't Groningen Gevoel van...

...Rudina Pasveer

Zomerijs…

Met deze zomerse temperaturen denk je dan direct aan een heerlijk ijsje om op te eten.

Wie denkt er nou aan om te gaan schaatsen in de zomer en dan bij een hittegolf?

Meerdere ijsbanen zijn open in het land, zelfs bij deze hittegolf, heerlijk koel!

En geweldig voor de ijssporters, de kunstschaatsers in dit geval.

Mijn sport, geweldige sport KUNSTSCHAATSEN of beter gezegd KUNSTRIJDEN OP DE SCHAATS

Mijn ouders waren vroeger zelf niet echt actief in de schaatssport, maar als er schaatsen op TV was, gingen de gordijnen dicht en werd er gekeken. Kunstschaatsen met Sjoukje Dijkstra en Joan Haanappel. Langebaanschaatsen en de krant op de tafel om de tijden van Ard en Keessie te noteren.

Toen er rond 1970 in het Groninger Stadspark een kunstijsbaan werd gebouwd, gingen de dochters Pasveer op “kunstschaatsen”. Het leek mijn ouders wel leuk voor de beide meisjes.

Mijn zus Alida vond het allemaal te precies en te elegant en niet snel genoeg. Gelukkig werd er 2 jaar later een 400 meter baan bijgebouwd en kon Alida overstappen naar de langebaan, daar mocht je tenminste hard. Ik vond het kunstschaatsen prachtig en bleek er ook nog talent voor te hebben.

Ik mocht mijn passie, mijn lust en mijn leven op de “binnenbaan” van 30x60 meter in het Stadspark blijven uitoefenen. Vallen en opstaan en weer doorgaan, muziek en dans combineren met kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie combineren met balans. De resultaten waren er ook, mooie prijzen, NK titels en deelname aan het Europees en Wereldkampioenschap. Eerst aan de Wereldkampioenschappen voor de jeugd t/m 16 jaar , daar heb ik een 9e plaats behaald. Het jaar daarop mochten er zelfs 2 Nederlandse deelnemers mee naar de Wereldkampioenschappen junioren. Later de Europese (15e plaats) en Wereldkampioenschappen voor senioren en professionals.

Vele prachtige landen, steden heb ik bezocht in mijn kunstschaatscarrière. Rusland, Amerika, landen in Europa, voor trainingsstages en voor wedstrijden. Helaas weinig tijd om het land of de steden te bezichtigen, want trainen of op de wedstrijd goed presteren, stond immers voorop! Desalniettemin diverse mooie ervaringen opgedaan….. geweldig! Maar toch altijd weer heerlijk om terug te zijn in Groningen. Daar ben ik geboren , heb ik mijn jeugd doorgebracht, ben ik naar school geweest en werk ik tegenwoordig.

Aan het einde van mijn carrière nog diverse shows geschaatst in binnen- en buitenland, o.a. een show met Ruth Jacott en andere show met Gerard Joling op het nummer “No more boleros”. Jawel, hij kan ook best leuk schaatsen.

Het kunstschaatsen blijft in je bloed en in je hart. Coachen was de volgende stap, bij de Kunstrij Club Groningen, De Noord Nederlands Kunstrij academie en selectie Regio Noord. Tegenwoordig doe ik het wat rustiger aan en geniet ik van mijn dochter Daniëlle die ook kunstschaatst en het goed doet……wie weet hoe dat afloopt….

Rudina Pasveer, kunstrijden op de schaats, uit Groningen (Stad en Ommeland)