't Groningen Gevoel van... Jan van der Meide
Als geboren en getogen Veendammer is de Langeleegte voor mij een belangrijke plek. Als jong kereltje voetbalde in bij de Geel Zwarten. Bij SC Veendam. De club bestond toen uit amateurs en profs. Ik wilde spits of keeper worden. In die tijd, eind jaren zestig, was Leo Beenhakker trainer aan de Langeleegte. Hij was ook mijn trainer. En dat maakt indruk op feestjes en tijdens gesprekken over voetbal. Want op de vraag of ik heb gevoetbald antwoord ik altijd ja en zeg er dan meestal direct bij dat ik bij SC Veendam speelde onder leiding van Leo Beenhakker.
Vaak word ik dan ongelovig aangekeken of uitgelachen. Maar het is echt waar. Leo die later trainer was van topclubs als Ajax , Feijenoord, Real Madrid en natuurlijk Oranje was mijn trainer. En Don Leo had echt verstand van voetbal. Want na een paar trainingen kreeg ik te horen dat ik beter iets anders kon gaan doen. Einde voetbalcarrière, maar niet het einde van de Langeleegte. Want naast het stadion of beter gezegd daarvoor lag het zwembad met dezelfde naam. Het Kristalbad de Langeleegte.
Terwijl ik door de ene trainer werd weggestuurd van de Langeleegte werd ik door een andere trainer op bijna dezelfde plek met open armen ontvangen. De trainer van zwem en poloclub Bubble. Zijn dochter zat bij mij in de klas en ze wist dat ik tijdens schoolzwemmen altijd als eerste aantikte. Ik was dol op zwemmen en was elke dag in het openluchtbad te vinden. Ook toen daar op een avond clubkampioenschappen van Bubble waren. Mijn klasgenoot vroeg haar vader of ik ook mee mocht doen. En dat gebeurde.
Toen ik thuiskwam viel mijn moeder bijna achterover van verbazing en schoot spontaan in de lach. Als niet lid van de zwemclub had ik 3 afstanden gewonnen en records gevestigd. Dus zat ik enkele weken later bij de 1e selectie van de zwemclub. Trainde zes dagen per week en zwom elke ochtend om zes uur mijn baantjes in Kristalbad de Langeleegte.
Mijn eerste officiële wedstrijd was in het Noorderbad in de stad. Daarna deed ik nog jarenlang mee aan regionale, landelijke en internationale zwemwedstrijden. Om daarna af te bouwen met waterpolo in het 2e team van Bubble. Berucht was het jaarlijkse waterpolotoernooi in augustus. Slapen in tentjes op grasveldjes bij het bad, 's avonds drinken en dansen en steevast 's ochtends om 8 uur de eerste wedstrijd spelen. Wat een feest aan de Langeleegte.
En dat was het ook toen SC Veendam midden jaren 80 promoveerde. Ik was er bij, stond achter het doel, toen Boy Nijgh met zijn teen de 1 nul maakte tegen Willem II. Alles gewonnen in de nacompetitie dus door naar de eredivisie. Ik was er altijd. Anders ging volgens sommigen de wedstrijd niet door. Veendam was mijn club en ik nam regelmatig anderen mee naar het stadion. Ik leerde spelers kennen en raakte bevriend met voetballers en medewerkers van de club. Jan Korte, Karel Liklikwatil, Dick Ploeger, Gerard Wiekens, Arjan Ebbinge, Marnix Kolder, Henk Nienhuis, Ko Boddema, Dick Lukkien en Lukkien senior, Michael de Leeuw, Angelo Cijntje en nog vele anderen. Veel seizoenen mocht ik de spelerspresentatie doen aan de Langeleegte. En als journalist van RTV Noord deed ik ook verslag van 2 nacompetities. Dat verliep minder goed dan in de jaren '80. Maar, mooi was het wel.
Op radio en TV Noord deed ik ook verslag van de financiële en bestuurlijke problemen bij de club die in 2013 helaas failliet ging. Het Kristalbad had eind jaren '80 al plaats gemaakt voor parkeerplekken bij het stadion. In mijn huidige woonplaats Winschoten heb ik nog een tijdje om 7 uur 's morgens baantjes gezwommen. Lekker voor het werk aan. Maar toen de aan de rand hangende ouderen elkaar begonnen te waarschuwen dat ik er als een soort Van den Hoogenband aan kwam zwemmen met teveel golfslag ben ik er maar mee gestopt. Of het niet wat rustiger kon was de vraag. Nee dus. Ik zwem nu alleen nog tijdens vakanties. Lekker baantjes trekken, spartelen en duiken.
En af en toe rijd ik naar Veendam. Sta dan even stil op de parkeerplaats van het roemruchte stadion aan de Langeleegte. De herinnering blijft aan die mooi tijd.