Boomstra vijfde winnaar Sport in Stad Award

Door: Leo Wassing

Traditiegetrouw was Café de Wolthoorn maandagavond 7 oktober het decor voor een nieuwe Sport in Stad-fuif. Een heel bijzondere dit keer, want de droom van vijf Groninger sportgekken duurt inmiddels al vijf jaar. Martijn van der Veen, Marc van den Herik, Paul Top, Hans Schrijer en Bas Kammenga vierden het eerste lustrum in het bijzijn van de vaste stamgasten van Sport in Stad, waaronder de immer hardwerkende nestor achter Sport in Stad, Jan A. van der Veen. 

Sportsuccessen
En wat heeft Sport in Stad de voorbije jaren tal van successen van dichtbij mogen meemaken. Denk aan de historische bekerwinst van FC Groningen op 3 mei 2015, de landstitels van Donar en Lycurgus, de etappezege van Bauke Mollema na een solo van dertig kilometer in de Tourrit van Laissac naar Le Puy-en-Velay of de twee wereldkampioenschappen dammen van Sport in Stad-coryfee Roel Boomstra. Met sport als metafoor voor het leven van vreugde en verdriet hoort in de afgelopen vijf jaar helaas ook het stilstaan bij het overlijden van onder meer de Groningse sporticonen Piet Fransen, Jan Uitham en Grietje Pasma. 

Vijfde prijs voor Gall
Met een symbolisch applaus van 6,4 seconden werd Pasma aan het begin van de avond herdacht.  Na de indrukwekkende waardering was het de beurt aan quizmaster Thijs de Jong, bekend van de Sport Noord Podcast, om in vijf rondes de kennis over de Groninger sport(ers) te toetsen. Joop ‘freelancer’ Gall kon zijn geluk niet op en pakte de vijfde (!) prijs uit zijn leven, na twee promoties met Veendam en twee titels met De Vogels. Opvallend was dat hij dat gisteravond deed in een team van RTV Noord in plaats van zijn broodheer op maandag, Dagblad van het Noorden.

Jan Henk de Groot
Man van het eerste uur bij Sport in Stad, verantwoordelijk voor het licht en geluid, Jacob van Gelder beleefde vervolgens zijn ‘finest hour’ tijdens het optreden van Grunneger Troebadoer Jan Henk de Groot. Het geluid en de setting was perfect voor de laidjeszanger uit Hoogezand, die blij verrast was met het mailtje van preses Martijn van der Veen om te komen zingen voor het Sport in Stad-gezelschap. Met nummers als Riekdom, Vuurtje kieken en Mamme van Michel kreeg De Groot de zaal in de Wolthoorn mee. 

Herinneringen
In de pauze was het de beurt aan DvhN-sportverslaggever William Pomp die met de eenmalige terugkeer van Willy Bomba nog maar eens bewees dat zingen niet voor iedereen weggelegd is. Of, zoals Kammenga terecht opmerkte: smaken verschillen. Vervolgens werd het een trip down memory lane. Gevraagd naar de mooiste sportherinneringen van het publiek van de afgelopen vijf jaar antwoordde Theo Sikkema (onder meer perschef van Lycurgus) de ritzege van Mollema in de Tour van 2017. Wielerliefhebber Sikkema was die bewuste dag, zondag 16 juli (voor een freelanceklus van RTV Noord), bij de grasbaanraces in Noordwolde beland. Daar, omringt door de geur van bier, pies, hamburgers en motoren, maakte hij een vreugdedansje nadat zijn telefoon aangaf dat toch echt Mollema de rit won.

Sport in Stad-award 2019
Een ander memorabel sportmoment, van een heel andere orde, heeft zich afgespeeld in de Wolthoorn. Daar, tijdens een van de Sport in Stad-feestjes, won oud-profvoetballer Ronald Steenge een potje dammen van de toen kersverse wereldkampioen Boomstra. Diezelfde Boomstra ging er gisteravond met een andere prestigieuze prijs vandoor: de Sport in Stad-award 2019. Uiteraard vanwege zijn tweede wereldtitel, behaald op 13 januari van dit jaar na winst tegen Aleksandr Schwartzman. Met het winnen van de Sport in Stad-award volgt hij shorttrackster Suzanne Schulting op. Goede vriend Wouter Sipma, ook altijd aanwezig bij Sport in Stad, versloeg op zijn beurt weer Boomstra. Terwijl de wereldkampioen allang op een oor lag met de award op zijn nachtkastje, zat zijn secondant nog aan de toog. 

Sport in Stad bestaat vijf jaar en dat werd gevierd. De bedoeling is om het nog minstens vijf jaar vol te houden en het tweede lustrum te vieren. Het eerste uitje staat in ieder geval weer gepland: op een regenachtige gure zondagmiddag in november naar MartiniPlaza voor Donar – Feyenoord. 

Word donateur!
Ook donateur worden van Sport in Stad? Voor 25 euro per jaar zit u op de eerste rij. Maak kans op toegangskaarten voor sportevenementen en profiteer van leuke acties. Stuur een mail naar info@sportinstad.nl met uw naw-gegevens onder vermelding van ‘donateur’. Ongezouten meningen, uitingen van ultiem geluk, sportieve rouwverwerking, op niets gebaseerd enthousiasme, voor alles is een plek op www.SportinStad.nl! 


Leo Wassing

Over Leo Wassing

Hij is geboren en getogen in Delfzijl. Houdt nu residentie met vriendin en dochter in Meerstad. Voetbalde bij Neptunia en speelt tegenwoordig in de zaal bij Extudiantes in Stad. Werkte als redacteur bij FOX Sports, RTL en RTV Drenthe. Leo is nu communicatiemedewerker Seaports in Delfzijl. Leo schrijft met regelmaat columns en stories voor Sport in Stad.