't Groningen Gevoel van...

...Nico Gudema

Als zoon van een marktkoopman ben ik 1975 geboren in de stad Groningen en opgegroeid in Helpman. Mijn jeugdjaren in Helpman waren fantastisch. Naast Helpman was ik ook veel te vinden in de binnenstad. Hier stond namelijk de fruitkraam van mijn vader, recht tegenover de V&D. Een prachtige “speel”plek voor mij. De roltrappen van de V&D op en neer, het beklimmen van het kunstwerk Bro Bro Brille, wat toen nog voor de V&D stond, en rennen over de markt. In Helpman was het steevast veel op straat spelen en bij de grote rijksgebouwen achter het van Mesdagterrein konden we voetballen. Inmiddels is dat vakkundig tegen de vlakte gewerkt, maar de herinnering blijft steevast zitten van de mooie tijd.

Sportief begon ik mijn carrière bij voetbalvereniging Oranje Nassau. Ik moet zeggen, een mooie club waar ik nog altijd met extra aandacht naar kijk. Natuurlijk was voetballen belangrijk toen, maar gelukkig was er meer dan alleen voetbal. Zo ging ik vaak mee met mijn vader naar de draverijen in het stadspark en was ik steevast aanwezig bij de biljartwedstrijden van mijn vader bij BC Amstel Quelle in onder andere de Radehoek aan de Rademarkt.

Maar mijn eigen sportieve carrière bleef niet beperkt tot alleen maar voetballen bij Oranje Nassau. Zo heb ik nog de basisbeginselen van het Badminton geleerd en ook een aantal jaren tennisles bij Cream Crackers mochten niet ontbreken. Na nog een paar jaar voetballen bij Gronitas heb ik in september 2006 de overstap gemaakt naar OZW. Tegenwoordig voetbal ik niet meer actief, maar ben nog wel lid van OZW. Bij deze club heb ik ca.6 jaar geleden mijn voetbalschoenen in de wilgen gehangen en zorg ik nu bij OZW voor de ballen. Die in het veld rollen en die in de pan liggen te sudderen. Ook ben ik actief in de organisatie bij OZW, zeg maar de regelneef van OZW3. OZW is een heerlijke club waar ik me vanaf dag één thuisvoelde zoals ik me ook altijd thuisvoel als ik in Groningen ben. Als je dat gevoel krijgt, dan weet je dat je goed zit.

Naast het spelen van regelneef, mag ik graag kijken naar sport in het algemeen, en dan gaat mijn aandacht vooral naar de zaalsporten. Mijn brede interesse in sport leidt ertoe dat ik met regelmaat bij de welbekende clubs op de tribune zit. Bij Donar wat meer als bij de ander, maar 1 terugkerend patroon blijft… en dat is hobbelend op de fiets van de ene zaal naar de ander. Lekker kneuterig natuurlijk, maar voor een grote stad als Groningen, beschamend. Vlak over de grens zijn voldoende voorbeelden hoe de zaalsporten beter tot hun recht komen. Het wiel uitvinden is niet nodig dus.

Een mooi beeldbepalend sportpaleis tussen Groningen en Hoogkerk zou een ideale plek zijn om de skyline van Groningen net even dat laatste zetje te geven zodat een wereldstad van formaat wordt. Maar goed…een wereldstad is het natuurlijk al, laten we die nog een beetje extra glans geven met een multifunctionele (topsport)hal die je van heinde en ver al ziet opdoemen als je vanaf de A7 richting de stad rijdt. Helemaal nu de Oosterpoort aan vervanging toe is, is de tijd rijp vind ik...

Groningen, je bent aan zet, maak Groningen nog mooier dan het al is.