Van boerenjongen tot wereldtopper

Door: Jan A. Van der Veen

In een paar jaar tijd is Jur Vrieling uit Holwierde uitgegroeid van een regionale topruiter tot een heel grote meneer alom in de wereld. In het Oranjetricot behaalde hij in het zadel van Bubalu zilver op de Olympische Spelen van Londen in 2012, de wereldtitel in 2014 en goud op de wereldruiterspelen in 2014. Een sprookje is werkelijkheid geworden.

De op 31 juli 1969 in Slochteren geboren Jur had al een jaartje of vijftien talloze concoursen gewonnen en een karrevracht aan ereplaatsen binnen gesleept. Z'n grote doorbraak kwam tot stand in 2008 op het Nederlands kampioenschap in Mierlo. Op de rug van de prachtige hengst Emmerton VdL liet Jur z'n hoger ingeschaalde vakbroeders naar adem happen en vergaarde hij op superieure wijze de titel. In die periode had ie nog dertig paarden op stal. Dat aantal is teruggebracht tot achttien om de edele viervoeters nog optimaler te kunnen prepareren voor de springsport en de handel. De switch heeft hem ook in financieel opzicht een grote meneer gemaakt. Alleen al in z'n topjaar 2014 waren Jur en Bubalu goed voor honderdduizenden ducaten.

Vele jaren geleden maakte ik in dienst van RTV Noord een reportage over Jur tijdens het CH in Zuidlaren. In m'n spoor had ik voormalig Gronings gedeputeerde Henk Bleker, een paardensportfanaat bij uitstek. Emmerton VdL had ie voor de sfeer en entourage ook meegenomen, maar kwam op het kleine concours niet in actie. Die eer is altijd voorbehouden aan jonge paarden in opleiding. Het viel me destijds op dat Jur een vrolijke open snuiter was met een gigantische liefde voor z'n paarden. Z'n verwekker Jan Vrieling was ook van de partij. Hij was ook een man met een groot humorgehalte. Stress was de oer-Groningers vreemd. 'Gewoon doen is gek genoeg', merkte pa Vrieling droogjes op.

Dat Jur na al die jaren en successen nog steeds hetzelfde mannetje is, bemerkte ik vorige week vrijdag. Na een rit en uitrijsessie mengde hij zich gewoon met boeren, burgers en buitenlui. Jur tikte snel een sateetje stokbrood en een frisje naar binnen en sprak kort en krachtig, 'Het gaat wel lekker'. Hij keek me schalks en met een vette grijns aan. Ongetwijfeld bedoelde Jur dat het op alle fronten lekker gaat. Sinds een jaartje of anderhalf heeft ie dikke verkering met z'n eerste stalruiter Suzanne Tepper, een blondine met paardenstaart (!!!) uit Veendam. Het stel woont inmiddels innig samen op de stoeterij in Holwierde. Suzanne maakt deel uit van de schaduwselectie van de Oranje-equipe.

Jur heeft ook een beetje mazzel gehad in z'n leven. Z'n prestaties in de regionale springsport brachten hem in contact met aannemingsbedrijf Koen Meijer uit Veendam, nog steeds z'n hoofdsponsor, en met Wiepke van de Lageweg, de grote baas van de gelijknamige fokkerij, handelshuis en sportstal. Het miljoenenconcern uit het Friese gehucht Beers greep Jur in de kraag om jonge talentvolle paarden naar de absolute top te dirigeren. Van een innige samenwerking is nog steeds sprake. Dat bespeurde ik in november tijdens een bezoekje in Beers met m'n werkkameraad Karel-Jan Buurke van RTV Noord. Net als Jur en ondanks de vele verdiende miljoenen door lucratieve transacties, vriendelijke, nuchtere en innemende mensen. Groningers en Friezen, tis toch wel een beetje hetzelfde volk.

Terug naar Indoor Groningen in Zuidbroek vorige week vrijdag. Een vriend van de familie Vrieling was bereid om een tipje van de sluier op te lichten over het leven van Jur. 'Sinds hij Suzanne te pakken heeft is Jur een stuk rustiger. Het wilde is er een beetje vanaf. Ze heeft hem aardig aan het koord. Thuis heeft ze meestal de broek wel aan hoor'. Zelf verklaarde Jur onlangs op de site Horses: 'Ze is heel lief, maar geen kans dat ik haar zo maar laat winnen'. In een rubriek 1.40 meter moest Jur toch even slikken. Met VdL Zavell finishte hij als twaalfde. En wie ging er met de hoofdprijs en bloemen vandoor? Juist ja, Suzanne Tepper op de rug van Esprit DS. Toch was de oogst van Jur groter. Twee overwinningen met Dallas VdL en Freeman VdL en zes eindklasseringen in de toptien van verschillende rubrieken.

De speaker in Zuidbroek had er vrijdag ook heel veel zin in. Om 17.32 uur kraaide de beste man: 'Jajaja beste mensen ‘t is weer klaar. De gijzeling in Frankrijk is weer opgelost en dan gaan we nu verder met Suze Carter in de ring, nummer 59'. Boeren, burgers en buitenlui fronsten hun wenkbrauwen. Jur werkte nog vlot een stokkie vlees weg en zei: 'Ik moet weg anders wordt Suzanne onrustig'. Enkele omstanders knikten begrijpelijk. Onderweg naar de inrijpiste werd Jur nog even aangesproken. Met gebaren en een grijns gaf ie uitleg aan z'n fans. 'Tis een best jong', knauwde een oer-Groninger in mijn nabijheid. ‘Jur het altied roemte voor iedereen'. Zo is het maar net.

Een dag later had ie de Grote Prijs en de bijbehorende 6000 euro wel even willen meepakken. Ditmaal had Jur het fortuin niet aan z'n zijde. Eenhonderdste van een seconde (!!!) kwam hij tekort om de barrage te halen met VdL Zavall. De elfde plaats viel hem ten deel. Jur liet in ieder geval Suzanne achter zich. Zij werd 31ste met Esprit DS. De volslagen outsider Harrie Wiering uit Schaik pakte met World Wide de poen en eeuwige roem. 'Ach', sprak Jur: 'in feite gaat het hier niet om de prijzen. Het gaat om de opleiding van jonge talentvolle paarden. Ik heb weer gemerkt dat mijn paarden beter worden'. Met de opvolgers van de net gestopte Bubalu gaat Jur nu de wereld veroveren. Zirocco Blue en Flash Dance mogen de sprookjesprins weer naar grote hoogten voeren. Te beginnen eind januari op Jumping Amsterdam.


Jan A. Van der Veen

Over Jan A. Van der Veen

Jan van der Veen werkte jaren voor het Nieuwsblad van het Noorden. Daarna als freelance journalist onder meer voor het Algemeen Dagblad, De Volkskrant, KRO, RTL4, Veronica, Sport7 en SBS om zijn loopbaan vervolgens dicht bij huis af sluiten bij RTV Noord. Altijd in voor nieuwe dingen. Kritisch waar nodig, maar met name enthousiast.