen LM advocaten. De initialen LM staan voor lange meisjes. Marion ademt vooral basketbal. Ze is hartstochtelijk fan en voormalig bestuurslid van Donar. Met enige regelmaat produceert Marion een column voor Sport in Stad.