’t Groningen Gevoel van Onno Kukler

Het Groningen gevoel is voor mij groenwit. Dat is het eerste dat in mij opkomt. Ik ben geboren in Delfzijl. Daar word ik door mijn vrouw Margriet nog regelmatig mee geplaagd, haha. Bij haar staat Groningen in het paspoort. ‘Je bent geen echte Stadjer,’ zegt ze dan. Ik ben wel opgegroeid in de stad. Ik was elf toen ik ging voetballen bij Oranje Nassau. Ik voetbalde daar tot aan het tweede elftal, zat ook nog even bij de eerste selectie. Ik heb daarna via mijn contacten ook nog bij een aantal andere clubs in de stad gespeeld.

Bij Oranje Nassau heb ik een heel mooi jaar meegemaakt in de A1. We speelden toentertijd in de hoogste jeugdafdeling, tegen clubs als Sportclub Leeuwarden, GRC Groningen en SC Emmen. Dan gingen we daar met een bus heen. We voelden ons echt een prof. Dat was een heel leuke periode, eind jaren zeventig. De jeugd bij Oranje Nassau was sowieso leuk. Ik heb er veel jongens leren kennen en had er veel vrienden.

Onze zoon Sandro heeft een beperking, hij wilde heel graag voetballen. Daarom heb ik in 2003 Kids United opgericht. We maakten hem blij met een eigen club. En kijk waar we nu na al die jaren staan. We doen het nu voor heel veel kinderen. Dat geeft een ontzettend fijn gevoel. Het is fantastisch om die kinderen te zien sporten met hulp van heel veel vrijwilligers. Het is niet meer alleen voor Sandro. Het is nu voor iedereen. Iedereen met een beperking is welkom bij ons.

We voetballen in het tenue van FC Groningen. Ja, inderdaad. Groenwit. Dat komt overal weer in terug. De samenwerking met FC Groningen is geweldig. FC Groningen is De Trots van het Noorden. En dat zijn wij eigenlijk ook. We doen ook mee aan de Bijzondere Eredivisie. Dat is min of meer ontstaan in Groningen. De productiemaatschappij die het bedacht nam contact op met de FC. Ze kwamen daarna met de vraag of wij mee wilden denken over het opzetten van een competitie met de betaald voetbalclubs.

Hoe Kids United in het voetballen staat is daarna voor een groot gedeelte overgenomen. De manier van spelen, de duur van de wedstrijd, de beperkingen, de leeftijden. Het werd meteen een groot succes. Het is natuurlijk balen van het coronajaar. Er kon daardoor niet gevoetbald worden. Gelukkig hebben we onlangs weer vriendschappelijk gespeeld tegen FC Emmen en Go Ahead Eagles, in het stadion van FC Emmen. Dat was weer heel mooi. Het G-team van FC Groningen speelde gewoon tegen FC Emmen en Go Ahead Eagles. De teams waren gelijkwaardig en dat maakte het hartstikke leuk.

Het is bedoeling dat we met de Bijzondere Eredivisie in september weer competitie gaan spelen. Ik ben heel benieuwd wat het schema gaat worden. Het kan zomaar zijn dat we naar FC Utrecht, ADO Den Haag, sc Heerenveen of Heracles Almelo moeten. Dat is voor die kinderen een hele belevenis. We spelen niet elk seizoen met dezelfde spelers want volgend seizoen hebben we weer een nieuw team. Het mooie is dat ons team bestaat uit kinderen uit de hele provincie. Dat zie je met de provincievlag ook terug in het logo van Kids United. We zijn niet alleen trots op de stad, maar ook op de provincie.

Het Groningen gevoel is voor mij ook de Martinitoren. Dat is voor mij het echte Groningen. Dat gaat er nooit meer uit. Ik ga ook nooit meer verhuizen uit Groningen. Ik ben en blijf in Groningen, zal hier altijd blijven wonen. Ook al bieden ze mij geld om in Assen of Zwolle te gaan wonen, ik zal daar nooit heen gaan. Ik blijf altijd hier in de Stad.