Donar op volle toeren

Door: Hein Gerd Triemstra

De liefhebbers van Donar zijn mede door het uitkomen van een mooi kampioensboek in volle verwachting van weer een mooi seizoen. Donar gaat van start met vele prijzen en Europese ervaringen van vorig seizoen op zak. En dan is de huidige landskampioen ook nog versterkt op vele fronten. Het publiek heeft de al goed draaiende ploeg al enkele keren in actie gezien. Het verschil was telkens te groot om vanaf de tribunes het verschil te hoeven maken. Deze ondersteuning zal binnenkort al wel nodig zijn, want er komen mooie uitdagingen aan, waarbij  de supporters als zesde man de ploeg vleugels kunnen geven.

Net als vorig seizoen is het landskampioenschap weer het grootste doel en willen de fans weer samen naar de Grote Markt, om vol trots te klappen voor onze helden. Maar de verwachtingen en de lat voor de Europese prestaties liggen weer een beetje hoger dan vorig seizoen. Dat komt natuurlijk door het super goede optreden van de Groningers, die voor het eerst in de geschiedenis van de club de 2e ronde in de Europese competitie wisten te behalen. Dat maakte nog meer Nederlanders trots dan alleen die in Stad en Ommeland. Zo gaat het Donar-gevoel steeds weer meer leven en nemen de toeschouwersaantallen elk seizoen toe. Want een avondje Donar in de Martiniplaza met al die sfeer en vermaak; daar moet je natuurlijk als basketball genieter bij zijn geweest.

Dat kan voor het eerst en direct voor het 'echie' op 19 september als Vytautas uit Litouwen op bezoek komt voor de 1e ronde van de Champions League. Deze ploeg komt uit een land waar basketball al vele decennia de belangrijkste en grootste sport is. De Balten staan bekend om fysiek spel, hoge intensiteit en het nauwkeurige schieten van afstand. Vytautas speelt met deze ingrediënten een simpel aanvalsspel en neemt vaak de driepunter. Met een bevlogen coach langs de lijn zullen zij er alles aan doen om Donar te weerhouden de 2e ronde te halen. Met een gereduceerd budget ten opzichte van vorig seizoen en een Donar op volle toeren, wordt dit wel lastiger voor ze. Laat ze maar komen, want de spelers zijn er klaar voor en lusten ze rauw.
Dat er in Europa veel mogelijk is laten ook steeds vaker kleine basketball landen zien. Finland heeft wederom een goed Europees Kampioenschap gespeeld. En dat is knap voor een land, dat een matige eredivisie heet, maar wel onder leiding van Henrik Detmann sinds 2004 een goed opleidingsplan heeft neergezet. De resultaten mogen er zijn met Finse topspelers verspreid over de wereld en graag spelend voor de Nationale ploeg. Al langer e tijd is Slovenië en uitstekend opleidingsland. Met minder dan 3 miljoen inwoners hebben meerdere topspelers door de goede fundamentele opleiding NBA en Euroleague gehaald. Mooi dat ze tijdens dit EK hun beste prestatie ooit hebben behaald.

Gelukkig heeft Groningen Erik Braal, die niet alleen als opleider maar ook als topcoach zijn sporen heeft verdiend. De enige coach die Donar twee Landskampioenschappen heeft helpen winnen en daar vast nog niet tevreden mee is. Zijn visie en ervaring is zowel voor de jeugdopleiding als de organisatie van de club van grote waarde. Hij kan goed voorspellen op welke positie in het topbasketball een jonge speler de meeste kansen kan hebben. Met de versterking op vele fronten is ook het financiële plaatje weer verbeterd. Achter de schermen is het (nog) zonder hoofdsponsor weer gelukt, om vanuit rust en vertrouwen de voorwaarden te creëren voor een sterker team. Door Meindert van Veen volledig onderdeel te maken van de coachingsstaff is er een enorme hoeveelheid kennis en ervaring direct voor de spelers beschikbaar gekomen. Deze kampioenenmaker in de dames eredivisie heeft ook als bondscoach vele wedstrijden op topniveau gecoached en met zijn grondige video-analyses zijn teams tactisch optimaal voorbereid. 

Om de ploeg heen zijn er vele stappen gezet, maar ook de spelersgroep is sterker geworden. Op vele posities is er kracht, ervaring, scoringsvermogen en snelheid bijgekomen. Aaron Royé en Thomas Koenis zijn weer terug op het oude nest en zullen zich als vanouds laten gelden. Met de aanvulling van deze echte point-guard en echte center wordt het makkelijker voor spelers als Arvin, Sean en Drago om hun voorkeurs-spel te spelen. Voor efficiëntie van het aanvallende spel en het schotpercentage kan dit positief uitpakken. Veel scoren en snel spelen is altijd leuk om naar te kijken, maar reboundend en verdedigend wordt de ploeg ook veel beter. Samen met de andere nieuwelingen die meer atletisch en scorend vermogen meebrengen zal er eensgezind weer strijd worden geleverd. Uitstekende voorwaarden voor een fantastisch seizoen met goede resultaten. De enige vraag die nog even open zal blijven staan is wie binnen deze ploeg opstaat als het een beetje moeilijker gaat en de uitdagingen groter worden.

