VWDTP bloeit met potentiƫle nieuwe wereldkampioenen

Door: Koos Bauman

Met het samenvoegen van de gemeenten Haren met Groningen is ook ‘stilletjes’ een vereniging binnengevaren met een rijke historie en misschien wel met het mooiste sportverenigingsgebouw van Groningen. Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) aan de Meerweg is een bloeiende vereniging en daar is voorzitter Loek Marcus trots op.

De voorzitter wijst in het vooronder van het clubgebouw op de ingelijste Olympische pakjes. “Deze is van Annemieke Bes, die heeft aan drie Olympische Spelen deelgenomen en in 2008 zilver gewonnen. Maar ook Annelies Thies een ander lid heeft deelgenomen in Athene. Simeon Tienpont die al een paar keer heeft deelgeenomen aan de Volvo Ocean Race heeft bij ons het zeilen geleerd. Op de eregalerij van kampioenen komt natuurlijk de naam voor van vader en zoon Helder die nationaal kampioen werden in de 16m2. De erelijst van Jaap Helder begint in 1952 en eindigt in 1969. In 1960 nam Helder ook deel aan de Olympische Spelen. Ook latere coryfeeën zoals Cor en Chris van Aanholt in de Laser komen voor en de erelijst eindigt voorlopig in 2018 met Pieter Bleeker en Geja van Ommen die Nederlands kampioen werden in de 12-voetsjol. In die lijst met Nederlands kampioenen van de afgelopen jaren zitten niet de zeilers met nog WK of Olympische aspiraties.  ,,We zijn professioneel bezig met de jeugdopleiding in de Optimistgroep en daar kan mogelijk een nieuwe wereldkampioen uit  voortkomen in de toekomst,’’ aldus de voorzitter.

“De gezelligheid staat tegenwoordig voorop bij VWDTP met daarbij een goede zeilopleiding. We zijn een vereniging met achthonderd leden. Veel zijn ook jeugdleden die hier weleens komen, maar de betere Optimistzeilers gaan vaak naar andere meren. Gelukkig is de zeilsport ook niet meer elitair zoals in het verleden.’’ Marcus die 58 jaar geleden als 15-jarige lid werd van VWDT herinnert zich nog de heren in blazers en petten op die in de bovenzaal de prijzen uitreikten en dat je als zeiler niet in je ‘kloffie’ daar naar toe mocht ,,Dat was niet  kindvriendelijk’', vindt de voorzitter.

“Een echte breedtesport is zeilen niet, hoewel we dat wel zouden willen zijn. Zeilen is als je aan wedstrijden wilt deelnemen niet goedkoop. We hebben wel bootjes van de vereniging die men mag gebruiken, maar je moet wel een wetsuit en een zwemvest aanschaffen en een lidmaatschap van de vereniging betalen. Dan ben je toch al gauw een paar honderd euro per jaar kwijt. En als je beter wordt, dan wil je ook niet meer in de bootjes van de vereniging maar een eigen bootje met zeiltje en tuig. En dan heb ik het nog niet over de zeilwedstrijden die een heel weekend duren en de ouders met een trailer achter de auto door het hele land trekken. Daar komen dan ook nog overnachtingskosten bij. Dat kan helaas niet iedereen bekostigen.”

Mede door de successen van Dorian van Rijsselberghe wordt het surfen weer populairder. De zeilsport wordt daarmee mogelijk laagdrempeliger omdat surfen goedkoper is. “Dat merken we ook bij onze vereniging en we gaan waarschijnlijk ook surfplanken aanschaffen. Ook daar zijn ontwikkelingen waardoor een surfplank niet goedkoop is. Voor de aanschaf van een plank met uitrusting ben je tweeduizend tot drieduizend euro kwijt.”

Overigens is het Paterswoldsemeer niet geschikt voor de spectaculaire ontwikkeling met windfoiling het nieuwe onderdeel op de Olympische Spelen van 2024. Voor de hoge snelheden die met windfoiling worden bereikt is het Paterswoldsemeer te klein. “Dat geldt overigens ook voor de 49-er. Dat is ook een Olympische klasse die erg hard gaat. We hebben hier wel een paar boten liggen van leden, maar die trainen elders”, vertelt Marcus. “Het Paterswoldsemeer is door die rare winddraaiingen uitgelezen om de fijne kneepjes van het zeilen te leren.”

De afgelopen jaren heeft VWDTP ook deelgenomen aan de eredivisie competitie opgezet door het Watersportverbond en kwalificeerde zich daarin voor deelname aan de Champions League. Vorig jaar eindigde het team van VWDTP bij het finaleweekend van de Champions League in St. Moritz op de 22ste plaats en was daarmee de best presterende Nederlandse ploeg.

“Gelukkig is er ook nog een hele grote groep die wel in de meer traditionele boten wil zeilen. Dat zijn met name de dertigers en veertigers. Die hebben als kind leren zeilen. Ze hebben hun studie afgerond en zijn met het werk ook enigszins gesetteld en die pakken dan het zeilen weer op.” Het gaat zelfs zo goed dat er eigenlijk te weinig instructeurs zijn. “Als we de website openzetten dat mensen zich kunnen inschrijven voor een opfriscursus, dan is die binnen een paar dagen weer vol. Een deel gaat ook door met wedstrijdzeilen. We hebben met andere meren een competitie opgezet in Polyvalken.” Daarnaast is er ook een grote groep 16M2, Laser en Sailhorse-zeilers die diverse wedstrijden met succes zeilen.

“We zijn de laatste jaren zeer actief met het zeilen voor mensen met een beperking. Daar zijn mensen met een dwarslaesie bij die zelfstandig kunnen zeilen. Naast het zeilen zijn we nog bezig met een heel nieuwe ontwikkeling, dat is het coastelroeien. We hebben inmiddels een coastelskif op onze vereniging liggen. We hebben hier een introductiedag gehad en die is heel druk geweest. Met name van mensen die al roeien bij De Hunze. Daarnaast is er ook belangstelling voor sloeproeien. Dat zijn mensen die al bij ons zeilen en ook sloeproeien en gevraagd hebben of wij dit kunnen oppakken. We zijn een watersportvereniging, dus al die takken van sport passen. Het enige wat we niet gaan doen, om ook motorboten gaan faciliteren.”


Koos Bauman

Over Koos Bauman

Koos Bauman is sportfanaat en roeideskundige. Hij schrijft voor de site roeien.nl en is medewerker van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden. Zelf heeft Koos basketbal gespeeld bij Olympia, gezwommen bij ZCG en de roeisport beoefend bij roeivereniging De Hunze.