’t Groningen Gevoel van...

... Peter Steinfort

Peter Steinfort is verslaggever van RTV Noord.

Als ik in de tuin de schop in de grond steek dan ruik ik de geur van weleer. Als ik goed luister dan hoor ik nog steeds de stem van Otto Bonsema. De Trainer van GVAV, die Abel Alting, Siep Benninga en Klaas Buist voor de wedstrijd op scherp zet.

Klaas Buist, alias de neuze. De legendarische linksback die bekendstond om zijn snoeiharde schot en zijn onverzettelijkheid. 'Ast de neuze veurbie wilst dan kom'st em twaimoal teeg'n', klonk het steevast langs de lijn.

Buist scoort tussen 1947 en 1965 in 383 wedstrijden 4 doelpunten. Het levert hen eeuwige roem op, en een straatnaam. De Klaas Buistlaan. In de wijk Van Starkenborgh, op de plek waar hij ooit furore maakte en waar ik sinds zes jaar met veel plezier woon.

Maar Klaas en ik hebben meer met elkaar gemeen. Ook ik was ooit een linksback. Bij Veendam 1894. Misschien iets minder gevreesd en onverzettelijk, maar met een fluwelen traptechniek. Met speels gemak legde ik de ballen op de stropdas van onze spits, Robert Wayper. En niet zelden lanceerde ik de onnavolgbare vleugelspits Rinaldo Soemosemito. En dat alles onder de bezielende leiding van Dick Lukkien senior, god hebbe zijn ziel.

Veel verder dan een selectietraining bij grote broer SC Veendam is het nooit gekomen. Toenmalig trainer Henk Nienhuis zag het niet in me zitten. Te klein, te links, gewoon niet goed genoeg. Via het Borgercompagnie van Johannes Starke beland ik uiteindelijk definitief op de bank. Thuis voor de buist.

Tot een straatnaam heb ik het dus nooit geschopt. Maar elke keer als ik de sleutel in het slot steek voelt de Klaas Buistlaan steeds iets meer van mij. En daarmee GVAV. Al was het alleen maar omdat mijn kinderen er tegenwoordig voetballen.....in de voetsporen van de neuze!