Deze benodigde leiderschap gaat natuurlijk vooral in de Europese wedstrijden de doorslag geven. Donar heeft voorbereidend op de duels tegen Vytautas het vooral moeten hebben van de oefenwedstrijden in Duitsland en België, waar met een volledig fitte ploeg de laatste puntjes op de i zijn gezet. En hoe het Europese avontuur ook zal gaan in de 1e ronde(n), er komt het moment dat het belangrijke thuisvoordeel van de Martiniplaza even wegvalt. Hoe dan ook zal de Europese tournee er toe leiden dat op 18 oktober ergens anders dan in Groningen wordt gespeeld. Mooie kans voor de groeiende Donar-liefde in de regio en de rest van het land, maar het vaste supporters zullen we hier zeker over horen.

In menig herinnering zal worden teruggegaan naar de tijd toen er in de Groenteveiling en de Korenbeurs werd gespeeld. Gelukkig verrezen er echte sporthallen in de stad, zoals het Sportcentrum van de RUG, waar Donar precies 50 jaar geleden één van de eerste gebruikers was. Uiteindelijk heeft de bouw van de Martinihal er voor gezorgd, dat basketball in Groningen nog verder kon uitgroeien naar topniveau. Ook in die tijd was beschikbaarheid echter een probleem vanuit de dubbelfunctie voor sport en congressen van deze voorganger van Martiniplaza. Het is na al die decennia nog steeds niet gelukt, om een structurele oplossing te vinden voor de topsportambities die Donar en de stad Groningen uitspreken. Dus kom op Donar legioen; sta op, laat je horen en stap daarna ook in die Donar-trein naar Almere, om daar een speciale thuiswedstrijd van te maken.
Maar voordat we van het nadeel een voordeel gaan maken, zal er onder optimale omstandigheden met maximale steun in een vol Martiniplaza de 'tip-off' voor een nieuw seizoen plaatsvinden  tegen een mooie Europese tegenstander. Met de blikken op de agenda en de kok gericht tellen we af. De spanning stijgt en de fans gaan weer los, want ook tegen Litouwers 'Donar will never walk alone'!

Donar zal ook dit seizoen echt moeilijk te verslaan zijn, of ze nu in het wit of in het blauw spelen. Ondanks de versterkingen van ander clubs, zoals Den Bosch en Leiden, zal de Noorderwind waarschijnlijk het sterkst blijken aan het einde van het seizoen. De club gaat voor de Supercup, Beker en het Landskampioenschap. Of er verwacht mag worden dat 'Donar on tour' zo maar de Championsleague poulefase of de 2e ronde van de Europe cup gaat halen, zou gezien de internationale machtsverhoudingen niet helemaal terecht zijn. Maar als Donar op volle toeren draait en de zesde man maakt het verschil van de tribunes, dan is het team echt niet te verslaan en zal strijden tot het allerlaatste uur.

Weldegelijk terecht is de toegenomen inbreng van de in Nederland opgeleide spelers en dat er met Rienk Mast weer een jonge in Groningen opgeleide speler aan de selectie is toegevoegd. Door het aantrekken van Pete Miller als hoofdcoach van jong Donar en de Basketball Academie van RTC Noord, kunnen zijn kwaliteiten en ervaringen als speler en coach in Europa een bijdrage leveren aan nog meer en betere spelers opleiden voor de top. Sommige ouders of grootouders van de jonge spelers in de opleiding zullen vast nog kunnen navertellen hoe Pete als speler vroeger bij Donar liet zien hoe het moest. 

Vorig seizoen zijn al vele wensen en voorspellingen uitgekomen en werd het steeds mooier, beter en voller in de Martiniplaza. Naast nog meer sponsors, publiek, Groningers op het veld en prestaties in Europa, blijft er eigenlijk nog maar één wens over: Aan het einde van dit seizoen wordt het weer een tijd voor een nieuw Donar kampioenslied!

En dat zingen we dan op de Grote Markt met z'n allen uit volle borst mee. Elke keer weer.
 


Hein Gerd Triemstra

Over Hein Gerd Triemstra

Hij was jarenlang actief voor Donar en speelde 56 interlands. Hein Gerd Triemstra is tegenwoordig Youth Coordinator BBC Grengewald Hueschtert and Create Playful Learning in Luxemburg. Hij is single. Zoon Joran studeert in Amsterdam en speelt voor Orange Lions Academy. Hein Gerd is al jaren columnist van Sport in Stad.