't Groningen Gevoel van...

... Koos Duijm

Beeld: website OZW

Goeiedag. Mijn naam is Koos Koenrades Duijm. Ik ben geboren op 8 november 1951 in de Timorstraat in Stad. Heb er lange tijd gewoond met m'n ouders en vier broers. Pa en ma en ook m'n broers hadden helemaal niets met sport. Ik heb de LTS gevolgd en ben daarna aan het werk gegaan bij de RUG als instrumentenmaker tot mijn pensioen. Ik heb het eigenlijk van m'n pa geleerd. Wat zijn ogen zagen konden zijn handen maken. Bij de RUG kwam ik in aanraking met handbal. Heb er jaren gespeeld voor SPA in een bedrijfscompetitie. Daarvoor heb ik vier jaar gevoetbald bij Be Quick. Later twee jaar bij De Vogels en nu ben ik al 40 jaar lid van OZW. Lang geleden ben ik gestopt. Ben nu bestuurslid en zorg er voor dat de jongens op de wedstrijddagen een lekker balletje gehakt krijgen.

Na de Timorstraat heb ik vijf jaar in Paddepoel gewoond en daarna met vrouwlief Gea Pathuis in de Abel Tasmanstraat. Dat werd op een gegeven een studentenwijk. We zijn na 16 jaar verhuisd naar Aduard. We hebben een dochter. Daphne. Zij werkt in de apotheek van het Martiniziekenhuis en heeft een relatie met Yvet. Ze hebben een zoon, die binnenkort 8 jaar wordt. Een prachtig jonkie. Hij komt vaak logeren en dan maken we uitstapjes. Met Gea ga ik ook vaak op pad. Vroeger had ik een Harley Davidson, maar Gea wilde op een gegeven moment niet meer achterop. Dus gaan we nu met de auto. Ik heb een Ford Thunderbird uit 1955. Heerlijk toeren door het prachtige Groningse land. Ook toeren we door Friesland en Drenthe. We voelen ons hier op ons gemak. Gewoon doen en niks geen poespas. Daar houden we van. We willen nog niet voor niks in bijvoorbeeld Amsterdam wonen. Teveel opgeblazen figuren.

Ik ben een liefhebber van historische panden. De Lage der Aa vind ik bijvoorbeeld prachtig. Groningen is sowieso een prachtige stad. Vroeger was ik altijd aan de wandel in de binnenstad. Ik heb jaren achter de bar gestaan in de Boemerang vlakbij de Grote Markt. Ik was ook vaak in Blow Up van Rieks Zonderman en in het Dichterscafe aan het Zuiderdiep. En in de Benzinebar in de Muurstraat Het waren prachtige tijden. De stapperij is verleden tijd. Hier in Aduard hebben we in sporthal de Meeden wel een klein kroegje. Gea en ik gaan tegenwoordig liever toeren om leuke plekjes te ontdekken en zo af en toe zoeken we een paar weekjes de zon op, maar we zijn altijd blij als we weer thuis zijn. Voor ons gaat er niets boven Groningen.

Van sport ben ik stapelgek. Ik volg alles wat los en vast zit op televisie omdat ik de wereld aan zenders heb. Johan Cruijff, Eddy Merckx, Muhammed Ali, Joop Zoetemelk en Jan Janssen waren vroeger mijn helden. In latere jaren waren en zijn nog steeds drie Groningse supertoppers m'n favorieten. Ik heb grote bewondering voor Marianne Timmer, Bauke Mollema en Arjen Robben. Een meisje uit Sappemeer, een jongen uit Zuidhorn en een jongen uit Bedum. Een boerenmeisje en twee boerenjongs uit onze provincie die wereldsterren zijn geworden. Mooier kan toch niet? Gea en ik zullen hier nooit vertrekken. We voelen ons hier senang. Leve OZW en Stad en Ommeland!